Programiranje Za programere i one koji to žele postati ... |
|
|
27.01.2022., 13:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
Vexxx kaže:
Pozdrav svima, nisam programer i nisam te struke. Zanima me otkud poceti uciti Business Inteligence sustav? Zanimaju me radovi s podacima s obzirom da sam ekonomske struke (financije i racunovodstvo). Molim prijedloge otkud poceti i koja su predznanja potrebna. Hvala !
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
|
Pocni sa SQLom. Imas tutorijala na youtubeu koliko zelis
|
|
01.02.2022., 17:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2020.
|
Bok, iznosim dio koda koji bi trebao izračunati poreznu olakšicu na temelju dva parametra, a to su broj djece i broj uzdržavanih članova. Uglavnom, mislim da sam zakomplicirao stvari. Nije samo stvar izračuna na temelju ta dva parametra, gdje bi vjerojatno dobrodošla funkcija. Nagađam! Nego i kako kod napisati, a da ima izračun za do 5 uzdržavanih članova najviše i najviše 10ero djece. Problem je u tome što bi trebalo predviditi puno kombinacija. Pretpostavljam da bi to bio kod koji bi se sastojao od funkcije sa ta dva parametra, uvjetima i petljama. Ali me ovaj kod zapetljao.
cout << "Unesi broj djece: ";
cin>>broj_djece;
OLAKSICA1=Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu *koeficijent_1dijete;
OLAKSICA2=Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu *(koeficijent_1dijete+koeficijent_2dijete);
OLAKSICA3=Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu *(koeficijent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficij ent_3dijete);
OLAKSICA4=Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu *(koeficijent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficij ent_3dijete+1.9);
OLAKSICA5 = Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5);
OLAKSICA6 = Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5+3.2);
OLAKSICA7 = Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5+3.2+4.0);
OLAKSICA8 = Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5+3.2+4.0+4.9);
OLAKSICA9 = Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5+3.2+4.0+4.9+5.9);
OLAKSICA10= Osnovni_osobni_odbitak+Osnovica_za_djecu*(koeficij ent_1dijete+koeficijent_2dijete+koeficijent_3dijet e+1.9+2.5+3.2+4.0+4.9+5.9+7.0);
switch (broj_djece){
case 1:
cout << OLAKSICA1;
break;
case 2:
cout << OLAKSICA2;
break;
case 3:
cout << OLAKSICA3;
break;
case 4:
cout << OLAKSICA4;
break;
case 5:
cout << OLAKSICA5;
break;
case 6:
cout << OLAKSICA6;
break;
case 7:
cout << OLAKSICA7;
break;
case 8:
cout << OLAKSICA8;
break;
case 9:
cout << OLAKSICA9;
break;
case 10:
cout << OLAKSICA10;
break;
}
return 0;
}
|
|
|
10.02.2022., 23:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2018.
|
DeepMind AI rivals average human competitive coder
https://www.bbc.com/news/technology-60231058
Kolika je ovo konkurencija programerima, i hoće li programeri zbog ovog ostajati bez posla?
|
|
|
11.02.2022., 18:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
Quote:
auto182 kaže:
|
glavni dio posla je razumijevanje problema koji se rješava i koncipiranje načina rješavanja
samo kodiranje je manjeviše trivijalno
koder je najniži rang u programerskoj hijerarhiji
čakštaviše, manjeviše sve se može iskodirati u manjeviše bilo kojem jeziku
|
|
|
16.02.2022., 22:02
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Feb 2014.
|
Quote:
sali kaže:
glavni dio posla je razumijevanje problema koji se rješava i koncipiranje načina rješavanja
samo kodiranje je manjeviše trivijalno
koder je najniži rang u programerskoj hijerarhiji
čakštaviše, manjeviše sve se može iskodirati u manjeviše bilo kojem jeziku
|
pa i nije. zavisi u kojem području gledaš.
a kako radit bilo koji posao ako nemaš osnovu. ako samo prodaješ onda ti je svejedno jesu li to programi ili krompiri.
|
|
|
22.02.2022., 12:15
|
|
Fiumanka
Registracija: Feb 2003.
|
Pozdtav dragi ljudi!
35 mi je godina, biokemicar sam, imam posao s punim radnim vremenom i jedno dijete. O programiranju ne znam ništa; na porodiljnom sam pocela pratiti neki Udemy tecaj o Pythonu i skroz se zapalila
Ono sto me zanima je sljedece: je li moguce da netko poput mene postane programer kroz par godina ili je prosla baba s kolacima? Zbog svih obaveza koje imam, imam u prosjeku 3h dnevno za ucenje. Nemam nikakvu ideju o tome koliko vremena treba za savladati Python, a kamoli ostale programe, jer znam da samo od Pythona nema kruha. Voljela bih iskoristiti svoje znanje iz struke i mozda u buducnosti raditi na programima za velike uredjaje koji se koriste u laboratorijima ili nesto slicno tome. Ili raditi na komp. igrama, e to bi bilo ostvarenje mojih snova
Postoji li nesto poput internshipa gde za dzabe radim za neku firmu online koja me uci svemu, pa pocnem od nule? Ali uz moje radno vrijeme, ne pada mi na pamet dati otkaz na poslu. Ili moram sama sve nauciti preko online tecajeva poput Udemy-a?
Bojim se da sam zakasnila i da uz stalan posao i dijete moje zelje nisu nimalo realne.
Puno vam hvala!
|
|
|
22.02.2022., 15:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2021.
|
U mom gradu manje firme/startapi povremeno organiziraju tečajeve.
Uglavnom su to tečajevi na poziv i tematski su ustrojeni kako bi se dobilo nove ljude, ako se pokažu
kao dobar materijal. Tečaj bude besplatan, ali predavači nisu profi edukatori, što zapravo i nije loše.
Tempo bude žestok i dosta se ljudi osipa, ali se može dosta i naučit i konačno upast u firmu.
Uglavnom je to Java, Bootstrap, SQL se podrazumijeva da već znaš i tak dalje.
Načelno ne treba predznanje, ali... ne može odmoć.
Vjerujem da i drugdje postoji takav model, pa se trebaš malo raspitat.
Inače, ideja da napraviš nešto u labosu je baš što mislim da je najbolje kako
neinformatičari mogu započet s programiranjem.
|
|
|
22.02.2022., 15:36
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Feb 2014.
|
pa da, znanje iz struke je ključno.
ako vidiš kako možeš nešto napravit za struku, onda se raspitaj kod iskusnijih koji su alati za to najbolji i sve informacije koje možeš dobiti. inače možeš otići u krivom smjeru. ključno je dobro razgovarat i raspitat se.
|
|
|
31.03.2022., 11:32
|
|
Sapiosexual
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
Indigo Girl kaže:
Bojim se da sam zakasnila i da uz stalan posao i dijete moje zelje nisu nimalo realne.
|
Apsolutno se ne slažem.  Odnosno, drugim riječima kazano, smatram da ti to itekako možeš.
Da ukratko pojasnim bazična dva razloga.
Prvo, nemam nikakvog znanja o programiranju, ali imam o učenju, i moj posao zahtijeva cjeloživotno svakodnevno učenje. Nadalje, za produktivno su učenje ključne dvije stvari, motivacija odnosno volja i vrijeme, u tvom slučaju dobra organizacija vremena.
Stoga, s obzirom da ti je volja, bjelodano je, neupitna  , treba ti samo dobra organizacija vremena da iz tog raspoloživog vremenskog intervala kojeg bi dnevno mogla utrošiti na učenje izvučeš što je više moguće.
Drugi razlog leži u činjenici da je danas svo znanje svijeta, kako ja to običavam reći, udaljeno dva klika mišem  , posljedično čemu je danas kudikamo lakše učiti i naučiti bilo koje gradivo odnosno vještinu nego što je bilo prije 20 ili 30 godina, a o učenju u daljoj prošlosti da i ne govorim  .
Dok nije bila neta, naime, za neki običan podatak si morao ići u knjižicu i pogledati u knjigu  , a danas je svaki takav podatak, kako rekoh, udaljen na mišni dvoklik.
Zbog toga, pohitaj k znanju  
|
01.04.2022., 11:19
|
|
Chercheur de Math
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
baobab kaže:
Drugi razlog leži u činjenici da je danas svo znanje svijeta, kako ja to običavam reći, udaljeno dva klika mišem 
|
https://www.youtube.com/watch?v=MFzDaBzBlL0
Mislim da je jako teško sebe nanovo izgraditi u drugu osobu. Možeš ti nešto učiti i razumijeti, ali bez iskustva si beskoristan.
|
|
|
01.04.2022., 11:45
|
|
Chercheur de Math
Registracija: Jul 2003.
|
@Indigo Girl
Ak si umjetnička duša i želiš raditi igre izguglaj priču Tom Happ-a i razvoj Axiom Verge. On je vrlo uspješan samouk autor igara sa obiteljskom situacijom. Ako pametno postaviš cilj, odabereš problem gdje programiranje nije usko grlo, onda možeš napraviti puno. Ali kako su igre kompletan proizvod, a ne samo kod, moraš imati neke druge jaka strane. Postoji cijeli niz alata za radnju igara koje gdje programiranje nije problemtična strana. npr. probaj zaigrati Spacechem i ak to možeš sama napraviti onda kreni.
|
|
|
05.04.2022., 21:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
Indigo Girl kaže:
Pozdtav dragi ljudi!
35 mi je godina, biokemicar sam, imam posao s punim radnim vremenom i jedno dijete. O programiranju ne znam ništa; na porodiljnom sam pocela pratiti neki Udemy tecaj o Pythonu i skroz se zapalila
Ono sto me zanima je sljedece: je li moguce da netko poput mene postane programer kroz par godina ili je prosla baba s kolacima? Zbog svih obaveza koje imam, imam u prosjeku 3h dnevno za ucenje. Nemam nikakvu ideju o tome koliko vremena treba za savladati Python, a kamoli ostale programe, jer znam da samo od Pythona nema kruha. Voljela bih iskoristiti svoje znanje iz struke i mozda u buducnosti raditi na programima za velike uredjaje koji se koriste u laboratorijima ili nesto slicno tome. Ili raditi na komp. igrama, e to bi bilo ostvarenje mojih snova
Postoji li nesto poput internshipa gde za dzabe radim za neku firmu online koja me uci svemu, pa pocnem od nule? Ali uz moje radno vrijeme, ne pada mi na pamet dati otkaz na poslu. Ili moram sama sve nauciti preko online tecajeva poput Udemy-a?
Puno vam hvala!
|
Da bi programirala za uređaje, moraš znati i nešto elektronike, inače se to zove embeded programiranje i radi se u c/c++.
Računaj na to da češ potrošiti 0.5-1 godine na python.
Onda moraš još nešto linux, baze mysql ili postgresql, a dobro je znati i nešto o oracle-u ili ms sql serveru.
Nadalje računaj da danas radiš python , sutra nodejs, prekosutra go lang.
Jezik je samo alat, kao matematika fizičarima.
Sve što programiraš moraš imati pozadinu toga i razumjeti što imaš na ulazu i što želiš dobiti na izlazu.
Nije kasno, jedino što većina neće juniora sa toliko godina.
Isto tako računaj da je to posao koji se voli i ide u to, jer se stvarno voli, ako ideš zbog love propadaš.
A plaće u IT-u nisu nešto. Uloženo / dobiveno.
Ako si spremna na učenje 2-3 godine i još 5 godina rada u firmi da dođeš na 10-12 k netto, onda je ok, ali pod uvjetom da se
full dokažeš.
Vjeroatno će plaće rasti kroz godine.
|
|
|
06.04.2022., 08:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
crvenipapagaj kaže:
Sve što programiraš moraš imati pozadinu toga i razumjeti što imaš na ulazu i što želiš dobiti na izlazu.
|
Poznat je ulaz i izlaz, program samo omogućuje da se na osnovu podataka vidi rezultat i eventualno izvrši neka radnja, ako bi namještali izlaz po tome što očekujemo onda je to novi rezultat koji može biti pogrešan.
Quote:
Jezik je samo alat, kao matematika fizičarima.
|
To je ispravno, isto se treba primijeniti i na rezultat ovisan od ulaz/izlaz.
Quote:
Nije kasno, jedino što većina neće juniora sa toliko godina.
|
Što je bitno da li bi netko prihvatio juniora?
Junior može raditi za sebe, gotov proizvod može plasirati na tržište, koga briga tko je napisao kod, postoji vrijeme održavanja.
|
|
|
03.11.2022., 16:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2022.
|
Quote:
Fran989 kaže:
Bok, iznosim dio koda koji bi trebao izračunati poreznu olakšicu...
|
Bok, možda će ti ovo pomoći: https://gist.github.com/effectrix/ab...ca3d00d1919a94
Valjda sam dobro skužio tvoje pitanje... Kod je napisan u pythonu, ne znam c++... Ak niš drugo možda te pogura u dobrom smjeru. Sretno.
|
|
|
08.01.2023., 14:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
Mirror Master kaže:
Pa eto prije nego kreneš učiti programirati možeš li mi napisati što te najviše zanima kod programiranja tj što bi konkretno želio programirati?
|
Evo odgovaram na odgovor otprije preko godinu dana od u međuvremenu bananog korisnika na svoj post (znam da rečenica mutavo zvuči...)
Stvar je što mi sve dosta zanimljivo izgleda, ali, naravno, jako puno toga ima. Evo, na prvu, padaju mi na pamet igre - to je nešto što mi je relativno poznato, jer sam se i sam dosta toga naigrao, čak i lagano modao (ali to je bilo sve kroz game editore ugrađene u igre, ili, pak pisanje u .txt fajlovima, kod igara koje su se lako mogle modati pomoću toga - sve u svemu, daleko od ikakvog konkretnog programiranja). A konkretno, osim igara, ne znam čime bih se bavio.
A znam da je to, ono, glavno pitanje svim početnicima - "Koji jezik odabrati? - A čime bi se točno htio baviti?". A što ako je odgovor - ne znam/nisam siguran?  Istražiti što se sve nudi i vidjeti što izgleda najzanimljivije, pa se onda vratiti? Ili ima neki koliko-toliko versatilni jezik koji je korisno znati neovisno o tome želiš li se baviti igrama, securityjem, bazama podataka, analizama, društvenim mrežama ili čim već? 
|
|
|
08.01.2023., 15:55
|
|
Sneguljac-patuljak nudist
Registracija: Mar 2004.
|
Pro tip
Dakle odite na https://openai.com/ registirajte se i gnjavite bota, da vam radi zadaće!
Odličan je.
|
|
|
09.01.2023., 11:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Quote:
The Great Duck kaže:
Stvar je što mi sve dosta zanimljivo izgleda, ali, naravno, jako puno toga ima. Evo, na prvu, padaju mi na pamet igre - to je nešto što mi je relativno poznato, jer sam se i sam dosta toga naigrao, čak i lagano modao (ali to je bilo sve kroz game editore ugrađene u igre, ili, pak pisanje u .txt fajlovima, kod igara koje su se lako mogle modati pomoću toga - sve u svemu, daleko od ikakvog konkretnog programiranja). A konkretno, osim igara, ne znam čime bih se bavio.
|
Ako je za igre prvo odaberi gaming engine, pa ćeš posredno odabrati i jezik koji taj engine podržava. Recimo Unreal Engine koristi C++, Unity koristi C#, Godot podržava GDScript, C++ and C#. Također postoji i node-based programiranje bez koda koje se može koristiti u recimo Godot, Blender...
Također, ako ćeš programirati za igre onda probaj učiti i na takvim primjerima, nemoj samo uzeti neki općeniti tutorial za programski jezik jer se često logika rada i same naredbe dosta razlikuju. Može se potrošiti dosta vremena na učenje stvari koje ti nikad neće trebati.
|
|
|
09.01.2023., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
Quote:
El Kid kaže:
Ako je za igre prvo odaberi gaming engine, pa ćeš posredno odabrati i jezik koji taj engine podržava. Recimo Unreal Engine koristi C++, Unity koristi C#, Godot podržava GDScript, C++ and C#. Također postoji i node-based programiranje bez koda koje se može koristiti u recimo Godot, Blender...
Također, ako ćeš programirati za igre onda probaj učiti i na takvim primjerima, nemoj samo uzeti neki općeniti tutorial za programski jezik jer se često logika rada i same naredbe dosta razlikuju. Može se potrošiti dosta vremena na učenje stvari koje ti nikad neće trebati.
|
jeli tema "programiranje" ili "kodiranje"?
programer mora imati širinu, njemu su c# ili c++ lijeva i desna ruka, ako znaš jednog, pređeš na drugog za dan-dva
koder sa druge strane, nema o tome pojma, on samo, bez dubljeg razumijevanja, pretvara nečije algoritamske instrukcije u programske redove, koder završava posao kada prođe kompilacija, i kada prođu testovi regresije
|
|
|
09.01.2023., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Ja samo pokušavam reći da ako mu programiranje treba za izradu igara da radije prvo krene učiti neki game engine, pa će preko toga naučiti i kod kakav će mu trebati za taj engine. Jer jako puno toga je već napravljeno, programiranje lagano postaje sporedna stvar kod izrade igara. Većinom se radi o nizu kraćih skripti koje se asociraju s određenim objektom da bi dodatno definiralo njegovo ponašanje. I naredbe su jako specifične za korištenje u igrama kao OnMouseOver, OnMouseClick, AddForce... Recimo u Unity sve skripte se pišu unutar Update funkcije koja funkcionira tako da izvrti čitav program jednom u frame-u. Znači ako aplikacija prikazuje 60 frames per second program će se izvrtiti 60 puta u sekundi. U takvim uvjetima je recimo kompliciranije korištenje petlji. Jer ako se negdje unutar skripte napiše petlja koji bi program trebao vrtiti dok se ne ispune neki uvjeti u igri, to neće funkcionirati ako prolazi kroz čitavi program 60 puta u sekundi. Onda se koriste coroutines. Uglavnom hoću reći da je programiranje (kodiranje) kod izrade igara dosta specifično znanje orijentirano na specifične potrebe kod igara i ako se time misli baviti da radije krene učiti točno to što mu treba a ne općenito učenje programiranja u određenom jeziku.
|
|
|
10.01.2023., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2019.
|
Hm, pa jako je puno toga već napravljeno (i to odavno) u svakom području računarstva, a ne samo u izradi igara, uopće nije u tome poanta. Game engine je framework, a specijalizacija za jedan framework nema smisla. Metoda OnMouseOver nije ni po čemu specifična za igre. Ima i drugih programa osim igara koji se pišu u formi beskonačne petlje.
A izrada makar i najjednostavije igre bez upotrebe enginea je odlična vježba za OOP.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:45.
|
|
|
|