Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.03.2017., 18:12   #1021
Quote:
anita kaže: Pogledaj post
Koliko se uspješno s električnom blanjalicom npr. ovom spomenutom iz kataloga mogu srediti stari hrastovi stupovi montirani vertikalno? Stari su oko 70 godina, nikada ničim premazivani i naravno da imaju sitne žljebiće po sebi i ja bih to sredila.

Ne znam kako uopće funkcionira el. blanjalica. Treba li napraviti pritisak na podlogu?
Dok se nije pojavio zadnji Lidlov katalog, razmišljala sam o Makiti (650W) ili zelenom Boschu (750W) podjednake cijene, ali to je sve nešto preko 1000 kn.

Na kakvu kvalitetu noža se može računati na ovoj za 333 kn, je li ga lako mijenjati i ima li rezervnih za kupiti?
Ma kakva blanjalica....
Hrastovina je tvrda....
Tracna brusilica najbolje rjeseje;-)
Meni je suprug bas prije koji dan od stare hrastovine radio klupicu-sve samo obruseno tracnom koja je bas kupljena u lidlu;-)

huskybucka is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2017., 23:39   #1022
A kakva bi ova tračna parkside bila u usporedbi s ovim Einhellom (ako zanemarimo 100W razlike) budući da su po cijeni tu negdje?

https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Ka...8038/p/L003L5C
anita is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2017., 07:05   #1023
Ima na ovoj temi jedno loše iskustvo s tračnom Parkside, ali ima više pozitivnih.
Definitivno bih išao na Parkside iz dva razloga. Kao prvo kod Lidla nikad nije bilo problema pri raklamaciji i zamjeni/povratu novaca, a drugo, možda i još bitnije, koliko vidim Parkside brusilica je predviđena za postavljanje na stol i s njom dolaze stege za tu namjenu.
rib@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2017., 09:38   #1024
To nisam ni skužila. Super. Jutros sam kupila.
anita is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2017., 21:33   #1025
Zašto u uputama od blanjalice piše "Zamijenite nož blanjalice kad su oba rezna ruba tupa. Nemojte oštriti nož blanjalice". Ja sam mislio da se to brusi kad se zatupi. Jel tako i kod drugih blanjalica? Zašto se to ne bi brusilo? Jesu li ti noževi standardni ili će na ovu parksideovu pasat samo parksideovi?
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2017., 21:37   #1026
Ne bruse se nozevi od blanje.!

Poslano sa mog S30 koristeći Tapatalk
mata2206 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2017., 22:08   #1027
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Condor,
meni se takva brusilica ne sviđa. Prevelika je i nespretna, a premalog joj je šajba promjera, obzirom na veličinu.
Radije potraži neku jednoručnu, slične snage, za malo više novaca.
Ja sam za nekih 450kn kupil plavu Boschovu 1400W, tak da malo pronjuškaj..

Danas sam bio u Lidlu.
Iskreno razočarao sam se u Lidlove alate. Prije su njihovi alati bili bolji.
Npr ona stanica za oštrenje je mala plastična kutija 20*20cm od neke bezvezne plastike a nije ni sklepana kako treba... Djeluje kao igračka a ne alat.

Također i ekcentrična brusilica mi djeluje premala i prelagana za neki ozbiljniji posao.

Brusilica je velika kao one od 230mm a prima 125mm šajbe. Kod Makite i boscha je to puno bolje izvedeno (mislim na eergonomiju i kako leži u ruci).
I osovina je najobičnija kod Parkside-a dok je kod boljih marki drugačiji prijenos.

Za blanju nemam zamjerke jer ima težinu i noževi te metalni djelovi izgledaju solidno.

Znam da je najeftiniji alat , ali trebali bi se ugledati na Einhell i Powerplus koji su isto među jeftinijim alatima ali s puno boljim dizajnom,kvalitetom izrade te učinkovitošću alata.
Condor93 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2017., 00:05   #1028
Quote:
sub0 kaže: Pogledaj post
Da li je ijedna od tih dviju bušilica ima baterijsku kompatibilnost sa ostalim parkside alatima?
koliko ja znam ne, ali nisam sve isprobavao. No parkside lidl narucuje od razlicitih proizvodjaca. Tako da baterije u pravilu nisu prenosive
Old 17.03.2017., 01:14   #1029
Quote:
mario_bla kaže: Pogledaj post
Zašto u uputama od blanjalice piše "Zamijenite nož blanjalice kad su oba rezna ruba tupa. Nemojte oštriti nož blanjalice". Ja sam mislio da se to brusi kad se zatupi. Jel tako i kod drugih blanjalica? Zašto se to ne bi brusilo? Jesu li ti noževi standardni ili će na ovu parksideovu pasat samo parksideovi?
Quote:
mata2206 kaže: Pogledaj post
Ne bruse se nozevi od blanje.!
Prihvaćam odgovor, ali bih svejedno volio znati zašto. Jeftini su pa se ne isplati zezat s tim? Od materijala su koji se neda brusiti?...

Dal pašu na ovu parksideovu noževi drugih proizvođača? Ako ne, gdje ih kupiti?
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2017., 07:08   #1030
Quote:
Prihvaćam odgovor, ali bih svejedno volio znati zašto. Jeftini su pa se ne isplati zezat s tim? Od materijala su koji se neda brusiti?...

Da li pašu noževi? Trebali bi biti standard i trebali bi pasati svi 82 duljine, ali nažalost to može sa sigurnošću utvrditi onaj koji je već mijenjao noževe.
Ne bruse se jer ih je jako teško u ssm radinosti kvalitetno nabrusiti - premaleni su da bi se mogli kvalitetno stegnuti, pa samim time i nabrusiti, a još se i ne bruse jer kod većine blanja nema mogućnosti štelanja noževa. A i one koje imaju tu mogućnost (vidi imbuse sa strane) se ne štelaju jer nema potrebe.
rib@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2017., 10:56   #1031
Quote:

Pretpostavljam da mislis na ovakve nozeve:

https://www.amazon.de/St%C3%BCck-Wen.../dp/B01KE8RT06

U biti se svaka ostrica moze ostriti....i oni tvrdjeg materijala, ako imas odgovarajuci brusni kamen.
Ti nozevi za hoblere nisu predvidjeni za ostrenje. Nema bas nesto materijala na njima da bi ih montirao na neki prihvat. A i ako se nesto napravi ili drzac noza od hoblerice koristi kao prihvat, treba barem dobar i ravan kamen za brusenje.
Drugi i mozda najvecii problem bi mogao biti ravnomjerno brusenje. Hobleri imaju 10.000-15.000 okretaja, tako da ako na jednom nozu skines previse, lako bi sve to moglo biti van balansa, tj. kao nebalansirani tocak kod auta.
Mislim, sigurno se moze brusiti i mogu izvagati nozevi, ali to bi mozda trebalo prepustiti profesionalcu, a kad njega platis, mozes kupiti i nove nozeve.

Ja osobno je sluzim ovim:
https://www.amazon.de/Tormek%C2%AE-T.../dp/B0026LVYYC

Sa takvo sto dobijes tvornicku ostricu, ali cak se ni time ne isplati ostriti one gore spomenute zamjenske nozeve.

Ovakvi nozevi od mog starijeg Mafell hoblera
http://kaufsortiment.de/produkt/2-st...r-fuer-hitachi
su vec druga prica, njih bez problema mogu staviti u prihvat i kako treba naostriti.
mio8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2017., 13:03   #1032
@Riba: Zahvaljujem! Nisam znao da nema štelanja. U tom slučaju mi je jasno zašto nema brušenja. Mislio sam da se noževi štelaju po visini kao i kod većih uređaja s ovakvim principom noževa - to sam vidio kako se štela. Jedino što sam gledao na ovoj svojoj parksideovoj i nož tvornički ne stoji idealno. Kad položim ravnalo uz jedan kraj one fiksne stope dolje (ili kak se to već zove) i vrtim rukom bubanj s noževima, oni lagano štrajfaju ravnalo, a kad ga položim uz drugi rub, noževi uhvate ravnalo i pomaknu ga. Znači po visini gledano stoji malo nakoso, ali radi se možda o desetinki milimetra.
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2017., 13:08   #1033
@mio8: Da, na takve noževe sam mislio. Slažem se, neću ih brusiti. Samo me zanimalo u čemu je stvar jer nisam uopće do sad razmišljao o tome, a po defaultu sam mislio da se to brusi. Zahvaljujem na pojašnjenju!
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2017., 06:44   #1034
Quote:
Condor93 kaže: Pogledaj post

Također i ekcentrična brusilica mi djeluje premala i prelagana za neki ozbiljniji posao.

Brusilica je velika kao one od 230mm a prima 125mm šajbe. Kod Makite i boscha je to puno bolje izvedeno (mislim na eergonomiju i kako leži u ruci)
.
Naravno da nije za ozbiljniji posao. To je hobi alat i kao takav je odlican.

I opet, usporedjivat Makitu i Bosch s Parksideom...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Old 18.03.2017., 11:50   #1035
Quote:
sub0 kaže: Pogledaj post
Da li je ijedna od tih dviju bušilica ima baterijsku kompatibilnost sa ostalim parkside alatima?
Baterije su različite. Koliko sam ja primjetio naponski različite imaju drugačiji oblik pa ni punjači nisu kompatibilni. Međutim, jučer kupio bat. grinder 12V pa baterija odgovara PABS 12 B2 Accu bušilicu. Razlika je u mAh 1200 vs 2000. Punjač grinderice je isto kompaktniji i slabiji ali je sve kompatibilno.

from Tapatalk
Old 18.03.2017., 15:39   #1036
Quote:
mah385 kaže: Pogledaj post
Baterije su različite. Koliko sam ja primjetio naponski različite imaju drugačiji oblik pa ni punjači nisu kompatibilni. Međutim, jučer kupio bat. grinder 12V pa baterija odgovara PABS 12 B2 Accu bušilicu. Razlika je u mAh 1200 vs 2000. Punjač grinderice je isto kompaktniji i slabiji ali je sve kompatibilno.

from Tapatalk
ovo je dosta upitno, ja imam istu kombinaciju i baterija od brusilice jedva udje u busilicu, a ide iz nje uz pomoc vodinstalaterskih klijesta. Tako da vjerojatno tu ima i faktor srece.
Old 18.03.2017., 19:05   #1037
Uzeo sam ovaj aku odvijac i cini mi se skroz dobar za moje potrebe. Jedino bas jako smrdi po kineskoj plastici, nesto tipa offertissima. Kupovao sam vec kod njih i ubodnu pilu i mali sarafciger al oni nisu smrdili...da ovo reklamiram ili je to normalno?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
one.org is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2017., 19:15   #1038
Quote:
Arash's friend kaže: Pogledaj post
ovo je dosta upitno, ja imam istu kombinaciju i baterija od brusilice jedva udje u busilicu, a ide iz nje uz pomoc vodinstalaterskih klijesta. Tako da vjerojatno tu ima i faktor srece.
Pitanje je da li imaju isto ampera jedna i druga jer ako nemaju li-ion baterije su baš neugodne dok dođe do kratkog spoja unutar nje.

Kakva su iskustva s onim za brušenje noževa? Da li bi bilo ok to uzeti da se ne moraju više noževi nositi na brušenje ili je igračka više?
the_bulk is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2017., 19:26   #1039
Quote:
the_bulk kaže: Pogledaj post
Pitanje je da li imaju isto ampera jedna i druga jer ako nemaju li-ion baterije su baš neugodne dok dođe do kratkog spoja unutar nje.
pa 1200....50000 mAh oznaka na bateriji samo znači "kapacitet" -npr.motor si uzima struje ovisno o opterećenju i ono je promijenjivo a oznaka 12....18 V je napon na kojem radi uređaj konstantno neovisno o opterećenju i bitna je oznaka za motor koji pokreče ta baterija,tako da na oznaku V se itekako treba paziti a oznaka mAh što veća to bolja jer ti daje veću autonomiju rada motora,znači baterija na kojoj piše 18V/1500mAh može ići na isto mjesto kao i baterija sa oznakom 18V/5000mAh i naravno ova zadnja je puno bolja kombinacija (i osjetno skuplja upravo zbog toga)

aku baterije su nominirane naponom i snagama što znaći da je struja promjenjiva. P=UxI, U je konstantan naveden kao 12...18V, snagu P najjednostavnije preko okretnog momenta,zdravo seljački rećeno,tako da ili ja nisam razumio što ste htjeli reći ili ne znate o čemu prićate

Zadnje uređivanje mbukal : 18.03.2017. at 19:40.
mbukal is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2017., 20:27   #1040
Pa činjenica da nemaju isti napon je dosta po meni da se ne koristi baterija za jedno na drugome ,ali svakome svoje...

Pričam o 18650 ćelijama koje znam da su tri u ovoj mini brusilici. U bušilici ne znam koliko ih je ,ali pretpostavljam 5 s obzirom da je očito na 18 v bušilica.

Ja smatram da bi trebalo provjeriti koje se ćelije koriste u kojoj bateriji jer kad kupuješ 18650 ćelije gleda se kapacitet, koliko ampera može maksimalno isporučiti dok je napon na svim ćelijama standard 3,7 mi se čini.

Ajmo prepostaviti da imamo dvije gotove baterije na 12V ,ali s tri različite ćelije u svakoj . U jednoj ćelije recimo mogu isporučiti (hipotetski) 5A, u drugoj 15A. I sad ako imamo alat koji za rad treba 15A poprilično sam siguran da neće raditi dobro s prvim paketom baterija i da će sigurno doći do pregrijavanja i tko zna čega.
the_bulk is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:38.