Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima |
|
|
25.08.2023., 23:57
|
|
untitled
Registracija: Aug 2008.
|
Nego, sto mislite o rustu u kernelu?
Kad smo vec kod kernela...
|
26.08.2023., 08:38
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Apr 2022.
|
Quote:
logit kaže:
Po zadnjem saznanju na mojoj diplomi jos uvijek pise magistar inzenjer racunarstva, subspecijalizacija softverkog inzenjerstvo.
|

vidim, a ne znas ni logiku jebenih osnove
to si u bosni dobio diplomu.
Quote:
logit kaže:
Jebote, po tebi treba ici i rekompajlirati i SQL baze da bis optimizirao Sql engine kada slaze execution planove 
|
SQL se ne kompjalira, da si me poslusao i instalirao windows krenuo od osnova, znao bi.
Ako koristis MySQL e onda ces kompajlirati i optimnizirati i naravno da ce biti efekta ako znas sta radis.
Ali ja se u to ne bih petljao na tvome mjestu, bosanske diplome ne prolaze tu, to ipak zahtijeva neko minimalno znanje barem.
Quote:
logit kaže:
No ajmo onda da ti postavim pitanje: koju podatkovnu strukturu koristi Linuxov Completely Fair Scheduler.
|
ne zanima me jer ga ne koristim, to je prastari nesposoban scheduler za takve kao ti tetke. dobar je evntualno za servere.
a ti ga koristis za desktop - jer si nesposoban i neobrazovan da vidis da mu tu nije mjesto
Quote:
logit kaže:
Cemu sluzi task scheduler sa preventivnim planiranjem prioriteta? Kod kakvih sustava bis ga upotrijebio.
|
sluzi da se to planiranje konfiguira
ali ti to ne znas pa prespustas developerima svoje distribucije da ti konfiguiraju prioritete tvoga rada na racunalu..
Quote:
logit kaže:
...
|
na ostalo ti mogu odgovoriti - dijete,
nesta ne stima s dudom koju mama kupila.
rekao sam ti instaliraj windowse i kreni od osnova, unixi su za tebe i tvoje znanje prevelik zalogaj
|
|
|
26.08.2023., 08:45
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Bjesomar_ kaže:
Nego, sto mislite o rustu u kernelu?
Kad smo vec kod kernela...
|
jos mi to treba, izbjegavam rust kolko god mogu
samo nek mi ga jos u kernel stave... odmah napustam linux
to su additional ideje za kernel i ne bi trebao biti problem.
Kernel ce uvijek ostati u C
Rust je retardiran, neoptimiziran i i nepotrebno prekompliciran
za sada koristan je jedino za web browsere, srecom sam na svojim linuxima mogao rust binarije i libove samo kopirati jer mi ga ne pada na pamet kompjlairati na svakom apdejtu browsera
treba 2 dana da se firefox iskompajlira zbog retaridranog rusta, jebo ga onaj ko ga izmisli.
|
|
|
26.08.2023., 09:27
|
|
Okajava grijehe
|
https://github.com/Rust-for-Linux/li...alloc/alloc.rs
katastrofa...
Linus Torvalds mora da je primio kakav milijuncic da ovakakva sranja prihvati u kernel.
Koliko vidim u planu je za 6.1 verziju kernela. Dokle god ce biti optionalni jezik za patchiranje i kompajliranje kernela, bas me briga.
Nisam upucen u plan rusta na linuxu, bas citam malo.... izgleda da je google podplatio Linux comunity da implementiraju rust kao optionalni jezik.
Vjerojanto google ima neke potrebe od toga.
Nemam nist protiv googla, goole je nas prijatelj, glavni borac na strani linuxa, da nije bilo googla da sjebe micorsoft vec bi nas MS zajebao sa svojim secure bootom.
Google je jedan od najvecih korisnika linuxa - customiziraju gentoo linux za svoje potrebe ( i ne koriste gentoo kernel vec customiziraju svoj  zato jer im fali driver za zvucnu karticu po @logit teoriji baziranoj na bosanskoj doplomi ) ali opet ne mogu shvatiti za sto im treba rust.
|
|
|
26.08.2023., 10:26
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
logit kaže:
Jebote, po tebi treba ici i rekompajlirati i SQL baze da bis optimizirao Sql engine kada slaze execution planove 
|
bas si me zainteresirao da provijerim.
eto.
itekako ces optimizirati
npr ako koristis mysql, izbacivanjem testing i benchamark utilities ces dobiti laksu i optimiziraniju aplikaciju,
nadalje, tuniranjem enginea ces dobit jos optimiziraniju, zavisi koji engine koristis, da li barekeleydb, innodb,federated, ndbcluster, ... naravno ne znas ni sam sto koristis.
dodatno ces ga optimizirati izbacivanjem svih ssh protokola koje ne kosrisits.
ako kosristis mysql kao server, optimizirat ces ga dodatno izbacivanjem routing mogucnosti, ako ga koristis za router, obrnuto.
zatim
optimizirat ces ga kongfiguracijom alloca, hoces li jemalloc, tcmalloc ili cak numa memory support.
naravno optimizacija samih enegine-a, izxbacivanjem text search i cracklib sranja.
debug funkcije koje usporavaju aplikaciju ne treba ni spominjati. debug je za tetke koje ne znaju sto rade a samo deoptimizira aplikaciju i cini je nestabilnijom. debug je koristian samo ako testiras vlastiti kod koji jos nije opce prihvacen kao stabilan..
itd itd..
i naravno, optimizirat ces ga optimizacijom network managementa u linux kernelu i svih ostalih net base system protokola koji nemaju direktne veze sa mysql aplikacijom ali ona komunicira s njima i njena optimizacija ovisi o brzini te inter procesne komunikacije ali to vec zahtijeva malo apstraktnije razmisljanje od baznih osnova koje ne razumijes.
itekako ces optimizirati sql engine, inzijizeru iz tuzle, samo sto prvo treba znati sto je to sql engine i kako funkcionira - to se u tuzli ne uci na diplomskom.
|
|
|
26.08.2023., 11:04
|
|
untitled
|
Hajde prestani.
U pocetku si mozda i bio zabavan, sad si vec jebeno naporan, dosadan i vrijedas nemilice sve oko sebe nicim izazvan.
Osim toga lupetas kretenizme rafalnom brzinom.
|
26.08.2023., 13:07
|
|
Sneguljac-patuljak nudist
Registracija: Mar 2004.
|
Dečki malo lakše, ako se već morate prejebavat onda napravite to na suptilnije načine, nemote me tjerat da moram moderirat na +39 
|
|
|
26.08.2023., 14:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Zašto Linux nema više korisnika ?
Zašto većina prosječnih korisika, kada im windovsi više ne rade na laptopu računalu.
Izašla nova verzija WIN ili neki drugi razlog.
Radije u velikoj većini kupe novi laptop računalo sa windovsima ili android tablet . Iako će taj novi laptop pretežno koristiti za fejs, portale , email. Igrati igrice na fejsu.
Bezbroj linux verzija ditribucija.Ako i odu na neku stranicu ili forum potržatiti savjet .
Dobit će masu za njih nebitinih informacija.
O vrstama broju distribucija , kernelima ovom onom.
Sa obaveznim preporukama nametanjima od boljih poznavoca. Što njima treba , da im je bolje da instaliraju linux koji im on predlaže.A ne koji je Pero predložio.
A stvar je prosta.
Ljudima kojima laptop računalo prije svega služi.
Za čitanje portala, fejs drušvene mreže , email , neku igricu.
Ne trebaju ići nigdje dalje od UBUNUTA, LUBUNTA, Minta.
U zavisnosti od velićine rama , meomrije i tipa laptopa/računala koje imaju.
Sa tim linux OS. Čak i prosječni korisnik ne bi trebao imati nekih velikih problema.
|
|
|
26.08.2023., 15:12
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Bjesomar_ kaže:
Hajde prestani.
U pocetku si mozda i bio zabavan, sad si vec jebeno naporan, dosadan i vrijedas nemilice sve oko sebe nicim izazvan.
Osim toga lupetas kretenizme rafalnom brzinom.
|
pa ja vam lijepo pokusavam odgovorit zasto kompjaliram kernel a vi bi mene malo na finjaka pravili budalom
kako da ne primjetim da nemate pojma o cem pricate ?
a budimo realni, neko ko misli da je kernel hardverski programcic je ocito kupio diplomu u bosni
ne lupam ja rafalnom brzinom vec stvari o kojim pricam treba prvo malo proucit materiju da bi se razumijelo.
ovo sto sam gore naveo samo sam pogledao source mysql i podrske koje ima, ko zna koliko jos tu detalja ima oko optimizacije.
ali uglavnom da
optimizicija "sql" bi se sastojala od optimizacije kernela, pola baze linux sustava sto je oko 20, 30 aplikacija te samih databasa
samim konfiguiranjem i kompajlacijom npr mysql ne bismo puno postigli
uvijek se krece od kernela kad je rijec o bilo kakvoj optimizaciji
|
|
|
26.08.2023., 15:16
|
|
untitled
|
Quote:
UsernameX kaže:
jos mi to treba, izbjegavam rust kolko god mogu
samo nek mi ga jos u kernel stave... odmah napustam linux
...
|
Quote:
UsernameX kaže:
pa ja vam lijepo pokusavam odgovorit zasto kompjaliram kernel a vi bi mene malo na finjaka pravili budalom
kako da ne primjetim da nemate pojma o cem pricate ?
ne lupam ja rafalnom brzinom vec stvari o kojim pricam treba prvo malo proucit materiju da bi se razumijelo.
ovo sto sam gore naveo samo sam pogledao source mysql i podrske koje ima, ko zna koliko jos tu detalja ima oko optimizacije. s tim treba eksperimentirati.
|
Sta se ceka?
|
27.08.2023., 10:00
|
|
Okajava grijehe
|
Znam ja zasto vi tako gledate na kernel
jer ste unix sekta
na bsd otvori konfiguraciju kernela - eto to kurcine pa ga drkaj
a pogotovo na ostalim unixima - ne mozes nista, jako tesko. Eventualno se na Macu moze konfiguirati kernel ali nije jednostavno.
Svi ostali unixi nisu toliko flexibilni.
Iako unixov kernel je glavni program na racunalu, linux je jedini unixoid toliko flexibilan da korisnik moze sam konfiguirati kernel.
Tako da, unixasu objasniti sto je kernel je poprilicno nemoguce, jer on to vidio nije, isto ko ni windowsas
Linux i minix su jedini oprativni sustavi koji nas mogu nauciti sto je kernel, sto je racunalo i kako ono radi. sve ostalo je drkanje kurca i igracke za tetke da ceprkaju po korisnickom interfaceu
Unix korisnicima nije dozvoljavao znanje ni ucenje, skrivao se iza licensa
Freebsd (tj BSD386, tj NET1) je prvi usio napisati BSD kod 'van license', zatim je Linus napisao svoj kod van unix license i hvala bogu u lijes SMECA od unixa je zakucan posljednjii cavao
nekad su inzinjeri kad bi zavrsili fakultet, ne bi imali pojima sto je oprativni sustav zbog licensa pa bi se zaposlili u at&t i tamo tek ucili kako unix radi.
Zato se i razvijao tempom kojim se razvijao - blokirao razvoj softvera.
To annatar zna bolje, on je u to doba bio haker i mucio muku s unix licensama. mi smo skupljali kinder jaja
Da se studentima objasni kako unix radi napisana je stoga knjiga zvana Minix koja se kasnije razvila u eksperimentalni studentski unix kojeg je Linus iskoristio da nauci napisati Linux, pogotovo bazu memory managementa., tu se dosta vidi da je, ne kopirano, ali bazirano na minix ideji.
Linux je tu da svijet nauci kako oerativni sustav radi, da ga korisnici prilagode svojim potrebama ili izmjene, unaprijede za cijeli svijet.
Linux je najbolja stvar koja se desila u svijetu softvera
ali neki jos uvijek pate za unixom, ko da pate za robovlaisnistvom, bilo im lijepo u 15 stoljecu raditi cijeli dan u njivi i svo zito vozit kraljevima.
ono, moras biti stvarno talentiran da patis za unixom
dati 6 mjesecnih placa za licensu i sustav kojeg ne mozes prilagoditi sebi jer ti licensa ne da, a niti mozes nauciti kako jer ti opet licensa ne da.
Mi linux generacija smo sretnici, imamo prilike uciti za razliku od onih unixasa od kojih je znanje skrivano u licensama.
Ni dan danas na BSDu ne mozes nauciti puno, iako je on u drugoj licensi, on je i dalje unix i dalje developeri drze podalje kriticne stvari od korisnika. Daju samo kod kernela po kome, nazalost, nije pametno prertjerano cackati i neku bezveznu konfiguraciju s kojom mozes obrisat rit a ne prilagodit sustav svojim potrebama.
Tek nam userland daju da stvarno eksperimentiramo kako zelimo - naravno jer nije njihovo vlasnistvo.
I dalje oni pomalo unixoidaju i glume pametnjakovice.
Zato je tu linux - kralj unixoida, tata mata zanata
Iako ni BSD nije nimalo los, neka tetka bi radje koristila BSD na serverima jer po defaultu BSD ima puno manju network latenciju od linuxa, puno bolji thoughput, sto je idealno za servere.
To sto linux nudi flexibilnost da se nastima kernel i bude cak i bolji server od bsd, to je druga prica.
Zato sam i rekao vec jednom u temi da je BSD bolji server od Linuxa, ali samo po defaultu, za prave hakere linux je bolji u svemu
|
|
|
27.08.2023., 11:57
|
|
untitled
|
Sto je licensa?
|
27.08.2023., 12:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
UsernameX kaže:
Znam ja zasto vi tako gledate na kernel
jer ste unix sekta
|
Ne, gledamo na kernel drugacije jer iako nismo stucljaci kao i ti ipak se bavimo ITjem 40h tjedno i programiramo stvari koji se koriste za stvarne probleme.
Quote:
na bsd otvori konfiguraciju kernela - eto to kurcine pa ga drkaj
a pogotovo na ostalim unixima - ne mozes nista, jako tesko. Eventualno se na Macu moze konfiguirati kernel ali nije jednostavno.
|
Kako ces modificirati kernel od OSXa kada je taj kod zatvoren i licenciran samo za Apple?
Quote:
Svi ostali unixi nisu toliko flexibilni.
Iako unixov kernel je glavni program na racunalu, linux je jedini unixoid toliko flexibilan da korisnik moze sam konfiguirati kernel.
Tako da, unixasu objasniti sto je kernel je poprilicno nemoguce, jer on to vidio nije, isto ko ni windowsas
|
Linux nije unix jer nije unix specificiran.
Quote:
Linux i minix su jedini oprativni sustavi koji nas mogu nauciti sto je kernel, sto je racunalo i kako ono radi. sve ostalo je drkanje kurca i igracke za tetke da ceprkaju po korisnickom interfaceu
|
Kaze lik koji ovdje drobi bez konkretnog primjera.
Quote:
Unix korisnicima nije dozvoljavao znanje ni ucenje, skrivao se iza licensa
Freebsd (tj BSD386, tj NET1) je prvi usio napisati BSD kod 'van license', zatim je Linus napisao svoj kod van unix license i hvala bogu u lijes SMECA od unixa je zakucan posljednjii cavao
|
Pojma nemas o licencama, koja je razlika izmedju GNU i BSD licence?
Quote:
nekad su inzinjeri kad bi zavrsili fakultet, ne bi imali pojima sto je oprativni sustav zbog licensa pa bi se zaposlili u at&t i tamo tek ucili kako unix radi.
Zato se i razvijao tempom kojim se razvijao - blokirao razvoj softvera.
|
Informacije radi? Koji ti tehnicki fakultet zavrsio? Meni si rekao da sam kupio diplomu u BiH, sto na kraju bi bilo i bolje nego da sam se jebao 5 godina sa matematikama, fizikama i ostalim kolegijima. No dobro.
Quote:
To annatar zna bolje, on je u to doba bio haker i mucio muku s unix licensama. mi smo skupljali kinder jaja
Da se studentima objasni kako unix radi napisana je stoga knjiga zvana Minix koja se kasnije razvila u eksperimentalni studentski unix kojeg je Linus iskoristio da nauci napisati Linux, pogotovo bazu memory managementa., tu se dosta vidi da je, ne kopirano, ali bazirano na minix ideji.
Linux je tu da svijet nauci kako oerativni sustav radi, da ga korisnici prilagode svojim potrebama ili izmjene, unaprijede za cijeli svijet.
Linux je najbolja stvar koja se desila u svijetu softvera
|
Linux je posast kao i javascript gdje imas sto sranja za napraviti jednu te istu stvar. Em nije standarniziran kako se spada, em sto voli gubiti podatke em sto upgrade sustava je jednak ruskome ruletu. Windows server je vise predvidljiv od Linuxa.
Quote:
ali neki jos uvijek pate za unixom, ko da pate za robovlaisnistvom, bilo im lijepo u 15 stoljecu raditi cijeli dan u njivi i svo zito vozit kraljevima.
ono, moras biti stvarno talentiran da patis za unixom
dati 6 mjesecnih placa za licensu i sustav kojeg ne mozes prilagoditi sebi jer ti licensa ne da, a niti mozes nauciti kako jer ti opet licensa ne da.
|
Jep upravo tako. Dat cu lovu za sustav koji radi odmah i sada bez da moram se zajebavati sa "tuniranjem". Moje vrijeme kosta vise od te sice.
Quote:
Mi linux generacija smo sretnici, imamo prilike uciti za razliku od onih unixasa od kojih je znanje skrivano u licensama.
Ni dan danas na BSDu ne mozes nauciti puno, iako je on u drugoj licensi, on je i dalje unix i dalje developeri drze podalje kriticne stvari od korisnika. Daju samo kod kernela po kome, nazalost, nije pametno prertjerano cackati i neku bezveznu konfiguraciju s kojom mozes obrisat rit a ne prilagodit sustav svojim potrebama.
|
Daj ne seri majketi, frend sa faksa radi na Phdu na Cambridgu i svoj doktorat radi na BSDu dodavanjem modula za Bhyve koji preko dtracea hvata sistemske pozive i gleda ako su sumnjivi za security, ono decko iz Hrvatske se bavi next level stvarima a bio je i Kaliforniji govorio dok je jos bio preddiplomski studij, jedan na 100 000 Hrvata koji se bave pametnim stvarima. Taj kada mi posalje clanak koje pise moram 20 puta procitati da ga shvatim. I to je sto deda veli, otjerali su jednog stucnjaka jer pazi sada amo: faks mu nije htio dati par racunala i labos da moze eksperimentirati, kada su shvatili sto su napravili i molili ga da se vrati je vec bio na putu za UK.
Quote:
Tek nam userland daju da stvarno eksperimentiramo kako zelimo - naravno jer nije njihovo vlasnistvo.
I dalje oni pomalo unixoidaju i glume pametnjakovice.
Zato je tu linux - kralj unixoida, tata mata zanata
|
Povuci vodu poslije sranja da ne smrdi.
Quote:
Iako ni BSD nije nimalo los, neka tetka bi radje koristila BSD na serverima jer po defaultu BSD ima puno manju network latenciju od linuxa, puno bolji thoughput, sto je idealno za servere.
To sto linux nudi flexibilnost da se nastima kernel i bude cak i bolji server od bsd, to je druga prica.
Zato sam i rekao vec jednom u temi da je BSD bolji server od Linuxa, ali samo po defaultu, za prave hakere linux je bolji u svemu
|

|
|
27.08.2023., 12:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
UsernameX kaže:
SQL se ne kompjalira, da si me poslusao i instalirao windows krenuo od osnova, znao bi.
Ako koristis MySQL e onda ces kompajlirati i optimnizirati i naravno da ce biti efekta ako znas sta radis.
Ali ja se u to ne bih petljao na tvome mjestu, bosanske diplome ne prolaze tu, to ipak zahtijeva neko minimalno znanje barem.
|
No ajmo mi dalje sa nasim problemima. SQL se ne kompajlira to je tocno jer je to deklarativni jezik, velis sto da se napravi i baza ispljune podatke vani. Koji dio SQL baze je zaduzen da SQL naredbe interpretira, optimizira i vrati podatke vani?
Koja je razlika izmjedju B i B+ stabla?
Kada radi unos podataka u B stablo? Koje je asimptosko vrijeme dodavanja, brisanja? Sto je to split operacija kod B stabla?
Da li su B stabla uvijek iste visine?
|
|
27.08.2023., 12:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Bjesomar_ kaže:
Sto je licensa?
|
to je traljavi period sa google translatea valjda od license koju bi preveli kao licenca, samo nagadjam, moja bosanska diploma toliko mi moze pomoci ovdje.
|
|
27.08.2023., 18:00
|
|
Lives for the hunt
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
UsernameX kaže:
jer genericni kerneli nisu dobri za nista specijalno vec za sve pomalo
specijalni kerneli se kustomizirajui
to rade inzinjeri, developeri i hakeri
nije to za tetke
|
Jasno je kak moraš graditi specijalni kernel ak je taj kernel sklepan tak če se nije v stanju sam poštelavati, poput na primjer Solaris ili illumos kernela.
Napredni kerneli se sami poštelavaju automatski, jer za to imaju ugrađene napredne algoritme, razvijene tokom zadnjih 40 godina. Nisme mi tukaj baš takovi bedaki kak ti misliš.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
27.08.2023., 18:04
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
UrchinStar47 kaže:
Osobno mi je hardver dovoljno rijetko usko grlo da mi nema smisla raditi tako nešto. 
|
Ni meni isto.
Quote:
Imaš neku čudnu opsesiju tetkama.
|
Voli starije ženske, onak reif... a ima takovih koji se na takove pale. Nije moja brija, ali ne osuđujem... ak ga te pali, sam nek' odere...
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
27.08.2023., 18:07
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
No123 kaže:
Annatar, isplati li se kupiti MacBook Air 13. 2015 za 250 ojra, ima i5 procesor, 8GB RAM-a, SSD od 128GB i MacOS Monterey? Kaže vlasnik da je malo korišten i da je kao nov bez oštećenja u odličnom stanju.
|
To i3 procesor, dvojezgreni... reci mu kak je baterija gotova i kak nova dojde 270 eura, ponudi mu 100 eura i najdete se na 120 do 150...
|
|
|
27.08.2023., 18:11
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
No123 kaže:
Nema više, prodano, moram naći neki drugi
Idući misec nam reste mirovina 8.42% pa bi moga skupit i za novi Apple 
|
E ali pazi, Mac nije sustav za prčkanje neg za korištenje - ak misliš mrdat' po njemu kak po Linuxu, to zaboravi. Ono "brew install" i takove điđe-miđe - okani se ćoravog posla i zaboravi na takva mrdanja zotim.
|
|
|
27.08.2023., 18:14
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
grogo bolger kaže:
Korkmaz > Apple
|
Kaj je "korkmaz"  ...what the fuck???
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:46.
|
|
|
|