Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci > Psi

Psi Najbolji prijatelji

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.07.2020., 22:41   #1401
Quote:
amaric kaže: Pogledaj post
Dobiti ćeš poziv od zavoda za javno zdravstvo da moraš voditi psa na trokratni pregled kod svog veterinara (odmah, peti i deseti dan od ugriza). Veterinar ispuni potvrdu da pas ne pokazuje znakove bjesnoće i to je to.
Ovo nije pas čuvar, mislim, obučen za čuvanje, no vode li se i psi čuvari na trokratni pregled? Nema mi logike.

Moja frendica ima vikendicu na moru, na vratima pločicu s likom rotvajlera i natpis "opasan pas", a još je i upozorila sve redom, poštara, očitavače struje, vode i ostaloga, da zvone i ne ulaze u dvorište ako ona nije prisutna. Da ne bi! Neki se od njih prebacio preko ograde, što njemu znači natpis, ionako zna čitati samo brojke, a ne i slova. Hlače su mu ostale na ogradi, ali srećom nije zaradio ugriz.
Didi is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2020., 23:23   #1402
Svi psi se vode na trokratni pregled. Nema to veze s tim da li je pas obučeni čuvar i u kojim okolnostima je ugrizao nego da se utvrdi da li je u trenutku ugriza izlučivao virus bjesnoće pa da se ugriženog čovjeka cijepi. I u dvorište kojeg čuva obučeni rotvajler mogla je ušetati bjesna lisica. Rotvajler je, naravno, bio cijepljen pa mu igra s bijesnom lisicom nebi naškodila, ali znamo da cijepiva ipak nisu 100% učinkovita.
amaric is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 00:28   #1403
Hvala svima na odgovorima. Na žalost nemam natpis jer tu ne živimo, žive moji roditelji i dođemo povremeno u posjetu a s obzirom da je ovo malo mjesto i pas sve pozna i svi poznaju psa nismo tablu stavljali. Kako sad ljeti ima više ljudi i djece dvorište je non stop zaključano da se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo...
Inače je pas cijepljen protiv svega, ima urednu knjižicu i živi u stanu. Nikada u 3 godine koliko je samnom nije bio vani bez mog nadzora tako da nema apsolutno nikakve šanse za doticaj s bjesnom životinjom.

Hitna kad je došla samo su pitali je li pas cijepljen i to je to. Nisu ništa spominjali promatranje...

Još uvijek sam u šoku i ne mogu vjerovati da je ugrizao čovjeka. Bez obzira što se iza sna prepao i u vlastitom dvorištu ugrizao uljeza, mislim da je to znak sklonosti agresiji. Većina pasa bi se zaustavila na lajanju... Ima li koja škola za pse ili netko tko se bavi takvim slučajevima za dati neku procjenu i smjernice za rad sa psom koji je nepovjerljiv prema strancima? Da preduhitrim bilo kakav budući izgred...
Riderica is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 01:06   #1404
Quote:
Riderica kaže: Pogledaj post
...
Još uvijek sam u šoku i ne mogu vjerovati da je ugrizao čovjeka. Bez obzira što se iza sna prepao i u vlastitom dvorištu ugrizao uljeza, mislim da je to znak sklonosti agresiji. Većina pasa bi se zaustavila na lajanju... Ima li koja škola za pse ili netko tko se bavi takvim slučajevima za dati neku procjenu i smjernice za rad sa psom koji je nepovjerljiv prema strancima? Da preduhitrim bilo kakav budući izgred...
sama si rekla da je počeo jako lajati, ali da taj čovjek nije na to stao nego vam se nastavio približavati. većina ljudi bi se zaustavila u tom trenutku. i onda ga pas nije priklao za vrat nego praktički samo još jače upozorio - rekla si da su ozljede površinske. to nije nikakav znak sklonosti agresiji. reagirao je na iznenađenje, stranca i na tvoj strah. da te je tip htio silovati, (a što je htio? otključavajući tuđa vrata?) bi li jednako tako sad mislila da je pas pogriješio?

trebaš se smiriti i ne pokazivati uznemirenost i zabrinutost pred svojim psom. on ne razumije oko čega se ti brineš i time ćeš samo uzrokovati da on bude napet, a nije zapravo apsolutno ništa krivo učinio.
uzadnjicas is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 06:42   #1405
Quote:
Didi kaže: Pogledaj post
Imaš li na vratima pločicu s likom psa - natpisi su različiti? Ako imaš, lik je dvostruko prekršio zakon: neovlašteno je ušao na tuđi posjed i nije se obazirao na upozorenje o psu. Drži se toga ako te itko išta pita, a imaš i knjižicu da je pas cijepljen, zar ne? Ako nemaš pločicu, možda će ti komunalni redar zbog toga naplatiti kaznu ili ćete samo upozoriti - ovisno o tome koliko budeš treptala okicama.

Ukratko, ti i tvoj pas bili ste svoji na svome, a lik vam je - psihički bolesnik ili ne - provalio na posjed.

Reakcija tvojega psa sasvim je normalna i mislim da ne trebaš strahovati u smislu "jednom je ugrizao pa će i opet". Ugrizao je u danim okolnostima. I ja bih na njegovu mjestu.

Držite se i živite dalje normalno kao i do sada, samo nemoj ostavljati ključ u vratima.
Postoji li ikakav propis po kojemu je ta plocica obvezna? Mislim, imam ju cisto radi svog mira, ali nisam siguran da moram.
Old 05.07.2020., 08:20   #1406
Quote:
Ima tko kakav savjet ili iskustvo za podijeliti?
Pas ti je odreagirao kako bi svaki (normalan) pas. Nepoznati covjek je usao odnosno tocnije receno provalio u dvoriste, nije vam se javio, sto se tebe tice htio te je mozda silovati i opljackati a onda ubiti i pas je to sprijecio onako kako zna. Najprije upozoravajucim lajanjem a onda napadom. Trebas shvatiti da pas nije napravio nista neprirodno ili lose.

Imao sam slican slucaj, nije bio nepoznat covjek nego susjed koji je volio posuđivati stvari iz moje šupe. Ugrizao ga je za nogu, nismo nikome prijavljivali, susjed je sam otisao doktoru i vise nije ulazio u dvoriste prije nego bi nam se najavio.

Konzultiraj se sa odvjetnikom za svaki slucaj.
Ponavljam jos jednom: Pas je napravio to sto je trebao i sto mu je u prirodi.
Old 05.07.2020., 08:21   #1407
Quote:

Pa stavite tablu, sta vas kosta.

Mislim da si zabrijala. Pas nije agresivan, nije napao iz cistog mira, upozorio je lajanjem prije toga uljeza koji se oglusio i nastavio hodati prema vama. Budi sretna sto reagira na takav nacin i sto te brani. Jel bi pizdila na psa kak je odreagirao da je lik isao prema vama s nozem? Uostalom sama kazes da si se i ti uplasila,mislis da to psi ne osjete i da te nije isao instinktivno braniti? Sama kazes da je ovaj liknpsihicki bolesnik, otkud znas sta bi on napravio da je dosao do vas, mozda bi te napao

I sta bi ti ucila psa u skolici? Da stoji mirno dok te betko davi ili napada?
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 08:26   #1408
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Postoji li ikakav propis po kojemu je ta plocica obvezna? Mislim, imam ju cisto radi svog mira, ali nisam siguran da moram.
Ako se pas drži u ograđenom dvorištu ili vrtu posjednik mora, na vidljivom mjestu, staviti oznaku koja upozorava na psa, na primjer "Čuvaj se psa", "Oštar pas" i slično te mora imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima.

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/...900478EE5?Open

Ovo je za grad Zagreb al vjerujem da je svuda slicno.
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 08:57   #1409
Quote:
leeloo27 kaže: Pogledaj post
Ako se pas drži u ograđenom dvorištu ili vrtu posjednik mora, na vidljivom mjestu, staviti oznaku koja upozorava na psa, na primjer "Čuvaj se psa", "Oštar pas" i slično te mora imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim ili vrtnim vratima.

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/...900478EE5?Open

Ovo je za grad Zagreb al vjerujem da je svuda slicno.
Krasan pravilnik uskladjen s zakonom. Ako je u neogradjenom pas mora biti vezan
Old 05.07.2020., 13:25   #1410
obavezno staviti ploču, kao dodatno upozorenje za eventualne lopove. tako su moji starci sa dva negrižljiva džepna psa u dvorištu (i stanu) stavili ploču i to sa likom razjarenog rota.

a zakon i pravilnik su debilni - pas je na svojem i tu može raditi sve što mu gazda dozvoli ako ne smeta onima izvan dvorišta.
pikuli is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 19:57   #1411
Quote:
Ne postoji sklonost agresiji, postoji samo agresivno ponašanje koje je u ovom slučaju bilo itekako izazvano. Da je lik stao, i pas bi se zaustavio na lajanju. Stavi pločicu, ali ne ostavljaj ključ u bravi: i ja zaključavam vrtna vrata, ali uvijek ključ ponesem sa sobom.

Quote:
Uobičajeno nemušta formulacija. Što znači "pas se drži"? Moje beštije imaju pristup u vrt, ali žive odnosno "drže se" u kući. Da stavim pločicu i na kućna vrata?
Didi is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2020., 20:41   #1412
Quote:
Hvala svima na odgovorima. Na žalost nemam natpis jer tu ne živimo, žive moji roditelji i dođemo povremeno u posjetu a s obzirom da je ovo malo mjesto i pas sve pozna i svi poznaju psa nismo tablu stavljali. Kako sad ljeti ima više ljudi i djece dvorište je non stop zaključano da se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo...
Inače je pas cijepljen protiv svega, ima urednu knjižicu i živi u stanu. Nikada u 3 godine koliko je samnom nije bio vani bez mog nadzora tako da nema apsolutno nikakve šanse za doticaj s bjesnom životinjom.

Hitna kad je došla samo su pitali je li pas cijepljen i to je to. Nisu ništa spominjali promatranje...

Stručnjaci za ponašanje pasa, koji rade individualne konzulatacije. No to sto je ugrizao čovjeka u dvorištu ne mora značiti reakciju iz nepovjerenja prema strancima. Upozorio je lavežom, sto je bio neuspješan pokušaj komunikacije nakon toga je ugrizao, kako se navodi - površinski, psima se ne omakne ‘slabo zagristi’.
glenn is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2020., 02:04   #1413
Quote:
ovo je jedino ispravno glediste situacije i okolnosti i za svaku pohvalu je da nakon incidenta osjecas ovakvu zabrinutost. ovi koji pisu da bi oni voljeli da njihov pas tako reagira i da je dobro da pas grize po svojem vlastitom nahodjenju i rasudjivanju su totalni imbecili. prvo sto psa ucimo da ne smije niti pisati po vlastitom nahodjenju, uzimati hranu po vlastitom nahodjenju odnosno da ne smije ciniti nista sto mu vlasnik ne nalozi da cini. kada pas napadne drugog covjeka to pokazuje da zivotinja fundamentalno ne shvaca taj princip. treba malo razmisliti o tome koliko su ekstenzivni i sadrzajni obuka i trening pasa za napad i obranu, nije to bezveze tako kako je.

pas koji cuva covjeka ne napada drugog covjeka do zadnjeg moguceg trenutka, tvoj pas nije cuvao tebe on je cuvao sebe osjetio je strah sto je podrazaj od kojeg je on izgubio kontrolu nad svojim nagonima. zivjeti u iluziji da pas moze imati urodjeni nagon da cuva svoje vlasnike je opasno.
Old 06.07.2020., 09:32   #1414
Iskreno se nadam da nemas psa vec samo dobro trolas po podforumu mjesecima. Ne samo da nemas pojma o psima i isecem ponasanju i da si sa edukacijom zaostao u proslom stoljecu vec znas davati poprilicno.opasne savjete. Ko si zeli sjebat psa samo nek slijedi tvoje savjete
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 19:26   #1415
Povremeno me napadne i ugrize (rjeđe) pas na ulici. Kažu ljudi da psi osjete strah pa je zato. Doduše, nekada me napadnu prije nego što ih vidim pa to nema baš smisla. Također, nema nikakve šanse da se prestanem bojati psa koji me kreće ugristi. Inače sa mirnim psima nemam baš nikakvih problema. Najveći problem je kada su kraj mene osobe do kojih mi je stalo (žena npr.) pa ne mogu pobjeći.
Zanima me koliko je legalno nositi sprej sa sobom i da li bih mogao imati nekih problema oko toga.
Psi koji me napadnu su rjeđe lutalice, a češće psi sa prisutnim vlasnikom koji ih je pustio da se malo izdovolje. Vlasnici pasa su po pravilu neprijateljski raspoloženi prema meni kada se branim (kako znam i umijem). U njihovim očima uvijek ispadnem kao neki negativac jer je njima pas važniji od nekog tamo stranca. Mogao bih baš i pustiti da me malo gricne jelte.
Pa me zanima imate li kakav pametan savjet kako se postaviti prema takvim vlasnicima pasa. Inače, nisam nasilna osoba pa je i to pomalo dio problema...
Old 03.01.2021., 20:54   #1416
Ne moras biti nasilan, sljedeci puta uzmi mobitel u ruke i nazovi policiju, izlaze na ovakve pozive i ozbiljno ih shvacaju. Razmisli i o pepper spreju. Bome ga uredno nosim sa sobom i po potrebi spricam. Imam psa, obozavam pse al mi dopizdilo vise da mi se psi zalijecu na mene i moga, pogotovo od ekipe kojima pas svaki dan "pobjegne" iz dvorista
Odgovori s citatom
Old 11.01.2021., 18:02   #1417
Quote:
Ne moras biti nasilan, sljedeci puta uzmi mobitel u ruke i nazovi policiju, izlaze na ovakve pozive i ozbiljno ih shvacaju. Razmisli i o pepper spreju. Bome ga uredno nosim sa sobom i po potrebi spricam. Imam psa, obozavam pse al mi dopizdilo vise da mi se psi zalijecu na mene i moga, pogotovo od ekipe kojima pas svaki dan "pobjegne" iz dvorista
Hvala na savjetima, tako će i biti. Inače, nije mi palo ni na pamet da bi se naša policija "gnjavila" sa ovakvim stvarima...
Old 11.01.2021., 18:33   #1418
Quote:
ivanaj kaže: Pogledaj post
Povremeno me napadne i ugrize (rjeđe) pas na ulici.
Meni je ovo, najblaže rečeno, nevjerojatno. Gdje živiš da te psi povremeno napadaju? Jasno mi je da se to nekome može desiti jednom, dva puta u životu, ali "povremeno"?

Sećem i šetala sam po vani sama, s djetetom, sa psom, s prijateljima - nikad me nije ni probao napasti, a kamoli ugristi neki pas. A kamoli "povremeno". Išli su prema meni psi u skupini, sami, mali, veliki, opasne i neopasne pasmine - kako to da me nikad nije niti jedan napao?

Evo, ne kužim.
Salammbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2021., 13:41   #1419
Ovdje u kvartu ima dzukela koji su u dvoristu sa mini ogradicom tako da im vidis cijelu glavu dok prolazis. Laju i reze. Cura se jako boji, oni bez problema mogu preskocit tu ogradicu mislim. Ukljucujuci i psa od susjeda od kojih 40 50kg.

Sto raditi
jake2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2021., 13:57   #1420
Da su htjeli preskočiti ogradu, preskočili bi. Pas čuva svoj prostor, a to je ograđeno dvorište. Ako taj strah toliko blokira život da se ne može funkcionirati, potražiti pomoć stručne osobe.
champagne is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:00.