Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Rekreacija > Biciklizam

Biciklizam Na dva kotača uokolo

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.02.2025., 20:28   #11841
Quote:
ammm kaže: Pogledaj post
Ako ti je na fotki lanac na najvećoj šajbi naprijed, onda imaš previše lanca, evo opet link na tutorijal.
Makar po opisu, šifter nije ono što mjenjač treba. Ako je to, onda nema lijeka.

Sve tutorijale koje si poslao sam već gledao ranije Nije mi ovo prvi mjenjač, samo je prvi kojeg ne mogu upicit.
Lanac je bio mjeren "po pravilniku", ali sam dodao 3-4 karike danas, jer je pully u svim uvjetima bio negdje dolje.. Sada u ekstremnoj situaciji 1/8 je previše gore, ali b-vijak spriječava ikakav neželjen kontakt s kazetom ili trljanje lanca o lanac i slično.
Htio vratit mlitavog altusa, mali ne da 🫣

Ima li neki kompatibilan tvrd mjenjač a bez kvačila, za 8 brzina, da ne moram mijenjat sve ostalo?
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2025., 21:36   #11842
Quote:
TomyCroSound kaže: Pogledaj post

Ima li neki kompatibilan tvrd mjenjač a bez kvačila, za 8 brzina, da ne moram mijenjat sve ostalo?
Ima i zove se Shimano Altus Evo ti ovdje jedan od prvih ulaznih 1x montića,iz 2020, Altus 8x nazad i narrow wide 1x naprijed, plus chain guide da lanac ne odleti preko lančanika. Verzija 2021 je imala Advent 9 s clutchem nazad bez chain guide-a.
Usput, taj sunrace m9 je definitivno samo 1x.
ammm is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2025., 22:04   #11843
ako su ti komponente kompatibilne i drop out nije spigan jedino što vidim da ne valja je predugačak lanac.
mora raditi ako je sve novo.
Old 11.02.2025., 22:58   #11844
Nazalost neće. Na prvoj šajbi naprijed radi, al na drugoj naprijed zeza. To potvrđuje teoriju i specifikaciju da je predviđen za x1. Bacio oko na pogon x1 oko 32t, to sve masno para, najjednostavnije, ali ne i najisplativije sad..
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2025., 23:06   #11845
ne zna mjenjač koliko ima naprijed šajbi
Old 11.02.2025., 23:10   #11846
Quote:
Bacio oko na pogon x1 oko 32t, to sve masno para, najjednostavnije, ali ne i najisplativije sad..
A 30 eura, na firkant, imaju i 165mm po zadnjoj modi...dva puta linkano ovdje, bacit ću fotku montića na kojem to imam ako želiš
ammm is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 06:19   #11847
Quote:
A 30 eura, na firkant, imaju i 165mm po zadnjoj modi...dva puta linkano ovdje, bacit ću fotku montića na kojem to imam ako želiš

Trazio, sve sto nađem preko 80eur 🫣

Sad mi se nameću dva pitanja, jel na pogonu s jednom šajbom ona stoji na mjestu prve šajbe kod pogona s dva komada? (Pitam zbog kuta zadnji mjenjač - pogon?
Linkani je za do 10 brzina, ako 9-10 brzinac koristi uži lanac, a u mene je širi, odgovara li mu to?
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 09:08   #11848
Quote:
Trazio, sve sto nađem preko 80eur ��

Sad mi se nameću dva pitanja, jel na pogonu s jednom šajbom ona stoji na mjestu prve šajbe kod pogona s dva komada? (Pitam zbog kuta zadnji mjenjač - pogon?
Linkani je za do 10 brzina, ako 9-10 brzinac koristi uži lanac, a u mene je širi, odgovara li mu to?
Evo ja tebe stvarno ne kužim. Treći put ti je čovjek dao link na 1x pogon koji košta 30 eura. Gdje ti vidiš 80? Lanac nema veze, pasat će. Ako je pogon napravljen kao 1x onda je napravljen tako da uz ispravnu širinu pogonske osovine stoji na mjestu gdje lanac vodi s njega ravno na sredinu kazete. I to pitanje je pokriveno jer tvoj bicikl najvjerojatnije ima odgovarajuću širinu osovine. Uglavnom, u zadnjih nekoliko postova ti je ponuđeno, od parcijalnih rješenja koja uključuju samo pogon, do kompletnih, sve iskustveno provjereno i garantirano radi ali ti ga još uvijek kompliciraš, overthinkaš i palamudiš. Shvati, nema kompletnog rješenja koje ti tražiš a da košta 30 eura i tvoje kompliciranje ovdje ga neće roditi samo zato što ti tako želiš.
Old 12.02.2025., 09:40   #11849
Quote:
165 (i manje) nije moda nego fiziološka potreba.
Kad bi bar ušlo u standard.
dajdosta is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 10:03   #11850
Quote:
doopeen kaže: Pogledaj post
Evo ja tebe stvarno ne kužim. Treći put ti je čovjek dao link na 1x pogon koji košta 30 eura. Gdje ti vidiš 80?
Vjerojatno nisi vidio emoji u postu pa si ga krivo shvatio. Htio sam reći da sam googlao pogone, a pronalazio samo one po 80+EUR, nisam išao direktno na site tražiti.
Za linkani pogon stoji Compatible with Shimano10-speed drivetrain, pa mi palo na pamet da 10 brzinac koristi tanji lanac, pa pitam hoće li to biti problem.
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 10:50   #11851
Quote:
Za linkani pogon stoji Compatible with Shimano10-speed drivetrain, pa mi palo na pamet da 10 brzinac koristi tanji lanac, pa pitam hoće li to biti problem.
Neće biti problema.... bit će mrvicu više lufta, ali nitko ne radi narrow-wide za 8 ili 9 brzina. Osovina BB treba biti dulja, oko 122mm, da ne grebe po okviru, i to je to.

Na fotki je spomenuti crankset od 165mm, kupljen za 29 eura na BD u ovo vrijeme prošle godine, stavljen direktno na firkant gdje je originalno bio Tourney 2x. Nazad je Shimano RD M5120 za 35 eura, CS 4100 10spd 11-42 kazeta za oko 25 eura, CN LG500 11 brzinski lanac za 15 eura (lanac za broj više, ljepše mijenja brzine) i Jagwire LEX Sl bužir i sajla za oko 20 eura. Postavio prošle godine u ovo vrijeme, nula padanja lanca preko više stotina rinzola, nula potrebe za podešavanjem na temperaturama od -5 do +35, kiši i poplavi od pucanja cijevi u Vukovarskoj u ZG jutros

ammm is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 11:00   #11852
Majstori help! - popravci, servis i savjeti

Quote:
Osovina BB treba biti dulja, oko 122mm, da ne grebe po okviru, i to je to.

[[/IMG]
Naruceno..

(Jel to znači da i osovinu moram mijenjat??)
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 11:30   #11853
Quote:
Jel to znači da i osovinu moram mijenjat?
Ja nisam trebao jer je već bila 122mm, konkretno za Shimano FC-M315-2. Pronađi specifikacije crankseta koji imaš i potraži koji je "Axle length of BB" i to bi trebalo biti ono što imaš.
ammm is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 12:03   #11854

Quote:
Ja nisam trebao jer je već bila 122mm, konkretno za Shimano FC-M315-2. Pronađi specifikacije crankseta koji imaš i potraži koji je "Axle length of BB" i to bi trebalo biti ono što imaš.
Nema nigdje duljine.
I u mene je isti pogon, valjda nece bit problema..
Sad kad M9 nece saltat ni s jednim pogonom
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 12:16   #11855
Quote:
Nema nigdje duljine.
Izmjeri kad skineš stari crankset, makar obično jeste ta duga osovina na ulaznim montićima. Ako bude trebao chain guide (a hoće s Altusom), to se može improvizirati od nosača za katadiopter ili sličnog, ili možeš ostaviti vodilicu od 2x mjenjača.
ammm is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 12:43   #11856
Quote:
Nema nigdje duljine.
Pa po mojem vrlo vjerojtno neće ali s obzirom da ćeš sad imati 1X sa ne prevelikim rasponom kazete, moći ćeš skratiti lanac, tako da na najvećoj šajbi otraga nogica mjenjača bude napeta dosta prema naprijed, a tako ćeš dobiti i da na najmanjoj šajbi bude napeto.
Old 12.02.2025., 13:03   #11857
Quote:
Izmjeri kad skineš stari crankset, makar obično jeste ta duga osovina na ulaznim montićima. Ako bude trebao chain guide (a hoće s Altusom), to se može improvizirati od nosača za katadiopter ili sličnog, ili možeš ostaviti vodilicu od 2x mjenjača.
pa kupujem to jer altus ide u mirovinu, rdm 900 će biti iza.. Ne bude li šljakalo, prodajem bicikl
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2025., 18:21   #11858

Ne radi.
Na prethodnom M315 pogonu, samo na manjem lančaniku prebacivao je stražnji mjenjač ok.
Sad, na novom pogonu malo se pati.
Nisam to no pokušao dotjerati jer imam veći problem - pada lanac s pogona na 3, 2 a najsigurnije u 1 brzini. Ukoso je, kao da prednja šajba mora još unutra.. a ne ide.
Mijenjaj osovinu?

(Edit, manijački dotegnuo tako da je poluga ušla skoro pa skroz., manje od mm nedostaje)

Podešavao malo, prešalta ga relativno ok, s nekim problematičnim dijelovima, no bacanje s prednjeg zupčanika u prvoj brzini je očito - zub podiže lanac gore, odmah u dolasku s kazete, ne legne mu kako treba i skida ga sa sebe. U brzinama većim od 2. nema problema, a čini se ni u 2 da ne pada.. A lanac kupljen ljetos.
TomyCroSound is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2025., 22:13   #11859
I najvažniju sliku, kako stoji lanac u odnosu na pogon dok je na sredini kazete, nisi stavio.
Nešto poput ove:
https://service.bythehive.com/Guide/...ne+explained/9
Old 17.02.2025., 23:21   #11860
Quote:
Podešavao malo, prešalta ga relativno ok, s nekim problematičnim dijelovima, no bacanje s prednjeg zupčanika u prvoj brzini je očito - zub podiže lanac gore, odmah u dolasku s kazete, ne legne mu kako treba i skida ga sa sebe. U brzinama većim od 2. nema problema, a čini se ni u 2 da ne pada.. A lanac kupljen ljetos.
Valjda je lanac koji ne trpi jači kut, mogao bi staviti nešto kao KMC x9. Za 1x chainline, zamolio bi te da pažljivo progledaš ovdje na kraju teksta, "Why is 1x chainline wider than 2x or 3x chainlines?"
U kratko, 1x chainline nije u sredini kazete nego je izvučen vani, recimo na 9 brzinskoj kazeti bi bio negdje na trećoj šajbi, gledano od najmanje. Možeš staviti i kraću osovinu (ako ima lufta da lancanik ne grebe okvir) ali onda lanac može strugati po susjednoj šajbi, kako je spomenuto na linku.
ammm is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:53.