Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
28.11.2024., 22:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Je.
Pitanje je... zašto nije nastavio operirati sa Brača?
Jer Brač je... što? 
|
Zajvaljujući Njemačkim novinarima.
|
|
|
28.11.2024., 23:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2018.
|
Quote:
Snorkyy kaže:
Zajvaljujući Njemačkim novinarima.
|
Aaaaaa... netko je gledao ter pratio kako se leti BPL-ovima sa civilnog aerodroma!? Možemo li ga kriviti? 
|
|
|
28.11.2024., 23:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Aaaaaa... netko je gledao kako se leti BPL-ovima sa civilnog aerodroma!? 
|
Da.
|
|
|
28.11.2024., 23:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Ma jasno... možemo se i zahebavati...
Ali, Šepurine su asfaltirane... zbog? Predator spočetka 90-ih, TT značajke što se endurance-a tiče... check it out, usporedi sa TB2 danas! 
|
Znaci polijetanje i slijetanje sa Sepurina ce sprijeciti da zainteresirani netko prati navedeno? Bas bas?
|
28.11.2024., 23:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Pa hoćemo li onda danas, 30 godina poslije, BPL-ove na aerodrom ili na letjelište?
Jesmo nešto naučili?
|
|
|
28.11.2024., 23:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nistaneznan kaže:
Znaci polijetanje i slijetanje sa Sepurina ce sprijeciti da zainteresirani netko prati navedeno? Bas bas?
|
Pa pomoglo je... u konkretnom slučaju. 
|
|
|
28.11.2024., 23:07
|
|
---
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Zašto je baš u AESA radaru baba zakopala kost? Zna li itko? Najmodernije moderno? Ko nema, seljačina? 
|
Pusti ti zajebanciju, eno ti AESA na AH 64 pod krilo, a ako uspije ide i na UH60.
https://www.twz.com/air/ah-64-apache...ted-aesa-radar
---
BTW, fala na odgovoru za gore. Jednostavno (Ja) ne vidim smisla u većim UCAV ima od TB2. Možda ako je Tb3 na istom sustavu uzet dva komada. Nije beg cicija. Zlu ne trebalo kad se već častimo milion ima eura. 
|
28.11.2024., 23:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Aaaaaa... netko je gledao ter pratio kako se leti BPL-ovima sa civilnog aerodroma!? Možemo li ga kriviti? 
|
Ustvari koliko me sjećanje služi radilo se o Njemačkom vojnom atašeu. Sumnjam da je tada aerodrom bio otvoren za civilni promet.
|
|
|
28.11.2024., 23:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Graham kaže:
Pusti ti zajebanciju, eno ti AESA na AH 64 pod krilo, a ako uspije ide i na UH60.
https://www.twz.com/air/ah-64-apache...ted-aesa-radar
---
BTW, fala na odgovoru za gore. Jednostavno (Ja) ne vidim smisla u većim UCAV ima od TB2. Možda ako je Tb3 na istom sustavu uzet dva komada. Nije beg cicija. Zlu ne trebalo kad se već častimo milion ima eura. 
|
Uopće se ne zahebavam...
Zašto sve što se kupi danas MORA imati AESA radar? Pa čak i UAV...
Može AESA radar na što god hoćeš, ako platiš...
|
|
|
28.11.2024., 23:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Snorkyy kaže:
Ustvari koliko me sjećanje služi radilo se o Njemačkom vojnom atašeu. Sumnjam da je tada aerodrom bio otvoren za civilni promet.
|
Mučko djubre je dakle prenijelo novinarima?
A, ako civilni aerodrom nije bio otvoren za civilni promet... onda dobro.
Nije onda trebalo asfaltirati Šepurine. 
|
|
|
28.11.2024., 23:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
Graham kaže:
Koje prednosti bi dobio sa tako velikom i sporom ptičurinom? Ajmo u novcima? Jel bolje imat 3 ASEA radara u VBA koji ima mahove ili u prdilici od 350km/h?
Ne kužim se u materiju, samo želim fakte. Zašto bi to bilo bolje? Zbog plafona leta? Koliko košta Akicni u toj konfiguraciji? Koliko ljudi ga servisira? Mi smo mala država i ne idemo rado u vojnike (za plaću).
|
Po meni idealno treba gdje god stigne, i na Rafale i na dronove koji mogu, to sto mi nemamo peneza za to je drugi par cipela.
Ako platforma moze nositi A2A rakete, rana detekcija je super stvar. A Akinci moze...mobilni radari koji na prvi znak problema imaju spreman odgovor, cak i da ne dizes dezurni dvojac. Za mene vrijedno novca.
|
|
|
28.11.2024., 23:25
|
|
Registrirani korisnik
|
FPS-117 radar... već je plaćen.
Samo velim... da "mobilni radari" nisu prvi znak da ima problema!
Vidim, ne znamo kako sustav upozorenja da ima "problema" uopće funkcionira!
|
|
|
28.11.2024., 23:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Mučko djubre je dakle prenijelo novinarima?
A, ako civilni aerodrom nije bio otvoren za civilni promet... onda dobro.
Nije onda trebalo asfaltirati Šepurine. 
|
CIA je upravljala Predatorima. On je nešto snimao pa je bio uhićen. To je obavljeno u novinama pa je cijela operacija prebačena u Šepurine. Naravno uz puno veće mjere sigurnosti. Najtragičnije je to da smo doslovno bili prvi koji smo imali koristi od tog tada state of the art UAV_a. Kad usmeš u obzir i razvoj domaćih UAV_ a i korištenju istih u ratnim operacijama pogledaj nas gdje smo danas.
|
|
|
28.11.2024., 23:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Pa pomoglo je... u konkretnom slučaju. 
|
A danas ili sutra?
Ima li tadasnje koristenje Sepurina veze sa srpskim polozajima u Smokovicu?
|
28.11.2024., 23:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Snorkyy kaže:
CIA je upravljala Predatorima. On je nešto snimao pa je bio uhićen. To je obavljeno u novinama pa je cijela operacija prebačena u Šepurine. Naravno uz puno veće mjere sigurnosti. Najtragičnije je to da smo doslovno bili prvi koji smo imali koristi od tog tada state of the art UAV_a. Kad usmeš u obzir i razvoj domaćih UAV_ a i korištenju istih u ratnim operacijama pogledaj nas gdje smo danas.
|
Naravno da je CIA time upravljala...
Siguran sam da je netko na forumu u Americi napisao da treba sa Brača... na nešto novo asfaltirano... pa je CIA poslušala!
Tak' će biti i kod nas sada, sa Bayraktarom!
Btw... radim DANAS sa nekima od ljudi koji su radili na "domaćim UAV-ima" 90-ih.
Zato mi je ovo zadivljujuće, kako se tu "sve" zna. 
|
|
|
29.11.2024., 08:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
Tokosjovnik kaže:
Vojno i civilno zrakoplovstvo ne isporučuju isti proizvod/uslugu... za laiku naizgled sličnu aktivnost. Posljedično, ni norme nisu iste...
Zato je raditi u vojnom zrakoplovstvu takva avantura...
Primjer. Da te pitam, što konkretno prodaje Croatia Airlines? Kakav (koji) proizvod (uslugu) CA prodaje putnicima?
|
To je ona stara smrtonosna šema - „Mi smo vojska pa nas ne vrijede civilni propisi“? Norme i proizvod HRZ-a? Izgubljeni mladi životi i unesrećene obitelji.
Piše li u „vojnim propisima“ tko je odgovoran za rušenje Kiowe u Zlarinskom kanalu? Piše li u „vojnim propisima“ išta o potrebnim mjerama za sigurnost pilota helikoptera u letu iznad vodene površine? Spominju li se u pravilnicima suha odjela koja nitko nikad u našem zrakoplovstvu nije ni vidio, a kamoli nosio? Spominju li “vojni pravilnici” EFS? HUET training? Ništa?
Tko je odobrio brišući let iznad mora? Uskraćeni smo i za informaciju je li provedena prethodna analiza svih rizika takvog leta? Sve sukladno "vojnim propisima"?
Sjajni "proizvodi", sjajne "usluge". Ponudite ih svojima doma, može?
|
|
|
29.11.2024., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2021.
|
nakon debakla sa Rafaleima treba u Klaićev rječnik uvest onu: "čuvaj se francuza i kad darove nose"
|
|
|
29.11.2024., 10:30
|
|
Član
Registracija: Oct 2010.
|
Ovako su izgledale Šepurine 2020.:
Nadam se da su se uhvatili posla ako misle tu do lipnja-rujna 2025. parkirat Bayraktare.
Ova silna šuta može poslužit za nasipavanje na kraju piste... 
|
|
|
29.11.2024., 11:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
To je ona stara smrtonosna šema - „Mi smo vojska pa nas ne vrijede civilni propisi“? Norme i proizvod HRZ-a? Izgubljeni mladi životi i unesrećene obitelji.
Piše li u „vojnim propisima“ tko je odgovoran za rušenje Kiowe u Zlarinskom kanalu? Piše li u „vojnim propisima“ išta o potrebnim mjerama za sigurnost pilota helikoptera u letu iznad vodene površine? Spominju li se u pravilnicima suha odjela koja nitko nikad u našem zrakoplovstvu nije ni vidio, a kamoli nosio? Spominju li “vojni pravilnici” EFS? HUET training? Ništa?
Tko je odobrio brišući let iznad mora? Uskraćeni smo i za informaciju je li provedena prethodna analiza svih rizika takvog leta? Sve sukladno "vojnim propisima"?
Sjajni "proizvodi", sjajne "usluge". Ponudite ih svojima doma, može?
|
U našem zračnom prostoru nikada do sada nisu letjele UAV.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:54.
|
|
|
|