Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet

Internet Sve o internetu, sadržaju i tehnologiji
Podforumi: Web, Web development, Internet biznis, Nove web stranice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.12.2024., 14:43   #1121
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Radi li na HE160? Mislim da Apple ima podršku za HE160 samo na Wifi 6E. Sa HE160 i na 2x2 se može dobiti gigabit (ili jako blizu tome).
Appleovi uređaji su WIFI6 2x2, ne 6e. WIFI6 je 5 GHz. WIFI6e koristi 6 GHz, to je već sasvim druga priča s manje interferencija jer kladim se da tu u mojoj zgradi nitko živ to nema, moji susjedi su ogromnom većinom još na 2.4 GHz.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 14:47   #1122
Da, znam, ali sam pročitao da Apple samo na svojim uređajima koji su WiFi 6E (a valjda sad i WiFi 7) podržava 160 MHz kanale. Na WiFi 6 podržava samo 80 MHz. A to je puno bitnije nego 2x2 ili 4x4 za postizanje velike brzine. Zato vjerojatno ti imaš niže brzine.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 14:49   #1123
Moguće. Koliko vidim, Apple ima 6e samo od 2023 na dalje. Moji Apple uređaji su svi stariji.
https://support.apple.com/en-us/102285
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 15:12   #1124
Imam pitanje (problem) koji možda ne ide u ovu Temu.

Optika je RUNE,usluga interneta je Telemachova 1000/500, a Router Zyxel VMG8623-T50B.

Problem imam kod instaliranja MESH mreže, uređaji su Nokia Beacon 2 (2 komada) i
jedan Nokia Beacon 3, to mi je prije lijepo radilo na kablovskom Arris Routeru.

Dali netko ima iskustva u vezi ovih Beacon pojačivača.

Nije problem u navedenom Routeru od Telemacha nego u aplikaciji Nokia WiFi
Uspio sam instalirati Beacon 3 preko UTP kabela na Router, a kad bi krenuo
dalje s instalacijom druga dva Nokia Beacon 2, traži prijavu na Nokiu, a
ne daje opciju (nema) registracije.
Old 19.12.2024., 16:43   #1125
Inače onaj problem s debelom kanalicom što mi je HT tehničar složio (2 cm), ja sam si sam proveo kanalicu i to gumenu i sad izgleda super.
Ima i kutnike i reže se lagano sa škarama.

Ne reklamiram ništa, ali to se zove "Kanalica Cablefix".
Ukoliko će netko htjeti sakriti žutu optičku žicu umjesto klasične plastičke kanalice pa da zna da i to postoji.
konačno_sretan is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 17:31   #1126
Predao sam zahtjev za Telemach optiku pa me zanima koliko u običajno traje vrijeme prelaska
Old 19.12.2024., 17:37   #1127
Quote:
taedium_vitae kaže: Pogledaj post
Predao sam zahtjev za Telemach optiku pa me zanima koliko u običajno traje vrijeme prelaska
Ovisi o tome gdje ste predali zahtjev, tko će ga i kad unjeti, radi li se o prelasku sa drugog operatera sa prijenosom fiksnog broja ili ne, na kojem se području nalazite, rasporedu tehničke službe...
brane222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 17:47   #1128
Quote:
brane222 kaže: Pogledaj post
Ovisi o tome gdje ste predali zahtjev, tko će ga i kad unjeti, radi li se o prelasku sa drugog operatera sa prijenosom fiksnog broja ili ne, na kojem se području nalazite, rasporedu tehničke službe...
Ok, ali ima valjda neki konačni rok ili je on nedefiniran tj. može i nikada?
Old 19.12.2024., 18:01   #1129
Quote:
taedium_vitae kaže: Pogledaj post
Ok, ali ima valjda neki konačni rok ili je on nedefiniran tj. može i nikada?
30 dana je rok unutar kojeg biste trebali biti spojeni.

Ukoliko se radi o Telemachovoj optičkoj infrastrukturi i o novoj liniji, tada je tehnički najbrže, no imajte na umu da tada uslugu Vašeg trenutačnog tele operatera morate otkazati sami (ne morate, no u tom slučaju sve dok ne otkažete uslugu imati ćete dva tele operatera - dvije usluge).

Kad je riječ o "FNP" usluzi, prijenos usluge sa jednog tele operatera na drugog, u tom slučaju Telemach prvo šalje obavijest Vašem tele operateru da se usluga prenosi. Vaš tele operetar bi trebao (napominjem trebao) u roku dva dana vratiti povratnu dokumentaciju Telemachu, ako imate i fiksni broj telefona tada se obavještava HAKOM o promijeni mreže za Vaš broj.

Nakon obavljene administracije, u međuvremenu Vam morati stići i SMS link za potvrdu usluge na kojem se nalaze uvjeti o korištenju usluge, zahtjeve se šalje tehničkoj službi te Vas oni zovu za dogovor termina instalacije.

Tako "ide" kad je Telemachova infrastruktura, ako je Telemachiova usluga preko Ht optike, onda je postupak malo drugačiji.
brane222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 19:15   #1130
Quote:
mgrba42 kaže: Pogledaj post
Imam pitanje (problem) koji možda ne ide u ovu Temu.

Optika je RUNE,usluga interneta je Telemachova 1000/500, a Router Zyxel VMG8623-T50B.

Problem imam kod instaliranja MESH mreže, uređaji su Nokia Beacon 2 (2 komada) i
jedan Nokia Beacon 3, to mi je prije lijepo radilo na kablovskom Arris Routeru.

Dali netko ima iskustva u vezi ovih Beacon pojačivača.

Nije problem u navedenom Routeru od Telemacha nego u aplikaciji Nokia WiFi
Uspio sam instalirati Beacon 3 preko UTP kabela na Router, a kad bi krenuo
dalje s instalacijom druga dva Nokia Beacon 2, traži prijavu na Nokiu, a
ne daje opciju (nema) registracije.
A1 ti je imao te beacon u ponudi, odi na službenu stranicu nokie i pročitaj upute zadnje što se sjećam trebalo im je jako dugo da se upare i prorade
thesufferingman is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 22:10   #1131
Quote:
thesufferingman kaže: Pogledaj post
A1 ti je imao te beacon u ponudi, odi na službenu stranicu nokie i pročitaj upute zadnje što se sjećam trebalo im je jako dugo da se upare i prorade
Da, u pravu si A1 je u ponudi imao te uređaje, a davao je A1 isti Router koji sam ja dobio sada od Telemacha. Čak sam našao i upute od A1 na hrvatskom jeziku za ovaj Router Zyxel VMG8623-T50B.

Spojim li samo Beacon 3 radi dosta dobro, ali ne pristaje spajanje na druga dva. a trebaju mi barem 2 ili 3 radi bolje pokrivenosti interneta na gornjem katu obiteljske kuće.

Ako se spajam sa samo dva Beacon 2, onda se u aplikaciji prikazuju nepovezano svaki za sebe, trebali bi radit kontinuirano kao jedan bez prekida i laga bilo u prizemlju ili na katu.

Inače pronašao sam u Beacon 3 user helpu kako se to spaja, ali traži onu prijavu e-mail adresu i lozinku koju nemam, jer za mogućnosti registracije nema opcije.
Old 19.12.2024., 22:10   #1132
Da li mozda ima nekih novosti u vezi koristenja vlastitih routera, da li su poceli davati SIP postavke za telefon ili jos uvijek za telefonsku uslugu forsiraju koristenje njihovog routera?
Old 20.12.2024., 05:33   #1133
Quote:
mgrba42 kaže: Pogledaj post
Da, u pravu si A1 je u ponudi imao te uređaje, a davao je A1 isti Router koji sam ja dobio sada od Telemacha. Čak sam našao i upute od A1 na hrvatskom jeziku za ovaj Router Zyxel VMG8623-T50B.

Spojim li samo Beacon 3 radi dosta dobro, ali ne pristaje spajanje na druga dva. a trebaju mi barem 2 ili 3 radi bolje pokrivenosti interneta na gornjem katu obiteljske kuće.

Ako se spajam sa samo dva Beacon 2, onda se u aplikaciji prikazuju nepovezano svaki za sebe, trebali bi radit kontinuirano kao jedan bez prekida i laga bilo u prizemlju ili na katu.

Inače pronašao sam u Beacon 3 user helpu kako se to spaja, ali traži onu prijavu e-mail adresu i lozinku koju nemam, jer za mogućnosti registracije nema opcije.
molim te odi na nokijinu stranicu tamo su ti upute koliko se sjecam na 100 stranica imas od uparivanja do skidanja softvera i sve i znm da traje par sati i da smo stavljali maltene na metar jedan od drugog
thesufferingman is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 14:52   #1134
Quote:
Mr. Generator kaže: Pogledaj post
Da li mozda ima nekih novosti u vezi koristenja vlastitih routera, da li su poceli davati SIP postavke za telefon ili jos uvijek za telefonsku uslugu forsiraju koristenje njihovog routera?
Nažalost i dalje je jedina opcija bridge mode njihovog routera pa onda postavljanje svojega. Sve mi se više čini da će tako i dalje nastaviti
The Chosen One is online now  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 16:25   #1135
Quote:
gingermrkvica kaže: Pogledaj post
Pardonček. Moja konstatacija je bila temeljena na dokumentu o deregulaciji HT-a gdje su iznijete brojke za 2020. - 2022. te zaključku HAKOM-a (https://prnt.sc/NCqASGM1egmv). Tromjesečni podaci (Q2_2024) su ažuriraniji pa govore drugu priču.

Međutim...statistika skriva i otkriva. Iz grafa (https://prnt.sc/ytqnIN42MxIx) za Q2_2024 je vidljivo da je BSA usluga bila dvostruko korištenija od FA-PON usluge sve do Q1_2024 kada se odjednom vidi drastičan pad. Pad treba atribuirati Iskonu koji je postao dio HT-a, a pošto je Iskon masovno koristio BSA uslugu od HT-a sada su ti priključci nadodani u priključke putem vlastite mreže.

Isto tako nekako sam mišljenja da pošto je HT najveći vlasnik optičke mreže u zemlji da će oni biti ti koji će najviše koristiti FA-PON uslugu od drugih (trenutno od A1 i nekih wholesale operatora). Tako da ipak smatram da alternativni operatori dosta više koriste BSA uslugu od FA-PON-a jer nemaju toliko izgrađene mreže da se mogu spojiti na svaki DČ (iako tamo gdje mogu najvjerojatnije koriste FA-PON).

Tako da...većinski operatori osim HT-a dosta koriste BSA, a tamo gdje mogu koriste FA-PON. Al kažem...uzeti cum grano salis dok ne dobijemo konkretne podatke.

Svakako...hvala na ispravci.
Zanimljiv razvoj situacije u zadnjem tromjesečju. FA-PON je narastao 129%, dok je bitstream "samo" 19%. Pa sad ima FA-POn preko 40.000, dok je bitstream na 25.000.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 19:13   #1136
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Zanimljiv razvoj situacije u zadnjem tromjesečju. FA-PON je narastao 129%, dok je bitstream "samo" 19%. Pa sad ima FA-POn preko 40.000, dok je bitstream na 25.000.
Gledao sam podatke čim su objavljeni i ko da sam znao da ću dobiti neki follow up od tebe xDDD.

Doista ne znam kako komentirati toliki skok. Je li možda došao od HT-ovih korisnika koji koriste optiku od A1? Zbilja sam zabezeknut podacima.
gingermrkvica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 19:27   #1137
12mjeseci za 1€

Od dana 20.12..2024. godine Telemach uvodi promotivnu pogodnost na kanalu telefonske prodaje u sklopu
posebnih kampanja za postojeće korisnike 1 Giga, 2 Gige, EON TRIO START, FULL i PREMIUM paketa na
Telemach optičkoj infrastrukturi. Postojeći korisnici navedenih paketa na Telemach optičkoj infrastrukturi koji
podnesu zahtjev za ovom promotivnom ponudom te sklope ugovor uz obvezno trajanje od 24 mjeseca, a
registriraju se ili su već registrirani na Telemach aplikaciju, ostvaruju pravno na pogodnost u vidu popusta na
iznos mjesečne naknade tarifnog paketa na način da mjesečna naknada za prvih 12 obračunskih razdoblja iznosi
1,00 EUR.

https://telemach.hr/download/terms/c...ih-usluga/2309
(str. 129 iz cjenika)
gingermrkvica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 18:57   #1138
Baš provjeravam speedtest, i sad jel greška ili ne, imam 1000/500 Eon Trio Full, ali speedtest mi redno ide na 944/946

Jesu to zabunom digli upload?

Edit:

Ok, nakon par ponavljanja upload pao na 560

Edit2:

Odabrao drugi server pa opet upload 946
WPLumia is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 19:05   #1139
Digli su up na 1000 prije nekih mjesec-dva, pisali smo tu o tome.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 19:28   #1140
Oh, very nice. Hvala. Ipak si ne umišljam
WPLumia is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:32.