Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.10.2024., 19:34   #1221
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Kad me prozivaš...
Nisam odgovorio jer nemam volje više objašnjavati, a i drugi su to puno bolje objasnili.
Ajmo ovako
Uzeo si moj primjer koji nije reprezentativan. Moja je elektrana relativno mala (zato i nemam velike dobitke na računima) ali je i pozicionirana dosta loše tako da netko tko ima jednako jaku FNE, a orijentaciju JUG može imati dosta bolji prinos.
Da si uzeo primjer nekog drugog kolege sa npr 8kW elektranom i dobrom orijentacijom bilo bi to sve malo drugačije.
Stalno spominješ nekakvih 6 mjeseci proizvodnje. To nije točno. Elektrana proizvodi svih 12 mjeseci ali naravno, u zimskim mjesecima manje. To je negdje oko 30% potreba, da imam jaču bilo bi i više. Ta proizvodnja također umanjuje račun, zar ne?
I treće, napisao sam da sam kasno pokrenuo FNE i da ova godina nikako ne može biti predložak za izračun. Tek iduće godine će se vidjeti pravo stanje, a do tada redovito ću objavljivati (kao i ostali na temi Solarna energija) svoje mjesečne bilance.
Ako nisi shvatio da sam analizirao jedan, najbolji mjesec kod tebe, pa tako svejedno koliko mjeseci ove godine imaš elektranu, onda ne shvaćaš ništa.
Pišem o 6 mjeseci najbolje proizvodnje, ako je to tako kako sam napisao, ostalih 6 je nebitno.
Nisam te prozvao, raspravljam s onim tko je postavio komentar ili postavio pitanje, mogao si i prije odgovoriti, danas ovdje ne bi bilo rasprave o tome.
Umjesto toga napisao si tu na temi "A da vidiš koji krvavi boj se trenutno vodi na temi", što si s tim dobio?
Cijenim tvoje upise i trud za pomoć drugom. Ovo što sad radiš je u suprotnosti s tvojim dosadašnjim upisima.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 19:39   #1222
Evo ja ću otplatiti elektranu najvjerovatnije za 5 godina, vidjet ćemo točno nakon cijele godine korištenja, smatram da je to OK investicija.
robimarko is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 19:41   #1223
Quote:
pzec kaže: Pogledaj post
Za 6 mjeseci ušteda je 336 eura plus 22,62 eura, ukupno 358,62 eura.
Pitanje je koliko godina je potrebno da se isplati investicija?

Na to pitanje nije odgovorio, nije komentirao moj izračun.
Nisam iznenađen znanjem drugih, njegovim znanjem jesam.

Ostalih 6 mjeseci, kada nema proizvodnje i dalje plaća račune po 56 eura, prvi račun može biti manje za 22,62 eura.
Da li je tebi razumljivo ovo što sam napisao?
ako ja mogu kontrirati?

kao prvo, profulao si ceo fudbal, jer više nema 6 rata nego 5

Trošak police osiguranja ti je trošak prvih, neznam, 3-5 godina, jer nakon toga se ne isplati to plaćati jer paneli ne vrijede ništa. Životni vijek panela je nekih 25 godina, a već nakon par godina su amortizirani i ne vrijede ništa. Neće ti osiguranje nakon 7 godina korištenja platiti vrijednost glanc novih......dobit ćeš na ime odštete par paketića gumenih bombona

kako misliš da 6 mj nema proizvodnje? Evo ja nakon prvog tjedna legalnog rada elektrane sam na 0 troška, po pješice izračunu, po robijevoj tablici 3€ bi platio struju za ovaj tjedan. Inače akontacijska rata za 10 mj bi mi iznosila 83, ostale zimske se lagano penju do 100 eura. Ajmo reći prosjek 90 eura, dakle 450 eura
Uključeno grijanje na klime, ranije bi sezonu grijanja na ložu plaćao i po 1500€

Ljetne su ko i lagunine, na razini 56 eura, znači nekih 280-300€. Ukupni trošak struje 750 € godišnje, uključeno grijanje kuće i topla voda na vulgaris elek. bojler. Elektranu sam platio 7600.-€

Kak sam tek krenuo, nemam akumuliranog viška, pa ću plaćati struju ali manje nego po akontacijskim ratama, ovu zimu. Radi snage elektrane,računum da ću prek ljeta akumulirati višak za 3-4 (od njih 5) zimskih rata, ak bude sreće možda s viškom pokrijem cijelu godinu bez značajnijeg plaćanja struje.

Rok povrata 10 godina, životni vijek 25 god. Bez subvencija. Ako me posreći, i dobijem kakvu paru od fonda, povrat se skraćuje na 5 godina. ako uspime skupiti pare za kakvu električnu jurilicu, i kraće.

Jest da je struja kod nas socijalna kategorija, ali porast cijene je neminovan. Kao i porast potrošnje kućanstva. Koliko god uređaji bi štedljiviji, nekako svake godine uspijem sve više i više potrošiti....

Da li postoje investicije s bržim povratom. Da postoje. Ali postoji i rizik gubitka investicije, barem dobrog dijela (pad cijene nekretnina, dionica, fondova, zlata, štogod već...) Ovdje je rizik tuča i udar groma, koji možeš djelomično amortizirati.

A i nije sve u novcima, tješim se Zelen sam, već sam ušparao preko pola tone co2 i posadio jedno drvo kaže aplikacija

A da ne kažem, da ni kao klinac nisam sanjao da ću biti vlasnik tvornice, a sad jesam, imam fabriku

Koja je alternativa ulaganja ak imaš 7600€? nekretnine? To nije dosta ni za wc, kamoli za cijeli stan? Dionice, bitcoin, zlato...sve na povijesnom maksimumu....šta da radim s parama? Kuću sam komplet renovirao, auto je star 6 godina, da ga sad prodam i nadodam tih 7600€ dobijem 2-3 godine mlađi auto...šta sam s time dobio? novi gubitak vrijednosti kao na ovom?

Evo, imam ja još 7600€, predloži šta da radim s njima. Slušam pažljivo. Da ih oročim sa 1,5% kaamte dok je inflacija 4%?

Mislim da ću sad malo pričekati da burze padnu pa uletiti pa šta bude
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 20:26   #1224
Quote:
Edgar kaže: Pogledaj post
ako ja mogu kontrirati?

kao prvo, profulao si ceo fudbal, jer više nema 6 rata nego 5

Trošak police osiguranja ti je trošak prvih, neznam, 3-5 godina, jer nakon toga se ne isplati to plaćati jer paneli ne vrijede ništa. Životni vijek panela je nekih 25 godina, a već nakon par godina su amortizirani i ne vrijede ništa. Neće ti osiguranje nakon 7 godina korištenja platiti vrijednost glanc novih......dobit ćeš na ime odštete par paketića gumenih bombona

kako misliš da 6 mj nema proizvodnje? Evo ja nakon prvog tjedna legalnog rada elektrane sam na 0 troška, po pješice izračunu, po robijevoj tablici 3€ bi platio struju za ovaj tjedan. Inače akontacijska rata za 10 mj bi mi iznosila 83, ostale zimske se lagano penju do 100 eura. Ajmo reći prosjek 90 eura, dakle 450 eura
Uključeno grijanje na klime, ranije bi sezonu grijanja na ložu plaćao i po 1500€

Ljetne su ko i lagunine, na razini 56 eura, znači nekih 280-300€. Ukupni trošak struje 750 € godišnje, uključeno grijanje kuće i topla voda na vulgaris elek. bojler. Elektranu sam platio 7600.-€

Kak sam tek krenuo, nemam akumuliranog viška, pa ću plaćati struju ali manje nego po akontacijskim ratama, ovu zimu. Radi snage elektrane,računum da ću prek ljeta akumulirati višak za 3-4 (od njih 5) zimskih rata, ak bude sreće možda s viškom pokrijem cijelu godinu bez značajnijeg plaćanja struje.

Rok povrata 10 godina, životni vijek 25 god. Bez subvencija. Ako me posreći, i dobijem kakvu paru od fonda, povrat se skraćuje na 5 godina. ako uspime skupiti pare za kakvu električnu jurilicu, i kraće.

Jest da je struja kod nas socijalna kategorija, ali porast cijene je neminovan. Kao i porast potrošnje kućanstva. Koliko god uređaji bi štedljiviji, nekako svake godine uspijem sve više i više potrošiti....

Da li postoje investicije s bržim povratom. Da postoje. Ali postoji i rizik gubitka investicije, barem dobrog dijela (pad cijene nekretnina, dionica, fondova, zlata, štogod već...) Ovdje je rizik tuča i udar groma, koji možeš djelomično amortizirati.

A i nije sve u novcima, tješim se Zelen sam, već sam ušparao preko pola tone co2 i posadio jedno drvo kaže aplikacija

A da ne kažem, da ni kao klinac nisam sanjao da ću biti vlasnik tvornice, a sad jesam, imam fabriku

Koja je alternativa ulaganja ak imaš 7600€? nekretnine? To nije dosta ni za wc, kamoli za cijeli stan? Dionice, bitcoin, zlato...sve na povijesnom maksimumu....šta da radim s parama? Kuću sam komplet renovirao, auto je star 6 godina, da ga sad prodam i nadodam tih 7600€ dobijem 2-3 godine mlađi auto...šta sam s time dobio? novi gubitak vrijednosti kao na ovom?

Evo, imam ja još 7600€, predloži šta da radim s njima. Slušam pažljivo. Da ih oročim sa 1,5% kaamte dok je inflacija 4%?
Hvala za komentar.
Moguće da nisi razumio što pišem, pišem da jedan najbolji mjesec služi kao primjer, boljeg nema, da li to primijenimo na 6 ili 8 mjeseci, svejedno.
Nisam protivnik ulaganja, smatram da je proizvodna energije obveza velikih proizvođača koji su naša opskrba. Sada ti isti proizvođači, diktiraju uvjete nama koji budemo investirali u svoju proizvodnju, svojataju tu proizvodnju na način kako su i do sada radili, kupimo brojilo i poklonim ga recimo HEP-u, prije toga platimo snagu koju ne možemo povući iz mreže, u mrežu se ne ulaže, niti je predviđena za svu zakupljenu snagu na nekom vodu, oni smisle postotke po kojima pravdaju pad napona, koliko štete čine uređajima koje koristimo, to nije bitno, danas je kod mene tri puta bio prekid, jedna sekunda ali je prekid. Tako isto smišljaju novi i još noviji način kako će ulagač dobiti što manje od svoga ulaganja, to nije fer.
Tako mi mali ulagači ulazimo u bitku s velikim proizvođačima, naš je cilj biti neovisan, to možemo samo sanjati, bez napona u mreži od strane opskrbe, u većini slučajeva, naša proizvodnja ne vrijedi ništa.
Ako nisi shvatio da je milion ulagača kao ti osigurala dobar dohodak onima koji prodaju neko pravo, opremu ili izvode neke radove kod nas, onda i dalje misli da činiš sebi dobro. Ako si prodao opskrbi 1 kWh viška, kupiš taj isti kWh za veći iznos, i dalje smatraš da je to fer?
To je tvoja proizvodnja, tako da je je najmanje moguće fer da to bude kWh a ne euro. Tako je bilo i više nema, što nas čeka dalje, sigurno ne povoljniji uvjeti, koristimo i dalje pravo na priključak, za svoju proizvodnju i istovremeno i potrošnju, možemo plaćati neku naknadu, to je realno po dosadašnjem pokazivanja mogućnosti promjena nekog načina.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 21:10   #1225
da, hep je monopolist i država preko njega diktira uvjete otkupa

do unatrag godinu dana nisi ni mogao staviti elektranu koja je jača od tvoje potrošnje u VT, cilj je bio pokriti vlastitu potrošnju koliko ide...a otkup i nije bio neka tema

i tko ti kriv što si zakupio snagu koju ne možeš povući. evo ja iz povijesnih razloga ima zakupljeno 3f 17,25 kw, a po brojilu najviše sam u zadnjih mjesec dana potegnuo - 2,48!

ne svidja se ni meni što se kwh pretvaraju u €, ali heb nađeš svoju matematiku unutar zadanog okvira

svatko svoju matematiku ima, ja sam svoju pronašao, ti očigledno (još) nisi

i ja sam tako razmišljao dok nisam skužio da je zakonski okvir ipak malo olabavio, da su cijene svega porasle osim tih solarnih elektrana, njima su pale. pogledaj građevinu, za korone lik mi ljepio pločice za 10€ a sad ekipa traži po 25, a neki i 35-40€, a u njemačkoj je kažu cijena 50€.....pa si ti misli

Da si prije 10 godina uložio u solarnu elektranu,kada su uvjeti otkupa bili 1:4 a ne 1:0,8 kao sada, ne bi sad ovako pisao

Ali hebiga, trebalo je onda imati muda uložiti novog golfa u, kod nas tada, novu tehnologiju. tada je golf bio pojam, san svakog hrvata, das auto. danas nije ni to. Pisao sam, ja znam one koji jesu, i dan danas im hep plaća 1:4 jer je takav ugovor

a što se tiće najboljeg mjeseca, ja u najboljem mjesecu očekujem 1000-1200kwh, evo u 9mj napravio sam u ilegali nekih 830...a trošim nekih 300-400 po ljetu, fini je to višak da se prebije NT i zima
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 21:27   #1226
Quote:
Teže razumljiv za one koji ne razumiju da 1 kWh električne energije, koji preuzimamo ima 4 stavke plus pdv. Za ukupan račun treba još dodati i mjesečne naknade. Za višak isporučenih kWh ima samo jedan podatak, cijena kWh koji se otkupi, pretvori u novac.
Analizirao sam račun @laguna808, podatke o svojoj i radu elektrane za vrijeme najboljeg mjeseca je objavio tu na temi.

Ako je prosjek računa, koji je plaćao prije, 56 eura, ukupno za 6 mjeseci kada je uključena proizvodnja, računi su 336 eura.
Sve je pokriveno proizvodnjom, ostaje čak i višak 13,77 eura za jedan mjesec ili 82,62 eura za vrijeme proizvodnje.
Trošak police osiguranja za elektranu je 60 eura, ostatak viška proizvodnje je 22,62 eura.
Za 6 mjeseci ušteda je 336 eura plus 22,62 eura, ukupno 358,62 eura.
Pitanje je koliko godina je potrebno da se isplati investicija?

Na to pitanje nije odgovorio, nije komentirao moj izračun.
Nisam iznenađen znanjem drugih, njegovim znanjem jesam.

Ostalih 6 mjeseci, kada nema proizvodnje i dalje plaća račune po 56 eura, prvi račun može biti manje za 22,62 eura.
Da li je tebi razumljivo ovo što sam napisao?
Ekstrapoliraš temeljem jednog mjeseca i računaš da 6 mjeseci nema gotovo ništa proizvodnje, to su greške u izračunu.

U 12. i 1. mjesecu prošle zime moja elektrana je proizvela 50% potrošnje kuće, što smatram da je odličan rezultat. Grijanje i ptv je na struju.

Danas na vrlo sunčan dan, je proizvela 32kWh, dani su kraći, sunce je slabije, odnosno niže nego u lipnju ili srpnju, kad bih na najbolji dan jedva došao do 40 kWh, rekord mi je 42 kwh, ljeti se vrtim oko 35kwh dnevne proizvodnje. To je zbog monofaznog priključka i problema s previsokim naponom u mreži. Na sunčan dan u prosincu napravim 25 kWh.

Ja ću vjerojatno ovu godinu završiti s 0€ r plaćenih ačuna i. 75€ viška za sljedeću. Elektrana je 8 kW paneli, 6kW inverter, JI orijentacija.
newnick is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 21:32   #1227
Danas jedan prelijep sunčan dan, 30,5 kwh proizvodnje

Btw za ove rasprave, meni na kraju ove godine će biti godinu dana kako sam instalirao DT a elektranu imam već ugrađenu od prije pa ću vam lako moći dat analizu proizvodnje i potrošnje kroz godinu dana
blacky7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 21:54   #1228
Quote:
newnick kaže: Pogledaj post
Ekstrapoliraš temeljem jednog mjeseca i računaš da 6 mjeseci nema gotovo ništa proizvodnje, to su greške u izračunu.
Najbolji mjesec, tako svejedno jedan ili 12, mjesečni račun je prosjek 56 eura, višak proizvodnje za taj najbolji mjesec je 14 eura, dodatni trošak je 5 eura mjesečno polica osiguranja.

Quote:
U 12. i 1. mjesecu prošle zime moja elektrana je proizvela 50% potrošnje kuće, što smatram da je odličan rezultat. Grijanje i ptv je na struju.
Danas je proizvela 32kWh, dani su kraći, sunce je slabije, odnosno niže nego u lipnju ili srpnju, kad bih na najbolji dan jedva došao do 40 kWh, rekord mi je 42 kwh, ljeti se vrtim oko 35kwh dnevne proizvodnje. To je zbog monofaznog priključka i problema s previsokim naponom u mreži. Na sunčan dan u prosincu napravim 25 kWh.
Ja ću vjerojatno ovu godinu završiti s 0€ r plaćenih ačuna i. 75€ viška za sljedeću. Elektrana je 8 kW paneli, 6kW inverter, JI orijentacija.
Da 50% je super dobro, ali PTV od 100 litara vode u vrijeme koje navodiš treba za jedno punjenje i održavanje 7-8 kWh, grijanje za vrlo malu potrošnju, primjer 3 kWh sat je 36 kWh dan, ako je dizalica topline, umjesto 34 može biti 15, to je preko 20 kWh, od rekordnih 42 kWh.
Sunčan dan prosincu dovoljno za ta dva potrošača, što je s ostalim potrošačima, meni je PTV i grijanje 60% ili malo više, ostalih 40% su drugi uređaji koji u vrijeme grijanja od 8200 kWh ukupno, troše 3280 kWh, što iznosi oko 18 kWh dnevno, ako na 20 kWh za grijanje i PTV tvoje potrošnje, dodamo samo 15 kWh za ostale potrošače, nemaš dovoljno proizvodnje, plaćaš račun.
Da trošiš mjesečno za vrijeme povoljnih uvjeta 450 kWh, račun bez elektrane može biti 56 eura, kao u primjeru o kojem sam pisao. Da 10 mjeseci u godini dane ne platiš račun to je samo 560 eura. Podjeli iznos investicije s 560.
Podijeli 560 s 365 dana, to je samo 1,5 euro dnevno, jedna kava manje, štediš u kasicu, račun za struju ne plaćaš, elektranu ne trebaš.
Sve ima prednosti i mane, ako te veseli način kako misliš da je dobro, sretno.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 22:05   #1229
Quote:

ovo je jaaaako bitna stavka a koju ljudi ne uracunaju u povrat. ja sam bas iz toga razloga ulozio dio novca u SE. imao sam plan puno vece novce uloziti u nesto sasvim deseto ali zivot okrenuo pricu i trazim bilo sta a da novac ne PROPADA u banci...
nitkonista is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 22:08   #1230
Quote:
blacky7 kaže: Pogledaj post
Danas jedan prelijep sunčan dan, 30,5 kwh proizvodnje

Btw za ove rasprave, meni na kraju ove godine će biti godinu dana kako sam instalirao DT a elektranu imam već ugrađenu od prije pa ću vam lako moći dat analizu proizvodnje i potrošnje kroz godinu dana
hm.....
ja danas 33,80, ovaj mjesec 388,77
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 22:15   #1231
Quote:
pa dobro, ajd sad da čujemo tebe

šta bi ti napravio sada s 7-8-10000 €?

kud s njima, šta s njima?

eto ja uložio u SE 7600€...da svaki mjesec ušparam na struji 50€, napravim investicijski plan - trajni nalog u recimo III mirovinski fond (makar plaćam već u 3 fonda) ili u neki neki inv. fond (makar plaćam već u zb future 2030/2040)

kako onda matematika izgleda????
Nek prosječni prinos tih fondova bude 3%, pa puta 25 godina koliki je životni vijek elektrane....imaš online kalkullatora pa računaj koliko para će se nakupiti u 26. godini??? skoro pa za novi golf..., pri mirovinskom fondu računaj još s 99 € poticaja godišnje samo to je nominalno 2500 €, bez prinosa....
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 22:30   #1232
Quote:

Mislim da ću sad malo pričekati da burze padnu pa uletiti pa šta bude
Dok sam pisao odgovor, postavio si drugo pitanje, odgovor je sličan ili isti.
Quote:
pa dobro, ajd sad da čujemo tebe

šta bi ti napravio sada s 7-8-10000 €?

kud s njima, šta s njima?

eto ja uložio u SE 7600€...da svaki mjesec ušparam na struji 50€, napravim investicijski plan - trajni nalog u recimo III mirovinski fond (makar plaćam već u 3 fonda) ili u neki neki inv. fond (makar plaćam već u zb future 2030/2040)

kako onda matematika izgleda????
Nek prosječni prinos tih fondova bude 3%, pa puta 25 godina koliki je životni vijek elektrane....imaš online kalkullatora pa računaj koliko para će se nakupiti u 26. godini??? skoro pa za novi golf..., pri mirovinskom fondu računaj još s 99 € poticaja godišnje samo to je nominalno 2500 €, bez prinosa....

Alternativa mogu biti držane obveznice, skoro 9 eura na 991 eura ulaganja, štednja HPB ako imaš primanja kod njih, trenutna stopa kamata je 3,3% na 3 mjeseca, nakon toga možeš oročiti veći iznos.
7600 eura je mali iznos za štednju. To je za iznenadne situacije, neplanirani trošak i slično.
Bezbroj onih koji su stalno ulagali i imali imovinu u nekom trenutku su ostali bez svega, znam dosta ljudi, kojima sam radio neke poslove, koji su nakon gubitka svega, u borbi za goli život, izgubili i bitku s životom, jedina opipljiva vrijednost u bilo kojem vremenu je novac. Da su imali novac, mogli su nastaviti nešto raditi, bez novca u nekim godinama možeš samo biti slugan za koricu kruha.
Ostao sam dva puta bez ičega, zahvaljujući znanju i radu, stvorio sam uvjete za pristojan život, najveće bogatstvo je znanje, novac je sredstvo da nisi ovisan, spreman na neku drugu mogućnost.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 22:51   #1233
Quote:
Alternativa mogu biti držane obveznice, skoro 9 eura na 991 eura ulaganja, štednja HPB ako imaš primanja kod njih, trenutna stopa kamata je 3,3% na 3 mjeseca, nakon toga možeš oročiti veći iznos.
7600 eura je mali iznos za štednju. To je za iznenadne situacije, neplanirani trošak i slično.
imam već obveznice; nemam primanja u hpb-u a super štednja u hpbu se ne ugovara od 02.01.2024....a mi smo već jednom nogom u 2025.....

tak sam si i mislio, ti dalje od oročenja neznaš, zato o ulaganju u SE i razmišljaš na taj način

https://ibb.co/kx5MtCQ
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 23:07   #1234
Quote:
imam već obveznice; nemam primanja u hpb-u a super štednja u hpbu se ne ugovara od 02.01.2024....a mi smo već jednom nogom u 2025.....

tak sam si i mislio, ti dalje od oročenja neznaš, zato o ulaganju u SE i razmišljaš na taj način

https://ibb.co/kx5MtCQ
Od 01.10.2024. nove stope, super štednja nije super štednja nego super štednja 3. bila je i super štednja 2. stopa je bila 3%
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 23:18   #1235
3% wooooow a inflacija 4%????

kako god, ti pričaš o oročenju gdje je godišnja kamata stopa niža od godišnje stope inflacije

i to nudiš kao alternativu ulaganju u SE?

koliko vidim ti nisi spreman ulagati ni u šta, bilo to SE, dionice, zlato... išta

i dalje nisam čuo neku smislenu alternativu što s tom sirotinjom od 7600€ a da mi je ne pojede inflacija.......

kako barem zaštiti taj novac od inflacije ako već ne oploditi?
Odgovori s citatom
Old 20.10.2024., 23:50   #1236
Da se malo pridružim.
Imam svaki dan za 3 kave od 1.5 e .
Old 21.10.2024., 09:21   #1237
Jučer je bil krasan dan. Potegnuto iz mreže sveg 3,3 kWh, a u mrežu isporučeno 55 Wh.
Stvara se polako financijska pričuva za zimske mjesece.

Bilo bi zanimljivo znati, ako netko iz unutrašnjosti RH ima podatak koliko je kWh, utrošil na grijanje dizalicom topline u 20 dana ovog mjeseca, a koliko potroši u cijelom najhladnijem mjesecu.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2024., 09:24   #1238
Quote:
Najbolji mjesec, tako svejedno jedan ili 12, mjesečni račun je prosjek 56 eura, višak proizvodnje za taj najbolji mjesec je 14 eura, dodatni trošak je 5 eura mjesečno polica osiguranja.

Da 50% je super dobro, ali PTV od 100 litara vode u vrijeme koje navodiš treba za jedno punjenje i održavanje 7-8 kWh, grijanje za vrlo malu potrošnju, primjer 3 kWh sat je 36 kWh dan, ako je dizalica topline, umjesto 34 može biti 15, to je preko 20 kWh, od rekordnih 42 kWh.
Sunčan dan prosincu dovoljno za ta dva potrošača, što je s ostalim potrošačima, meni je PTV i grijanje 60% ili malo više, ostalih 40% su drugi uređaji koji u vrijeme grijanja od 8200 kWh ukupno, troše 3280 kWh, što iznosi oko 18 kWh dnevno, ako na 20 kWh za grijanje i PTV tvoje potrošnje, dodamo samo 15 kWh za ostale potrošače, nemaš dovoljno proizvodnje, plaćaš račun.
Da trošiš mjesečno za vrijeme povoljnih uvjeta 450 kWh, račun bez elektrane može biti 56 eura, kao u primjeru o kojem sam pisao. Da 10 mjeseci u godini dane ne platiš račun to je samo 560 eura. Podjeli iznos investicije s 560.
Podijeli 560 s 365 dana, to je samo 1,5 euro dnevno, jedna kava manje, štediš u kasicu, račun za struju ne plaćaš, elektranu ne trebaš.
Opet teško pratim ovaj tvoj izračun. Ali vidim da nešto ne štima.

Grijanje 120m2 i PTV 220l su preko dizalice topline, najveća zimska mjesečna potrošnja mi je bila 790kWh, što je cca 25 kWh dnevno u prosjeku. Rijetko mi je dnevna potrošnja preko 30 kWh. Dizalica u najhladnijim danima troši oko 800W/h za grijanje.

I moraš prihvatiti da je meni moja elektrana za 2024. godini donijela više od 800€ prihoda, nisam platio struju, ostaje još i više nego dovoljno za račun u siječnju i veljači.

I moraš znati da je obračunsko razdoblje jedan mjesec i da je mjesečno netiranje vrlo važna stvar.

Možeš biti protiv FNE , to je OK i možda imaš puno znanja, ali ovi tvoji izračuni nikako ne stoje.
newnick is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2024., 10:02   #1239
Quote:
newnick kaže: Pogledaj post
Rijetko mi je dnevna potrošnja preko 30 kWh. Dizalica u najhladnijim danima troši oko 800W/h za grijanje.
Hvala na konkretnom podatku o največoj satnoj potrošnji DT. Iz toga prozlazi da mjesečno ne bi smjelo biti više od 0,8*24*30= 576 kWh.

Kolika je snaga tvoje DT?
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2024., 10:20   #1240
Quote:
iwanho kaže: Pogledaj post
Jučer je bil krasan dan. Potegnuto iz mreže sveg 3,3 kWh, a u mrežu isporučeno 55 Wh.
Stvara se polako financijska pričuva za zimske mjesece.

Bilo bi zanimljivo znati, ako netko iz unutrašnjosti RH ima podatak koliko je kWh, utrošil na grijanje dizalicom topline u 20 dana ovog mjeseca, a koliko potroši u cijelom najhladnijem mjesecu.
Moja je u najhladnijem mjesecu potrošila 1350 kwh ali tu je uključeno grijanje +ptv, koliko gledam graf samo 2 puta je išla do 70 kwh dnevno, ostalo 45-60 kwh kako koji dan, nekad i manje ovisno o temp, šteta kaj tada nisam vidio koliko mi otišlo posebno grijanje a posebno ptv

Ovaj mjesec samo za grijanje 164 kwh
blacky7 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:43.