Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.03.2025., 11:12   #101
Quote:
Sritan.. kaže: Pogledaj post
Nemamo npr. naziv za pištolj Hellcat,Springfield armory ima Hellcat...

HS produktov naziv za njega je H11...
U redu.
Ali vjerujem da raspoznajeđš što želim reći.
Nije ovdje riječ o autonomiji kako je netko zamislio u dizajnu proizvoda već je pristup motiviran tržištem.
Kako će tržište reagirati, kako će prihvatit proizvod, pa i ime tog proizvoda.
Nije slučajno da marketnig upravlja prodajom.
To je moja nakana.
Biti na vidiku što tržište traži.

Ako oni misle zvati Kunom, neka je zovu.
Nadam se da iduće oružje neće biti nazvano Pfeferica (crna slavosnka svinja) ili Boškarin (istarsko govedo)..

Ali, opet, pomislim, ma čekaj malo...
Zamislite neku poluautomatsku sačmaricu zvana Pfeferica..pa može proći, zar ne ?
Ili možda Ultimax sa preinakom da postane Boškarin..
Doista tko zna.
Old 14.03.2025., 20:59   #102
Mene osobno veseli mogućnost da Kuna bude izbačena sa skraćenim fiksnim kundakom gdje bi duljina čitavog oružja bila manja od 600mm te bi time automatski spadao pod kratko oružje uz mogućnost korištenja spremnika kapaciteta 20 metaka.

E to bi bilo veselje na streljani

A to je vrlo vrlo izgledno
Pravopisne greške zanemarite. Po forumima pišem kad uhvatim nešto malo slobodnog vremena i živo mi se fućka hoće li pisati zrakoplov ili zraplokov. Koje mi slovo prvo dođe pod prste to će i ostati......
iks3m is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 21:10   #103
ja bi volio .22LR verziju, streljivo je puno jeftinije i lakse
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
Velo C. Raptor is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 21:16   #104
Quote:
Velo C. Raptor kaže: Pogledaj post
ja bi volio .22LR verziju, streljivo je puno jeftinije i lakse
Uhhhhh

Tek bi to bio posao. Kod malokalibarske (rubno opaljenje) ni nema limita spremnika

Držim fige i za to.

Kad bi recimo izbacili malokalibarsku, 9x19 i .45ACP (ili 10mm) uzeo bih sve 3
Pravopisne greške zanemarite. Po forumima pišem kad uhvatim nešto malo slobodnog vremena i živo mi se fućka hoće li pisati zrakoplov ili zraplokov. Koje mi slovo prvo dođe pod prste to će i ostati......
iks3m is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 22:28   #105
Quote:
iks3m kaže: Pogledaj post
Mene osobno veseli mogućnost da Kuna bude izbačena sa skraćenim fiksnim kundakom gdje bi duljina čitavog oružja bila manja od 600mm te bi time automatski spadao pod kratko oružje uz mogućnost korištenja spremnika kapaciteta 20 metaka.

E to bi bilo veselje na streljani

A to je vrlo vrlo izgledno
A šta reći nego

Old 27.03.2025., 18:28   #106
U novom broju HVa:

Kuna: nova hrvatska kratka strojnica

https://hrvatski-vojnik.hr/kuna-nova...tka-strojnica/
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2025., 20:58   #107
Ameri su jako nabrijani na Kunu svi očekuju verziju u 10mm i pričaju o tri verzije
Davorček is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2025., 12:47   #108
Kuna je vrlo slična Švicarcu..zar nije ?
Old 29.03.2025., 13:26   #109
Kuna ima sklopivi usadnik i nema veze sa ar15, ovo je derivat ar15. Razlika kad je prigusena je sigurno nebo i zemlja.
bobo micek is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:09   #110
Quote:
hopa-cupa kaže: Pogledaj post
Nigdje nisam napisao to što mi podmećeš.

Napisao sam da je iz kuta gledanja:

- Proizvođača oružja taj mehanizam složen, kompliciran i skup za proizvodnju.

- Korisnika oružja to oružje skuplje u startu za nabavu a kasnije taj mehanizam teži za održavanje i kad zakaže kompliciraniji za popravak.

Sve to i razni ostali razlozi, doveli su do toga da oružja baziranih na tom mehanizmu koji je projektiran prije 80 godina (Sturmgewehr 45) i dan danas ima toliko malo.

Pitam se zašto?
tehnologije materijala u međuvremenu su napredovale... pa danas imamo lakse i kvalitetnije materijale po jeftinijoj cijeni, osim toga i tehnologije obrade materijala. danas u eri cnc... strojeva nekada komplicirani i skupi djelovi mogu se proiyvoditi serijski i jeftino. samo jednom treba isprogramirati cnc stroj ili 3dprinter ili mikrolijevanje...

pored toga postojeci sistem su u hs produktu poboljsali... usavršili... popravili... patentirali izmjene. a te izmjene za vasu informaciju nisu ne mp5 koji svi bespotrebno velicaju, nego prerade, izmjene, dorade i kvalitetnija... i funkcionalnija... izrada StribogA3
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:26   #111
Quote:
Heikkila kaže: Pogledaj post
Ocjenjujem da je ime pogrešno.
I prije nego je testiram mogu navesti da je usadnik malčice nepotrebno velik.
Moglo se izvesti sa drugačijim produžetkom što bi odgovaralo ergonomiji, dizajnu oružja, i praksi, ako se nalazite kao korisnik oružja iz vozila.

To sam spomenuo u najboljoj namjeri, poštovani kolega.
Nisam imao namjeru obezvrijeđivati kvalitetu koju nudi HS-P.
kao sto bi moj prijatelj rekao
neki su sljedbenici... pa uvijek prate modne trendove, drugi ih stvaraju
meni osobno bilo kakvo ime bolje je od mp4 hk344 m 14 16 53 747 47 k74... i slicnih klonova

puska je modularna a usadnika ima milion, pa tako ima podjela usadnika po svrhi i potrebi tj. praksi, pa se tako za policijske jedinice s kacigama namontira onaj koji ide ispod kacige, ili koji god bude nekoj zrtvi mode trenutno najpopularniji, ili se ove sezone montira u ovosezonskoj boji
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:32   #112
Quote:
bobo micek kaže: Pogledaj post
To da se u vojsci 9mm strojnice koriste za bilo kakvu borbu je proslo svrseno vrijeme. Ar15 sa 11" cijevi je preuzeo tu ulogu. Posade tenkova, vojna policija, pozadina, da. Policija svakako, a mi i tak policije imamo vise nego vojske, i sve ih treba Kunom opremiti.
A rasprava oko snajpera je bila jer je receno da je sistem rudimetaran. Iako je noviji od svih.
molim pomoc
jel ide 11 inca cijev na kunu,
ako ide kakva je
usporedba jacine metka i kontrole paljbe i robusnosti sistema u tom slucaju
i na kraju cijene metka x broj postrojbi x broj dana na terenu x xy godina rata

ps
(nesto nacuh o 13)
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:40   #113
Quote:
Heikkila kaže: Pogledaj post
Kuna je vrlo slična Švicarcu..zar nije ?
jedino po silueti, kuna je 3x jeftinija i 3x trajnija od svice
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:49   #114
Quote:
hopa-cupa kaže: Pogledaj post
Kakvo "iskljucivanje"?!?! VHS (AP) je zamjena za M70 (AP). A ti bi Kunom (KS) mijenjao Hecklere (KS) na koje si toliko zinuo!
cujem da policijske... jedinice po americi kupuju djelove za hk na ebuy, jel zna netko nesto o tome, jel su dijelovi nedobavljivi, ili dijelovi originalni su preskupi

kuna im je robusna i jeftina, mogli bi polako zamjenit pokvarene stare komade, za nove s garancijom, a pokvarene prodavat na ebuy za djelove
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 16:25   #115
Quote:
mrimproper kaže: Pogledaj post
molim pomoc
jel ide 11 inca cijev na kunu,
ako ide kakva je
usporedba jacine metka i kontrole paljbe i robusnosti sistema u tom slucaju
i na kraju cijene metka x broj postrojbi x broj dana na terenu x xy godina rata

ps
(nesto nacuh o 13)
Pa Uzi (Ero) ti je 10,5 inca cijev
bobo micek is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 16:37   #116
[QUOTE=bobo micek;108143707]Pa Uzi (Ero) ti je 10,5 inca cijev[/QUOT

ma znam kolega, to je vse bilo pod.ebavanje na
To da se u vojsci 9mm strojnice koriste za bilo kakvu borbu je proslo svrseno vrijeme. Ar15 sa 11" cijevi je preuzeo tu ulogu

zanimala me cijena metka za kunu i za ar15
robusnost ar15 na terenu, tj jel jednostavnije i jeftinije odrzavanje za kunu ili za ar15... i nabavna cijena ar15 za vojsku, ono postoji li funkcija za kunu s 11 ili 13" cijevi

to me zanimalo zbog traca da testiraju kunu s 13", pa me zanimalo ima li to uopce svrhe, kako bi iz toga izvukao zakljucak jel trač istinit il je samo trač
mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 17:04   #117
Kuna trenutno dolazi u kalibru 9mm, a biti će i u .40SW, 10mm Auto i .45ACP.

Cijena municije "po komadu" kreće se

- 9mm Luger od 0.18 USD (Black Sheep) do 15.13 USD (Lawman)

- 5.56x45mm / .223 Rem od 0.24 USD (PMC Bronze) do 35.13 USD (MKE)

Iz oružja kalibriranog za 5.56x45mm NATO se može ispaljivati i .223 Rem bez problema. Obrnuto (5.56 iz .223) neće ići jer 5.56 ima veći tlak djelovanja barutnog punjenja od .223 pa može doći do ozbiljnih oštećenja.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 17:10   #118
[QUOTE=mrimproper;108143883]
Quote:
bobo micek kaže: Pogledaj post
Pa Uzi (Ero) ti je 10,5 inca cijev[/QUOT

ma znam kolega, to je vse bilo pod.ebavanje na
To da se u vojsci 9mm strojnice koriste za bilo kakvu borbu je proslo svrseno vrijeme. Ar15 sa 11" cijevi je preuzeo tu ulogu

zanimala me cijena metka za kunu i za ar15
robusnost ar15 na terenu, tj jel jednostavnije i jeftinije odrzavanje za kunu ili za ar15... i nabavna cijena ar15 za vojsku, ono postoji li funkcija za kunu s 11 ili 13" cijevi

to me zanimalo zbog traca da testiraju kunu s 13", pa me zanimalo ima li to uopce svrhe, kako bi iz toga izvukao zakljucak jel trač istinit il je samo trač
Za Americko trziste jer neke drzave ne dozvoljavaju tako kratko oruzje.
bobo micek is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 17:14   #119
Quote:
Sla-Ve-Ri kaže: Pogledaj post

Iz oružja kalibriranog za 5.56x45mm NATO se može ispaljivati i .223 Rem bez problema. Obrnuto (5.56 iz .223) neće ići jer 5.56 ima veći tlak djelovanja barutnog punjenja od .223.
znaci najskuplji metak za kunu je 2 i nesto puta jeftiniji od metka za m14

e sad i dalje ostaje pitanje jacine metka 9mmm i 5.56, ne bih usporedjivao sa .223 jer se u vojsci ne koristi. ili netko koristi.

i robusnost ar15 na terenu, tj jel jednostavnije i jeftinije odrzavanje za kunu ili za ar15... i nabavna cijena ar15 za vojsku, ono postoji li funkcija za kunu s 11 ili 13" cijevi

mrimproper is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 17:20   #120
Quote:
Sla-Ve-Ri kaže: Pogledaj post

Iz oružja kalibriranog za 5.56x45mm NATO se može ispaljivati i .223 Rem bez problema. Obrnuto (5.56 iz .223) neće ići jer 5.56 ima veći tlak djelovanja barutnog punjenja od .223 pa može doći do ozbiljnih oštećenja.
Gdje se to može kupiti metak 9x19 za 18 centi (pitam za prijatelja)?
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:43.