Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr. |
|
|
11.07.2024., 17:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2024.
|
Quote:
anđeo tame kaže:
Otkazni rok je 30 dana i možeš bilo kada otkazati ugovor.
Ali ako nakon 11 mjeseci nisi otkazao ugovor, tj. jasno naveo da ne želiš produljenje ugovora i iselio, on će se automatski produljiti na još godinu dana.
Unutar te nove godine dana opet možeš otkazati ugovor s otkaznim rokom od 30 dana, ali ne možeš se praviti nakon npr. 14 mjeseci da nisi više pod ugovorom i da nisi ništa dužan.
|
Hvala 
|
|
|
12.07.2024., 18:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2016.
|
Prvi put iznajmljujem stan. Danas sam s podstanarom ovjerila ugovor o najmu kod javnog bilježnika. Ugovor smo napisali na godinu dana, i on se s tom adresom sam prijavljuje na mup ako sam dobro shvatila (nije iz EU)? Što sad moram dalje s tim ugovorom? Na poreznu ili?
|
|
|
14.07.2024., 00:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Ništa
Dalje šalje bilježnik
|
|
|
20.08.2024., 23:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Ima li netko noviju informaciju koja je cijena solemnizacije ugovora?
|
|
|
21.08.2024., 11:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Bila oko 60 EUR prošle godine.
|
|
|
27.08.2024., 13:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
kiss me kaže:
Problem koji najmodavci s deložiranjem imaju je što znaju ići silom nekog iseliti i onda ako neplatiše zovu policiju moraju ih vratiti u stan. Ali to nema veze s djecom, nego uvijek u takvim situacijama sud određuje da se nekretnina vrati u prijašnji mirni posjed, pa onda vlasnik mora ići tužbom za vraćanje u posjed.
A s obzirom da su svi pametni, onda svi imaju bezvezne ugovore čiju ovjeru su kod bilježnika platili 50 kuna. U prijevodu - škrti su, pa im se škrtost obije o glavu.
Napravi solemizirani ugovor i u slučaju nepoštivanja ugovora, ugovor je odmah i ovršna isprava koju samo trebaš ovjeriti kod bilježnika. Tu u najgorem slučaju gubiš mjesece, a ne godine.
|
Quote:
kiss me kaže:
L
I sasvim lako ti se može dogodi da financijska šteta koju će ti on napraviti će biti veća od svih ušteda poreza koje si imao kroz sve godine.
Dosta ti je da se samo neće iseliti, ne treba ti ništa uništiti. Do trenutka dok ga iseliš, nakon tužbe na sudu, dok do čekaš pravomoćnost i režija koje ćeš cijelo to vrijeme morati plaćati će se mjeriti u tisućama i tisućama eura.
|
U kući je iznajmljen stan. Ugovor je napravljen ofrlje, a solemnizacija nije uopće.
Došlo je do problema u vezi održavanja stana, buke, smrada, najmodavac bi želio otkazati ugovor (koji traje još preko pola godine), međutim najmoprimac ne želi izaći.
S obzirom da nema solemnizacije, što se može učiniti osim pokrenuti tužbu, posijediti i osiromašiti?
Čak se i susjedi bune, ali vjerojatno se ne bi htjeli miješati.
Kuća ima više vlasnika, a stan nije etažiran. Dvoje vlasnika je iznajmilo taj stan, iako su teoretski svi vlasnici.
Smije li suvlasnik kuće, koji je ustvari i suvlasnik stana (jer ništa nije etažirano), ometati posjed najmoprimca? Kojem nije ništa iznajmio, ali je suvlasnik cijele kuće.
Smije li postaviti kameru na dvoriše koje namoprimac koristi, a kojeg je opet on suvlasnik.
(nije mi poznato piše li što o dvorištu u ugovoru)
|
23.09.2024., 14:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Pozdrav, da li ugovore o najmu stanu salju javni biljeznici u Poreznu?
|
|
|
25.09.2024., 08:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Da
|
|
|
12.10.2024., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Dobra večer, treba mi pomoć oko ugovora o najmu. Iznajmio sam od stranca stan u Dubrovniku u rujnu 2018. godine. Na moj zahtjev, potpisali smo 1.10.2018. ugovor na određeno, odnosno na godinu dana. Najmodavac naredne godine ugovor nije produživao niti raskidao, već je mailom napisao da je zadovoljan sa mnom kao najmoprimcem. Ostao sam tu živjeti i bio jako zadovoljan sve do sredine ove godine. Naime, stan je prepisao na sina, koji mi 15.4.2024. piše kako najamninu povisuje sa 450 EUR, na 600 EUR te pita slažem li se s tim. Odgovorio sam mu idući dan da pristajem ali uz potpisivanje novog ugovora o najm, neznajući da je moj ugovor iz 2018. godine prešutno produžen i da on zapravo je na snazi. Do tada sam mislio da ugovor niti nema, a više puta sam mailom tražio novi ugovor. Najmodavcu sam nastavio plaćati 450 EUR, čekajući njegov odgovor o potpisivanju novog ugovora o najmu. Javio mi se jutros i napisao da odselim do Božića, uz objašnjenje da nikada nisam odgovorio na njegov mail o povećanju stanarine. Odmah sam mu proslijedio svoj odgovor i zamolio da se ugovor produži. Odgovor još nisam dobio. Zanima me, ima li me pravo tražiti da izađem iz stana do Božića, ili je ugovor prešutno produžen na još godinu dana? Nije mi to jasno iz zakona. Koja su uopće moja prava? Stan i režije plaćam uredno, a održavam kao da je moj vlastiti. U boljem je stanju nego kada sam u njega uselio.
|
|
|
13.10.2024., 06:19
|
|
liberdade
Registracija: Apr 2019.
|
uzmi odvjetnika!
|
|
|
13.10.2024., 08:58
|
|
Anđelka
Registracija: Jan 2011.
|
Što piše u ugovoru, koji je otkazni rok?
Pa ne možeš sad ostati tamo vječno, naravno da ima pravo otkazati ugovor.
I još si ga ti zeznuo, pristao si na povećanje stanarine, a nikad nisi uplatio.
|
|
|
13.10.2024., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
anđeo tame kaže:
Što piše u ugovoru, koji je otkazni rok?
Pa ne možeš sad ostati tamo vječno, naravno da ima pravo otkazati ugovor.
I još si ga ti zeznuo, pristao si na povećanje stanarine, a nikad nisi uplatio.
|
Ne mogu, ali ne može ni on mene izbaciti samo zato jer želi stan iznajmiti nekome za više love. Koliko ja znam, po zakonu treba imati valjani razlog da me izbaci, ili dati razuman rok.
Takodjer, ja njega nisam zeznuo jer i dalje plaćam cijenu koju smo ugovorom dogovorili.
|
|
|
13.10.2024., 10:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
lalač kaže:
Naime, stan je prepisao na sina, koji mi 15.4.2024. piše kako najamninu povisuje sa 450 EUR, na 600 EUR
|
Sin je novi vlasnik.
Novi vlasnik ti je vrlo korektno i konkretno ponudio da ostaneš u stanu uz uvjet vrlo korektnog povećanja najamnine od samo 30 % u odnosu na najam odprije 6 godina.
Prosječna plaća u Hrvatskoj u istom razdoblju otišla je preko 60% gore.
Quote:
Odgovorio sam mu idući dan da pristajem ali uz potpisivanje novog ugovora o najm, neznajući da je moj ugovor iz 2018. godine prešutno produžen i da on zapravo je na snazi. Do tada sam mislio da ugovor niti nema, a više puta sam mailom tražio novi ugovor. Najmodavcu sam nastavio plaćati 450 EUR, čekajući njegov odgovor o potpisivanju novog ugovora o najmu. Javio mi se jutros i napisao da odselim do Božića, uz objašnjenje da nikada nisam odgovorio na njegov mail o povećanju stanarine.
|
Imaš li ti ikakav dokaz o komunikaciji sa njim?
Sve je ostalo nedorečeno, a ti si nastavio plaćati najamninu po starom.
To se onda može tumačiti da bez obzira na vašu komunikaciju ti nisi prihvatio sklapanje novog ugovora.
Quote:
Odmah sam mu proslijedio svoj odgovor i zamolio da se ugovor produži. Odgovor još nisam dobio. Zanima me, ima li me pravo tražiti da izađem iz stana do Božića, ili je ugovor prešutno produžen na još godinu dana? Nije mi to jasno iz zakona. Koja su uopće moja prava? Stan i režije plaćam uredno, a održavam kao da je moj vlastiti. U boljem je stanju nego kada sam u njega uselio.
|
Reagirao si tek kada si dobio otkaz ugovora jer se 6 mjeseci nisi očitovao na ponudu novog vlasnika.
1.10. ti je isteklo standardno godišnje produljenje ugovora.
Novi vlasnik ti je otkazao nakon što ti je produljenje ugovora isteklo.
I što bi ti sada?
|
|
|
13.10.2024., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Quote:
lalač kaže:
Ne mogu, ali ne može ni on mene izbaciti samo zato jer želi stan iznajmiti nekome za više love.
Koliko ja znam, po zakonu treba imati valjani razlog da me izbaci, ili dati razuman rok.
Takodjer, ja njega nisam zeznuo jer i dalje plaćam cijenu koju smo ugovorom dogovorili.
|
Čovjek te čeka već 6 mjeseci, javio ti pismeno povišenje najma, a ti se praviš mutav tj. tražiš novi ugovor za 150€ nakon što se godinama nije povisivao najam i sad je u tvojoj glavi on nepošten i kriv, a ti jadan nemaš nikakve krivice
Bome su kod tebe roditelji ili tko te već odgajao negdje debelo zakazali i propustili naučiti o osobnoj odgovornosti za svoje postupke
Uz to Božić je za više od 60 dana, to je i više od standardnih 30 dana, zašto smatraš da to nije razuman rok? 
|
|
|
13.10.2024., 12:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
blaenka kaže:
Čovjek te čeka već 6 mjeseci, javio ti pismeno povišenje najma, a ti se praviš mutav tj. tražiš novi ugovor za 150€ nakon što se godinama nije povisivao najam i sad je u tvojoj glavi on nepošten i kriv, a ti jadan nemaš nikakve krivice
Bome su kod tebe roditelji ili tko te već odgajao negdje debelo zakazali i propustili naučiti o osobnoj odgovornosti za svoje postupke
Uz to Božić je za više od 60 dana, to je i više od standardnih 30 dana, zašto smatraš da to nije razuman rok? 
|
Najmodavac je mene mailom pitao slažem li se s time da najamnina se uveća za 150 EUR, na što sam ja rekao da je u redu, ali da onda moramo potpisati novi ugovor, jer ugovor nemam. Uostalom, podići najamninu bez ikakvog razloga i bez nekog ulaganja u stan je bezobrazno. Da ne govorim da stan održavam ja, a ne on. Svake godine plaćam održavanje klima uređaja, košnju vrta, pituravanje zidova i sve ostalo što je potrebno da stan bude u urednom stanju. A stan je bio u jako lošem stanju kada sam ja u njega uselio.
Nađi ti stan u Dubrovniku za 60 dana. Vidim tebe su super roditelji odgojili kad nekoga sudiš na temelju par rečenica na forumu. Ako ne možeš pomoć jer ne znaš, onda niti nemoj.
|
|
|
13.10.2024., 12:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
thortwins kaže:
Sin je novi vlasnik.
Novi vlasnik ti je vrlo korektno i konkretno ponudio da ostaneš u stanu uz uvjet vrlo korektnog povećanja najamnine od samo 30 % u odnosu na najam odprije 6 godina.
Prosječna plaća u Hrvatskoj u istom razdoblju otišla je preko 60% gore.
Imaš li ti ikakav dokaz o komunikaciji sa njim?
Sve je ostalo nedorečeno, a ti si nastavio plaćati najamninu po starom.
To se onda može tumačiti da bez obzira na vašu komunikaciju ti nisi prihvatio sklapanje novog ugovora.
Reagirao si tek kada si dobio otkaz ugovora jer se 6 mjeseci nisi očitovao na ponudu novog vlasnika.
1.10. ti je isteklo standardno godišnje produljenje ugovora.
Novi vlasnik ti je otkazao nakon što ti je produljenje ugovora isteklo.
I što bi ti sada?
|
Samo 30%? Najam je prvotno potpisan na 300 EUR, pa je mailom dogovoreno prošle godine 450 EUR, i onda odjednom 600 EUR. To je previše obzirom da stan nije niti u centru, niti ima parking, a i ima ogroman vrt kojeg treba održavati, što ja i radim.
Nastavio sam plaćati po starom jer sam mailom zamolio postupno povećanje najamnine. Par mjeseci na 500 EUR, i nakon toga 600. On na taj mail nije odgovorio, do prije dva dana.
Moja plaća se zadnjih dvije godine povećala za 10% brutto. Ne znam u kojem dijelu Hrv vi živite i s kojim poslom se bavite, ali u turizmu plaće nisu toliko rasle.
Što bi ja sada? Novi ugovor i fer cijenu. Nije fer iznajmiti stan i takvom stanju za te novce.
|
|
|
13.10.2024., 12:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Problem nedostatka stanova u Dubrovniku nije problem najmodavca, njegov je problem da si ga mjesecima zakidao za 150€ mjesečno.
Dovoljan razlog za povišenje najamnine je inflacija, cijene svega su porasle pa tako i najamnina.
Redovno održavanje uređaja koje ti koristiš poput klima uređaja je nešto što se dogovara na početku najma,
ti koristiš tu klimu i u interesu ti je da udišete čisti zrak,
zidove ti prljaš i dužan si ih održavati,
dvorište ti koristiš dok si u najmu, kao što si i prašinu sami čistite ili plaćaš nekome ili si samo zaboravio nabrojati da je i redovno čišćenje na tebi, a plaćaš najam
Vjerujem da je stan bio u lošijem stanju kad si uselio jer da je bio u odličnom tip bi bio teška budala dati stan s dvorištem u Dubrovniku nekome za 300 ili 450€ mjesečno.
Umjesto da si s obzirom da si zadovoljan sa stanom, od idućeg mjeseca od kad ti je najavljeno počeo plaćati povišenu najamninu
(koja je i dalje poštena s obzirom da sam pišeš da je nedostatak stanova u okolici, a i koliko pišeš sve ti se javlja pismenim putem, valjda i uplaćuješ najamninu na račun pa imaš i dokaze za sve )
ti si se mjesecima pravio blentav i tražio prije potpisivanje novog ugovora, tip se pokazao i više nego fer čekajući 6 mjeseci.
Nema toga koji bi tebi pravno mogao pomoći jer je najmodavac ispunio sve što ga zakon traži, najavio je povišenje najamnine (što je njegovo pravo, ti se možeš složiti ili otkazati stan), sad dao zakonski razuman rok za iseljenje...
Uostalom ako misliš da nije fer cijena, zašto prije 6 mjeseci kad ti je najavljeno povišenje nisi počeo tražiti drugi smještaj?
|
|
|
13.10.2024., 13:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
blaenka kaže:
Problem nedostatka stanova u Dubrovniku nije problem najmodavca, njegov je problem da si ga mjesecima zakidao za 150€ mjesečno.
Dovoljan razlog za povišenje najamnine je inflacija, cijene svega su porasle pa tako i najamnina.
Redovno održavanje uređaja koje ti koristiš poput klima uređaja je nešto što se dogovara na početku najma,
ti koristiš tu klimu i u interesu ti je da udišete čisti zrak,
zidove ti prljaš i dužan si ih održavati,
dvorište ti koristiš dok si u najmu, kao što si i prašinu sami čistite ili plaćaš nekome ili si samo zaboravio nabrojati da je i redovno čišćenje na tebi, a plaćaš najam
Vjerujem da je stan bio u lošijem stanju kad si uselio jer da je bio u odličnom tip bi bio teška budala dati stan s dvorištem u Dubrovniku nekome za 300 ili 450€ mjesečno.
Umjesto da si s obzirom da si zadovoljan sa stanom, od idućeg mjeseca od kad ti je najavljeno počeo plaćati povišenu najamninu
(koja je i dalje poštena s obzirom da sam pišeš da je nedostatak stanova u okolici, a i koliko pišeš sve ti se javlja pismenim putem, valjda i uplaćuješ najamninu na račun pa imaš i dokaze za sve )
ti si se mjesecima pravio blentav i tražio prije potpisivanje novog ugovora, tip se pokazao i više nego fer čekajući 6 mjeseci.
Nema toga koji bi tebi pravno mogao pomoći jer je najmodavac ispunio sve što ga zakon traži, najavio je povišenje najamnine (što je njegovo pravo, ti se možeš složiti ili otkazati stan), sad dao zakonski razuman rok za iseljenje...
Uostalom ako misliš da nije fer cijena, zašto prije 6 mjeseci kad ti je najavljeno povišenje nisi počeo tražiti drugi smještaj?
|
Zašto bih ja trebao održavati vrt koji uopće ne koristim? Iskreno, mogao bih pustiti da trava raste i da sve oko kuće postane divljina. Isto vrijedi i za zidove — to su njegovi zidovi, ne moji. Ne vidim zašto bih ih morao bojati ili plaćati nekoga da to radi, pogotovo ako ih nisam oštetio. Vlaga se prirodno pojavljuje s vremenom, a bila je prisutna i kad sam uselio. Realno, mogao bih se ponašati kao mnogi drugi i ne održavati ništa. Jasno mi je da time radim sebi uslugu, ali to je i njemu na korist.
Primjerice, kad smo preuzeli stan od mog oca, bio je uništen — izgreban namještaj, izbušeni zidovi, oštećena vrata i parketi. Razumijem da inflacija diktira povećanje cijene, ali ako već traži više, bilo bi pošteno i nešto uložiti u stan. Zid u vrtu je nagnut prema putu, što predstavlja ozbiljnu opasnost. Više puta sam mu slao mail da se to treba popraviti jer može nekoga ozlijediti, ali nikada nije reagirao.
Počeo sam tražiti drugi smještaj, ali to je u Dubrovniku gotovo nemoguće. Tijekom sezone je traženje besmisleno, a van sezone možda ima šanse, ali svi te tjeraju van do 1.4. Što se tiče najamnine, mogao mi je odmah reći da traži isključivo 600 EUR, umjesto da ignorira moje pitanje o postupnom povećanju. Vjerojatno nije ni pročitao mail.
|
|
|
13.10.2024., 15:50
|
|
Lord Of The Manor
Registracija: Jun 2014.
|
Zašto bi morao imati ugovor o tome koliko ostaješ u stanu?
Ako u ugovoru ne stoji da se nakon isteka ugovorene prve godine, ako se ne otkaže ugovor s jedne ili druge strane, ugovor automatski produžuje na još jednu godinu ili koliko god, tada ti ugovor nije važeći i moraš van.
Nije jasno koliko je otkazni rok i da li ga ima....ali kako god, ako ti vlasnik kaže da moraš van, moraš...
a za situaciju su uglavnom sam kriv.
Najbolje je to da te ne može izbaciti iz stana jer želi više love..... naravno da može i to se dešava stotinama ljudi svaki dan u Hrvatskoj....gazda je vlasnik i diktira uvjete....ako ti paše ostaješ ako ti ne paše ideš van i tražiš drugi smještaj....
|
|
|
13.10.2024., 16:02
|
|
liberdade
Registracija: Apr 2019.
|
radis u turizmu, predpostavljam u hotelu? postoji li sansa da ti poslodavac osigura smjestaj?
ne znam koja je lokacija i stanje ali 450€ mjesečno u Dubrovniku je lutrija!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:51.
|
|
|
|