Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.07.2024., 17:26   #1001
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Frane otkud ti ovo:
Možda iz zakona 🤷♂
Članak 48. (NN 114/22)

(1) Iznimno od odredbe članka 47. stavka 2. ovoga Zakona:
1) vozila koja se kreću sporije od tramvaja i drugih vozila koja se kreću cestom po tramvajskim tračnicama ugrađenim uz rub kolnika, moraju se kretati na takvoj udaljenosti od tramvajskih tračnica da ne ometaju kretanje tramvaja i drugih vozila koja se kreću dijelom kolnika s ugrađenim tračnicama,
2) na cesti u naselju s kolnikom na kojem za promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene prometne trake, vozač se može za kretanje svojeg vozila koristiti i prometnom trakom koja se ne nalazi uz desni rub kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza njegova vozila.
(2) Odredba stavka 1. točke 2. ovoga članka ne odnosi se na vozača teretnog automobila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg, vozača vozila koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na sat i na vozača mopeda, traktora, radnog stroja i motokultivatora, osim na dijelu ceste ispred raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji se kreće vozilom suprotno odredbama ovoga članka.
svrljozgd is offline  
Old 15.07.2024., 17:36   #1002
I koje to veze im sa "normalnim" prometom, dakle automobilima kategorije N1/M1?
Old 15.07.2024., 17:45   #1003
Quote:
FranKrsto kaže: Pogledaj post
Tako da nigdje u zakonu nema odredbe prema kojoj prednost prolaska ovisi o brzini kretanja. Ometanje, što nije isto kao i prednost prolaska, može ovisiti o brzini ali samo onda kad bitno odstupa od propisanih ograničenja brzine. To je npr. zabrana bageru, koji se kreće možda 20-30kmh da vozi lijevom čak i u naselju, a ne zabrana nekom tko vozi maksimalnom dopuštenom brzinom.
znaci, po tvom misljenju, kada se vozis maksimalno dopustenom brzinom nikog ne ometas niti mozes ometat??? good to know

reci mi, jeli ometanje kada stojim u livoj traci za skretanje i JEDINI prodjem na zuto ulivo iako je bilo prilika i prilika da skrenem?

reci mi, jeli ometanje kada se libim jer "sparam elektrone" pa biram kako cu ubrzavat, makar to bilo sporije od TAMica nakrcanog sutom priko krova.

pitanja svakako vride za sve one kojima triba "crtat" sto je ometanje...
wifi is offline  
Old 15.07.2024., 18:01   #1004
Quote:
wifi kaže: Pogledaj post
znaci, po tvom misljenju, kada se vozis maksimalno dopustenom brzinom nikog ne ometas niti mozes ometat??? good to know

reci mi, jeli ometanje kada stojim u livoj traci za skretanje i JEDINI prodjem na zuto ulivo iako je bilo prilika i prilika da skrenem?

reci mi, jeli ometanje kada se libim jer "sparam elektrone" pa biram kako cu ubrzavat, makar to bilo sporije od TAMica nakrcanog sutom priko krova.

Sad se ti čudiš ko pura dreku jer ljudi na semaforu kopaju nos, čitaju i pišu poruke i štošta drugo ne mareći za semafor. Stricto sensu gledano po opisu iz pojmovnika ZSCP vozilo koje kilavi pri kretanju nije te suprotno prometnim propisima prisililo na dotadašnji način sudjelovanja u prometu samo se protok usporio. Nigdje u zakonu nije propisano kojom brzinom reakcije na semafor vozač mora krenuti na zeleno svjetlo, tebe muči kaj svi drugi ne kreću brzo kao i ti, rekoh već jednom...nobody is perfect
Naravno da to svakoga razljuti, kaj misliš da ja takvima ne skidam sve svece i ljutim se no mi nismo Italija gdje vozači kreću sinhrono na pojavu zelenog svjetla na semaforu.
Čim se prije pomiriš s time bit će ti lakše voziti i nebuš se toliko sekiral.
panorama is offline  
Old 15.07.2024., 18:47   #1005
Quote:
medley kaže: Pogledaj post
Kažem ti....kad ti netko kaže da se goniš....a onda se čudi kad inzistiraš na tome da ti objasni gdje bi se to trebao goniti...u domaćem kraju pred kućom koja je tu 120 godina i gdje se svi kulturno međusobno odnose i nitko ne voli nekulturu i nitko ne radi ono što ne bi volio da mu drugi radi
U tom domaćem kraju se domaći trebaju skupiti, i uljezu "objasniti" na malo drugačiji način pravila ponašanja.

Problem je što domaći to ne rade, nisu ni u ZG i u mnogim drugim gradovima, pa sad imamo hrpu gamadi neodgojene posvuda.

Sa šljamom nema fino. Dok god to domaći ne shvate, napretka biti neće.

To sa prijavom "organima" moš' mačku o rep okačit. Da vas se 10 susjeda skupi toj gamadi pred vratima sa "rekvizitima za igru" i "objasni" par stvari, počevši sa : "neka mi bilo kome mojem ili susjedovom fali dlaka s glave..." , nastavak možeš i sam dovršiti, uglavnom, da vidiš kako bi se brzo upristojili.

Kad bi cijela ulica neke stvari toj gamadi dala do znanja, ili bi se odselili ili upristojili. NAGLO.

Provjereno.

A sad, nastavite dalje. Kokice su mi gotove.
Old 15.07.2024., 18:49   #1006
Quote:
frenchkey kaže: Pogledaj post
Čuj 2, a ono 9 komada. Potpala ili bad luck?
https://slobodnadalmacija.hr/split-i...terenu-1403929
Frendu ispred zgrade. Slučajno se malo dalje parkirao jer nije bilo mjesta, inače bi i njegov izgorio jer se baš tamo stalno parkira.
Old 15.07.2024., 18:57   #1007
Quote:
Headbanger kaže: Pogledaj post
U tom domaćem kraju se domaći trebaju skupiti, i uljezu "objasniti" na malo drugačiji način pravila ponašanja.

Problem je što domaći to ne rade, nisu ni u ZG i u mnogim drugim gradovima, pa sad imamo hrpu gamadi neodgojene posvuda.

Sa šljamom nema fino. Dok god to domaći ne shvate, napretka biti neće.

A sad, nastavi te dalje. Kokice su mi gotove.
Tocnije nije moglo.
Tu gdje sam preselio prije 5 godina, dolazim vec dugo, i znam kraj i okolinu i ljude. Pitam ja domace kako to da ovi iz susjednog sela ne dolaze krast, provaljivat, vidim svi opusteni. A znam da u susjednom selu ima more problema, provala, droge, kriminala, svega. (Uglavnom dosljaci nakon rata, jel) Kazu: poceli su dolazit, dok ih nismo ulovili. Odonda vec godinama nista.

Poslano sa mog M2010J19CG koristeći Tapatalk
jerx1 is offline  
Old 15.07.2024., 19:02   #1008
Ne shvaćaju neki da ne ide drugačije. I da, znam, znam, ja sam "forumski siledžija". A činjenica je da ne pamtim kad sam ikad reagirao prvi. Samo pravilno primjenjujem pravilan odgovor za određene situacije.

Koliko ljudi me zna isključivo kao pristojnog i od pomoći, i to desetljećima. I onda u pojedinim situacijama neki od njih su se jako iznenadili kad nisam kao i svi ostali zečevi, ili barem većina, gledao u pod i ne činio ništa.

Da malo izbrutaliziram i izvulgariziram stvar...

Što bi točno bilo da smo se tako kao nacija ponašali u Domovinskom ratu? Gdje bi bile HR granice danas? A jako se lako povuče paralela, samo na manjoj skali.

Old 15.07.2024., 19:10   #1009
A sad bi imali cenu nafte u dinarima, jel

jerx1 is offline  
Old 15.07.2024., 19:11   #1010
Barem. Ovisno o lokaciji. Mi oko ZG, vjerojatno ne.
Old 15.07.2024., 19:16   #1011
A da se nismo branili, mislis da bi stali prije Trsta?

jerx1 is offline  
Old 15.07.2024., 19:48   #1012
Quote:
znaci, po tvom misljenju, kada se vozis maksimalno dopustenom brzinom nikog ne ometas niti mozes ometat??? .
Da, u tom slučaju ne ometaš jer te taj ne prisiljava na promjenu NAČINA na koji si do tad sudjelovao u prometu. S druge strane, ti si DUŽAN prilagoditi brzinu uvjetima na cesti.

Quote:

To su sve slučajevi koji, iako su iritantni, potencijalno odraz sebičnosti i prometne nekulture te testiraju strpljenje, ne predstavljaju ometanje u smislu zakonske definicije.
Old 15.07.2024., 20:04   #1013
Quote:
I koje to veze im sa "normalnim" prometom, dakle automobilima kategorije N1/M1?
Moj cijeli post je bio napisan da demonstrira da brzina nečijeg kretanja nije kriterij za ostvarenje prednosti u prometu. Naime, neki forumaši u suštini tvrde: što brže vozim to imam više prednosti u prometu nad drugim vozilima, koja su mi se dužna maknuti a u protivnom me ometaju.

Kad hitna s rotirkama i sirenom projuri slavonskom, ona nema prednost zato što juri nego zato što spada u posebnu kategoriju vozila.

Kad ti voziš glavnom cestom, imaš prednost nad ovim koji se uključuje sa sporedne neovisno o tome jel ti voziš maksimalnom dopuštenom brzinom ili iznad ograničenja.

Kad na cestama iste važnosti ti nastavljaš ravno a drugo vozilo skreće, ti imaš prednost neovisno o brzini kretanja.

Kad se tebi i pješacima na zebri istovremeno upali zeleno (često kod skretanja) ti pješaci imaju prednost neovisno o tome što su u odnosu na tebe u vozilu puževi.

U niti jednom od tih slučajeva se prednost ne ostvaruje na temelju bezine kretanja.

Zato je besmisleno koristiti sudsku praksu koja se odnosi na prednost u prometu da se "dokaže" da wifi koji na zelenom valu brzo dolazi na guzicu vozilima u lijevoj koja voze po ograničenju ima PREDNOST pred tim vozilima.
Ne nema nego je dužan usporiti i prilagoditi se uvjetima na cesti i toku prometa.

Jel sad imalo jasnije ili je beznadno pokušavati?
Old 15.07.2024., 20:08   #1014
Ostaje nepobitna činjenica da ako je iza tebe brži MORAŠ se maknut (jasno ak se imaš KAMO maknut).
Old 15.07.2024., 20:39   #1015
Quote:
Ostaje nepobitna činjenica da ako je iza tebe brži MORAŠ se maknut (jasno ak se imaš KAMO maknut).
Ako nema prednost, ne moraš mu se maknuti. A ustanovili smo da ne stječe prednost samo zato što je vozio brže od tebe dok te nije dostigao. Zašto bi imao prednost, na temelju čega? Nema apsolutno nikakve zakonske odredbe da mu se u naselju makneš iz lijeve u tim okolnostima.

Jedno je što bi vi htjeli da piše a drugo je što zaista piše.
Old 15.07.2024., 20:50   #1016
Quote:
mrcina 22222 kaže: Pogledaj post
ne, ne, ne, kazneno dijelo ide po službenoj dužnosti a prekršaji tek iznad određene cifre su po službenoj dužnosti. nemoj mješati te dvije stvari. nitko privatno nemože protiv nekoga pokrenuti kazneno gonjenje, to može samo policija ili DORH.
Ne piši gluposti.
Drago_Gervais is offline  
Old 15.07.2024., 20:55   #1017
Headbanger sve si točno napisao. Svaka čast
Ali evo ne da ulica ne shvaća problem nego i žena prigovara što me to uzrujalo....jer me netko šalje u onu stvar
Ja sam joj objasnio....mene strah ovakvih situacija, daleko od toga da ja ne mogu dobit batine, i vjerovatno bi i dobio...ali što ako netko zaista počne tući.....strah me posljedica u kojem god smjeru išle

S druge strane okrenuo ja par brojeva dobrih ljudi iz institucija....i znaš šta mi kažu....svega je došlo u HR, svakakvog šljama, ne stignemo ih ni provjeriti, ima i opasnih ljudi

U moju i našu Hrvatsku, i isti ti se ponašaju kakogod im paše...koja žalost
medley is offline  
Old 15.07.2024., 21:09   #1018
Quote:
FranKrsto kaže: Pogledaj post
Ako nema prednost, ne moraš mu se maknuti. A ustanovili smo da ne stječe prednost samo zato što je vozio brže od tebe dok te nije dostigao. Zašto bi imao prednost, na temelju čega? Nema apsolutno nikakve zakonske odredbe da mu se u naselju makneš iz lijeve u tim okolnostima.

Jedno je što bi vi htjeli da piše a drugo je što zaista piše.
Kakva sad prednost ili ne prednost. Mičeš se i gotovo. Ponovo - ako se imaš KAMO maknut.
Old 15.07.2024., 21:20   #1019
Quote:
Kakva sad prednost ili ne prednost. Mičeš se i gotovo. Ponovo - ako se imaš KAMO maknut.
2) na cesti u naselju s kolnikom na kojem za promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene
prometne trake, vozač se može za kretanje svojeg vozila koristiti i prometnom trakom koja se ne nalazi uz desni
rub kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza njegova vozila.

81) »ometanje prometa« je radnja u prometu kojom se nekoga suprotno prometnim propisima prisiljava na
promjenu dotadašnjeg načina sudjelovanja u prometu.

Gdje je tu ometanje ako se vozim lijevom i to dopuštenom brzinom ?
Nećeš prekršiti ni jedan prometni propis ako me obiđeš s desne strane pazeći kao savjestan vozač da ne prekoračiš maksinalnu dopuštenu brzinu kretanja.

No, pa nismo deca, to radiš svaki dan već godinama...
panorama is offline  
Old 15.07.2024., 21:29   #1020
Quote:
panorama kaže: Pogledaj post
Sad se ti čudiš ko pura dreku jer ljudi na semaforu kopaju nos, čitaju i pišu poruke i štošta drugo ne mareći za semafor. Stricto sensu gledano po opisu iz pojmovnika ZSCP vozilo koje kilavi pri kretanju nije te suprotno prometnim propisima prisililo na dotadašnji način sudjelovanja u prometu samo se protok usporio. Nigdje u zakonu nije propisano kojom brzinom reakcije na semafor vozač mora krenuti na zeleno svjetlo, tebe muči kaj svi drugi ne kreću brzo kao i ti, rekoh već jednom...nobody is perfect
Naravno da to svakoga razljuti, kaj misliš da ja takvima ne skidam sve svece i ljutim se no mi nismo Italija gdje vozači kreću sinhrono na pojavu zelenog svjetla na semaforu.
Čim se prije pomiriš s time bit će ti lakše voziti i nebuš se toliko sekiral.
dakle, pomiri se s debilima, postani jedan od njih... odlican savjet!
wifi is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:21.