Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.12.2023., 12:39   #981
??? Ne računajući Zadar, Dalmacija je pod Italijom bila nešto više od dvije godine.

Zadar, jedno četvrt stoljeća.
Rigedana is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2023., 13:13   #982
Moja greška.

Mislio sam Zadar.
Old 28.12.2023., 16:09   #983
Quote:
XmoronX kaže: Pogledaj post
Koliko ljudi u Dalmaciji ima talijanske predake?
S obzirom da je Dalmacija dosta dugo bila pod Italijom, može li se reći da dosta ljudi ima talijanske korijenje?
U Dalmaciji nikad nije bilo puno Talijana.
Ona je bila potrebna Veneciji za osiguravanje puteva prema Orijentu, ali je istovremeno gušila ekonomski razvitak u njoj, tako da se iz Dalmacije više iseljavalo, nego useljevalo.
Neki mletački plemić koji bi dobio položaj negdje na granici, s Turcima u zaleđu, je htio što prije zbrisati od tamo, nije bilo sigurno, nego tu puštati korijene.

S time da sami Mleci nisu Talijani, Talijani kao nacija nastaju tek 1861, a Veneciju dobivaju tek 1866. nakon poraza Austrije u ratu s Pruskom (Talijani su taj rat izgubili, ali njihovi saveznici nisu).

U Dalmaciji je bilo lokalnih Romana, koji su potomci doseljenih Rimljana i romaniziranih domorodaca, ali su se oni povukli na kvarnerske otoke i asimilirali u Hrvate do 11. stoljeća.

Istra je malo drugačija situacija, dok je unutrašnjost Istre uvijek bila hrvatska, zapadnoistarski gradovi su u jedno doba prešli u ruke Venecije, i u njima se odvijaju drugačiji proces, tamo su se Hrvati romanizirali.
Samo gradovi su bili kulturno romanski (ne i talijanski).
Istru je kraljevina Italija dobila tek nakon ww2 i tamo bila kojih četvrt stoljeća (dobila je cijelu Istru i miješanu obalu i hrvatsku unutrašnjost radi kompleksnijeg konteksta, ali to nije tema).

Kada je Zadar 1919. pripao Italiji on je postao enklava, ekonomsko slijepo crijevo iz kojeg su bježali svi koji su mogli.
Kraljevina Italija je zato doseljavala Sicilijance bez previše imovine da grad ne doživi potpuni demografski potop.
Grad je porušen u ratu, dobar dio puka je pobjegao (isto ide za Talijane i talijanizirane iz Istre, Rijeke i ostalih područja).

Uglavnom, većina današnjih talijanskih desničara, esula, koji vuku porijeklo iz Hrvatske su ti Slaveni porijeklom
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 22:30   #984
Drevni su Grci našu predstavničku demokraciju zvali aristokracijom (sustavom u kojem glas kompetentnih vrijedi više od glasa nekompetentnih), a u svojoj su izravnoj demokraciji izvršitelje birali lutrijom, dok su odluke donosili referendumski.

Gradovi-države Grčke mogli su imati izravnu demokraciju, ali velika Carstva nipošto.

Kako su onda uspijevali održavati status obrazovanja u grčkim gradovima-državama kada se aristokracija birala među sobom, pretpostavljam ?
Old 07.01.2024., 06:37   #985
Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
U Dalmaciji nikad nije bilo puno Talijana.
Ona je bila potrebna Veneciji za osiguravanje puteva prema Orijentu, ali je istovremeno gušila ekonomski razvitak u njoj, tako da se iz Dalmacije više iseljavalo, nego useljevalo.
Neki mletački plemić koji bi dobio položaj negdje na granici, s Turcima u zaleđu, je htio što prije zbrisati od tamo, nije bilo sigurno, nego tu puštati korijene.

S time da sami Mleci nisu Talijani, Talijani kao nacija nastaju tek 1861, a Veneciju dobivaju tek 1866. nakon poraza Austrije u ratu s Pruskom (Talijani su taj rat izgubili, ali njihovi saveznici nisu).

U Dalmaciji je bilo lokalnih Romana, koji su potomci doseljenih Rimljana i romaniziranih domorodaca, ali su se oni povukli na kvarnerske otoke i asimilirali u Hrvate do 11. stoljeća.

Istra je malo drugačija situacija, dok je unutrašnjost Istre uvijek bila hrvatska, zapadnoistarski gradovi su u jedno doba prešli u ruke Venecije, i u njima se odvijaju drugačiji proces, tamo su se Hrvati romanizirali.
Samo gradovi su bili kulturno romanski (ne i talijanski).
Istru je kraljevina Italija dobila tek nakon ww2 i tamo bila kojih četvrt stoljeća (dobila je cijelu Istru i miješanu obalu i hrvatsku unutrašnjost radi kompleksnijeg konteksta, ali to nije tema).

Kada je Zadar 1919. pripao Italiji on je postao enklava, ekonomsko slijepo crijevo iz kojeg su bježali svi koji su mogli.
Kraljevina Italija je zato doseljavala Sicilijance bez previše imovine da grad ne doživi potpuni demografski potop.
Grad je porušen u ratu, dobar dio puka je pobjegao (isto ide za Talijane i talijanizirane iz Istre, Rijeke i ostalih područja).

Uglavnom, većina današnjih talijanskih desničara, esula, koji vuku porijeklo iz Hrvatske su ti Slaveni porijeklom
Znaci da su Laura Antonelli i Alida Valli ipak Hrvatice?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 12:24   #986
Quote:
Dilberth kaže: Pogledaj post
To je pretjerano ekskluzivističko gledanje. Evo u Turskoj, rijetko koji Turčin je baš genetski Turčin:

""Zaklada darivatelja koštane srži otkrila je veliku sličnost genetskih podataka između Armenaca i Turaka. “Turci i Armenci su genetski vrlo bliski jedni drugima”, ističu čelnici Zaklade. Trenutno mnogi današnji stanovnici Turske, nakon podvrgavanja DNK testovima, odbijaju vjerovati da imaju armenske, talijanske ili grčke korijene. U knjizi Fethiye Çetin “Unuci”, koju je napisala zajedno s akademkinjom Ayşe Gül Altinay, navodi se da je Turska dom ogromnog broja “skrivenih” Armenaca koji nisu svjesni svog podrijetla zbog činjenice da su njihovi preci na početku doživjeli snažan pritisak 20. stoljeća, a kasnije su svoje podrijetlo skrivali čak i od djece.""
https://dzen.ru/a/YULXI9b3KCkujC66?experiment=931376
lavore is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 13:15   #987
Quote:
Uvaženi je kolega po običaju nadrobio svašta ne razlikujući državu Italiju od etnosa kojeg povezuje vjera, manje više sličan jezik, običaji i povijesni korijeni Apeninskog poluotoka.
Nimalo ne čudi jer još uvijek nije naučio razlikovati uporabu glagola govoriti i pričati a rado dijeli jezične savjete.

Naravno da je talijanštine bilo odavno na prostoru Dalmacije, dokaza za to ima posvuda.
Kao primjer navodim Žuljanu na poluotoku Pelješcu koja je u 17. stoljeću nosila ime Giuliana.
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 13:38   #988
Quote:
Porijeklom, vjerojatno.
Po naciji, ne.
Quote:
panorama kaže: Pogledaj post
Naravno da je talijanštine bilo odavno na prostoru Dalmacije, dokaza za to ima posvuda.
Kao primjer navodim Žuljanu na poluotoku Pelješcu koja je u 17. stoljeću nosila ime Giuliana.
A po čemu je Giuliana talijansko ime?
Đulijana, Đulija?
Ili starijom ortografijom Gjulija(na)?
Od romanskih jezika trenutno francuski i portugalski (ne da mi se provjeravati za katalonski i rumunjski) imaju ž.
Imaš i logičnu evoluciju zvuka od dž (što je gi u nekim romanskim, talijanskim jezicima) u ž.
Način zapisa glasa i izgovor nisu nužno isti.

Imaš Romane koji su malo širi pojam od Talijana.
A talijanski "dijalekti" spadaju u zapadno, istočno i južno (Sardski) romansku grupu.
Neki su srodniji sa španjolskim ili rumunjskim nego međusobno.

Malo literature o temi ti ne bi škodilo.
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 15:56   #989
Pitanje o filmskim glumicama sam postavio onako u sali. Kako su se tocno osjecale te dvije glumice, jesu li bile Talijanke ili Hrvatice, to necemo nikad znati, a nije niti vazno.
Osobno imao sam ovdje prijatelja, kome je obitelj pobjegla iz Rijeke. On je nosio talijansko prezime, ali mi je rekao i svoje hrvatsko prezime, koje je ustvari bilo prijevod istog. Koliko je znao talijanski, ja ga nisam nikad ni pitao jer sam pretpostavljao da je Hrvat i da mu je obitelj jednostavno pobjegla u Italiju zbog komunizma.

Anyway, kao kuriozitet htio bih ipak reci da je Antonac pravo prezime Laure Antonelli. Koliko vidim, Istrani, nadam se Hrvati nose to prezime. Ovdje je jedan koji se proslavio kao Antonac.

Dario Antonac
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 16:03   #990
Quote:
Pitanje o filmskim glumicama sam postavio onako u sali. Kako su se tocno osjecale te dvije glumice, jesu li bile Talijanke ili Hrvatice, to necemo nikad znati, a nije niti vazno.
Osobno imao sam ovdje prijatelja, kome je obitelj pobjegla iz Rijeke. On je nosio talijansko prezime, ali mi je rekao i svoje hrvatsko prezime, koje je ustvari bilo prijevod istog. Koliko je znao talijanski, ja ga nisam nikad ni pitao jer sam pretpostavljao da je Hrvat i da mu je obitelj jednostavno pobjegla u Italiju zbog komunizma.

Anyway, kao kuriozitet htio bih ipak reci da je Antonac pravo prezime Laure Antonelli. Koliko vidim, Istrani, nadam se Hrvati nose to prezime. Ovdje je jedan koji se proslavio kao Antonac.

Dario Antonac
Vrlo vjerojatno kao Talijanke. U Dalmaciji je Talijana izvan Zadra bilo samo u tragovima, no Istra je druga priča.

Bilo je i dosta Hrvata i Slovenaca esula, koji se zbog ovog ili onog razloga nisu mirili s komunističkom vlašću, pa su otišli.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 18:25   #991
U starim crkvenim maticama pronašla sam da su u Dalmaciji djeca bila cijepljenja 1849g. pa bi molila ako tko zna o kojem se cjepivu radilo.... ne mogu nigdje pronaći taj podatak te molim za pomoć?
U istoj obitelji, djeca su bila cijepljena u min. razmaku od par dana... uz datum cijepljenja navedeno je plodno ili ett.
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 18:44   #992
Quote:
tanita kaže: Pogledaj post
U starim crkvenim maticama pronašla sam da su u Dalmaciji djeca bila cijepljenja 1849g. pa bi molila ako tko zna o kojem se cjepivu radilo.... ne mogu nigdje pronaći taj podatak te molim za pomoć?
U istoj obitelji, djeca su bila cijepljena u min. razmaku od par dana... uz datum cijepljenja navedeno je plodno ili ett.
Vjerojatno je u pitanju Jennerovo cjepivo protiv velikih boginja. Luko Stulli je o tome napisao i poemu "Vakcinacija, elegijska pjesma".
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 20:03   #993
Quote:
tanita kaže: Pogledaj post
imas ovdje kompletni clanak
https://www.paedcro.com/images/pdf/u...9-stoljeca.pdf
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2024., 15:54   #994
Hvala na pomoći.
Odgovori s citatom
Old 10.01.2024., 20:31   #995
Negdje sam citao ili cuo da su nekad u Jugoslaviji sve pisace masine morale biti registrirane s uzorkom njihovog teksta za identifikaciju.

Istina ili mit?
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2024., 01:34   #996
Quote:
Negdje sam citao ili cuo da su nekad u Jugoslaviji sve pisace masine morale biti registrirane s uzorkom njihovog teksta za identifikaciju.

Istina ili mit?
Mit. Ja sam prvu pisaću mašinu kupio 1978. i kasnije još dvije. Ništa slično nije bio, a sumnjam da je bilo i prije. Eventualno u godinama odmah poslije 2SR.
Old 11.01.2024., 10:30   #997
O ovome se pričalo kad je pao Ceausescu. Da je ikad bilo isto i u Jugoslaviji, ne vjerujem da bismo se tad čudili Rumunjima.
Rigedana is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2024., 17:18   #998
Jeli Milanović srpsko prezime?
Vidio sam da neki Srbi na internetu govore da je to srpsko prezime pa me zanima.

Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
.

Thanks.
Old 12.01.2024., 17:35   #999
Quote:
XmoronX kaže: Pogledaj post
Jeli Milanović srpsko prezime?
Vidio sam da neki Srbi na internetu govore da je to srpsko prezime pa me zanima.

Thanks.
Milanovići od kojih potječe naš prežidente su Hrvati, katolici iz Glavica kod Sinja.

Inače isto prezime ne znači automatski i isti rod, pa ako ima Srba s tim prezimenom to ne znači da su u srodstvu.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2024., 19:52   #1000
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Mit. Ja sam prvu pisaću mašinu kupio 1978. i kasnije još dvije. Ništa slično nije bio, a sumnjam da je bilo i prije. Eventualno u godinama odmah poslije 2SR.
1978 je bilo pisaćih mašina posvuda, električnih i sl. da nije moglo biti nekakve kontrole kad bi se i htjelo.
U pedesetim godinama u manjim mjestima je možda bilo samo nekoliko mašina. Možda je cijela stvar bila nekakva psihološka propaganda, kao nemoj ni pomisliti da nešto odtipkas protiv države, odmah će te uhvatiti.
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:38.