Eno i ino (Bez)Alkoholna pića - Ne očekujte Mladena Grdovića na stolu |
Pogledaj rezultate ankete: Kupujete li čaj u čajoteci?
|
Da
|

|
54 |
41.86% |
Ne
|

|
47 |
36.43% |
Ako su cijene pristupačne
|

|
28 |
21.71% |
Ne pijem čajeve
|

|
0 |
0% |
|
|
29.02.2020., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Taj silver needle sam uzela za degustaciju, da.. malo pre skupo, ali poželjela sam ipak probati.
Nekakav čajnik koji bih zagrijavala nemam, za sada je prvi korak upoznati se s okusima.
Edit
ovakve piramidice imam za neki lidl čaj (Genmaicha), nije mi loš, ali sad me zanima hoće li ovo naručeno biti (meni) bolje.
|
29.02.2020., 16:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Donata kaže:
Po meni je bez veze nalijevati se čajevima
|
Misliš li ili znaš da škodi?
Je li loše za zravlje popiti 8 -10 dcl dnevno?
|
29.02.2020., 16:49
|
|
The Crone
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
kajpa kaže:
Misliš li ili znaš da škodi?
Je li loše za zravlje popiti 8 -10 dcl dnevno?
|
neće te ubiti ako na to misliš, ali nema niti neke velike koristi.
Što se štetnosti tiče, ne valja pretjerivati s količinom kofeina, a toga u čaju itakako ima, ne kao u kavi, a i tein ti ima dugotrajnije stimulativno djelovanje. Sjećam se i neke priče o djelovanju na smanjenu asimilaciju željeza iz hrane. Velika količina čaja loše djeluje na zube, pogotovo ako piješ sa šećerom, ružno ih oboji.
Ja popijem 2 šalice čaja dnevno i to mi je sasvim dovoljno, uživam u tome i ne pada mi na pamet da pijem čaj umjesto vode. Piti čaj po cijeli dan mi je u rangu hodanja okolo s onim pol litarskim čašama kave.
|
|
|
29.02.2020., 17:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
kajpa kaže:
Taj silver needle sam uzela za degustaciju, da.. malo pre skupo, ali poželjela sam ipak probati.
Nekakav čajnik koji bih zagrijavala nemam, za sada je prvi korak upoznati se s okusima.
Edit
ovakve piramidice imam za neki lidl čaj (Genmaicha), nije mi loš, ali sad me zanima hoće li ovo naručeno biti (meni) bolje.
|
Tom silver needle bijelom caju daj malo vremena dok ga pijes, na miru, gutljaj po gutljaj. Ima neki poseban ucinak i okus (te after taste). Drugaciji je to okus od umjetno aromatiziranih cajeva.
Imas jeftinih cajnika za kupiti (Tommy, Konzum..). Ako caj pravis u salici, i nju mozes najprije ugrijati toplom vodom, isto s loncicem.
Jedan moj poznanik Englez zove cajeve u vrecicama sweepings off the floor. Naravno, ne vrijedi to za sve cajeve, posebno ne Pukka.
|
|
|
01.03.2020., 11:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tiziana kaže:
Kod bijelog caja valja jako paziti da temperatura vode ne prijedje 70 stupnjeva. Moze zato dulje stajati od zelenog caja. Obavezno ga praviti u prethodno zagrijanom čajniku (idealno i za sve druge cajeve).
|

Nije mi ovo baš jasno.
Quote:
tiziana kaže:
Tom silver needle bijelom caju daj malo vremena dok ga pijes, na miru, gutljaj po gutljaj. Ima neki poseban ucinak i okus (te after taste).
|
Imam (tj. nemam još) samo probni uzorak. Čuvat ću ga dok ne probam prvo ostale.
Quote:
Ako caj pravis u salici, i nju mozes najprije ugrijati toplom vodom, isto s loncicem.
|
Nije mi jasno čemu predgrijavati šalicu u koju ćeš staviti vruću vodu?
Vodu zakuham, stavim u šalicu, pustim da malo odstoji da se ohladi i onda stavim čaj.
Što dobivam time da prije nego ulijem vruću vodu u šalicu, grijem tu šalicu?
Ili...vjerojatno radim nešto krivo. 
|
01.03.2020., 12:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kajpa kaže:

Nije mi ovo baš jasno.
Imam (tj. nemam još) samo probni uzorak. Čuvat ću ga dok ne probam prvo ostale.
Nije mi jasno čemu predgrijavati šalicu u koju ćeš staviti vruću vodu?
Vodu zakuham, stavim u šalicu, pustim da malo odstoji da se ohladi i onda stavim čaj.
Što dobivam time da prije nego ulijem vruću vodu u šalicu, grijem tu šalicu?
Ili...vjerojatno radim nešto krivo. 
|
Postojanija je temperatura, toplo u toplo. Odmah se voda malo ohladi kad je ulijes u hladnu salicu. Pravilo je jasnije kada se radi o cajniku.
To su sitnice, ali priprema caja je pravo umijece.
|
|
|
01.03.2020., 13:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Vjerujem da je umijeće. 
Ali (pitam jer ne znam) čemu to ako ionako treba pričekati da se voda ohladi kako bi bila ok za pripremu.
|
01.03.2020., 18:11
|
|
Registrirani korisnik
|
U pravu si kad radis caj na taj nacin, cekajuci da se voda u salici spusti na 70 stupnjeva (?). Cajoljupci se ne bi s time slozili jer se voda izljeva preko caja, ali sto je, tu je.
Ja vodu za bijeli caj zagrijem u grijacu vode do 70 stupnjeva, bez da najprije zakipi, tad je tad ulijevam u cajnik kojeg sam prethodno zagrijala toplom vodom pa u njega stavila listice caja.
(Off-topic: I topla bi se hrana trebala servirati u zagrijanim tanjurima.)
|
|
|
01.03.2020., 19:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tiziana kaže:
U pravu si kad radis caj na taj nacin, cekajuci da se voda u salici spusti na 70 stupnjeva (?). Cajoljupci se ne bi s time slozili jer se voda izljeva preko caja, ali sto je, tu je.
|
Ne čekam da se spusti na 70°, ali znam da ne smije biti kipuća, pa pustim par minuta da se spusti temperatura.
Ne mjerim, nego pretpostavljam da je par minuta ok...tako sam pročitala.
Quote:
Ja vodu za bijeli caj zagrijem u grijacu vode do 70 stupnjeva, bez da najprije zakipi, tad je tad ulijevam u cajnik kojeg sam prethodno zagrijala toplom vodom pa u njega stavila listice caja.
|
Razumijem. Ti ugriješ vodu na idealnu temperaturu, pa onda cajnik griješ da održiš tu temperaturu. Čajnik ima displej s temperaturom? Pa zašto onda umjesto da griješ šalicu, ne zagriješ vodu par stupnjeva više, ako misliš da je dobro da šalica bude toplija?
Ja vruću vodu stavim u šalicu, pa nema šanse da temperarura bude pre niska. (osim ako zaboravim pa pustim pre dugo)
Quote:
(Off-topic: I topla bi se hrana trebala servirati u zagrijanim tanjurima.)
|
Da. Tako bi trebalo biti u restoranima. Ali... grijati tanjur za juhu koja je baš stvarno vrela (kao voda koja je zakuhala) ..nekako nema smisla.
Za drugu hranu, svakako.
|
01.03.2020., 21:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Nisam izmislila postupak za pripremu caja. Samo se drzim od davnine postojecih uputstava. Over and out.
|
|
|
02.03.2020., 08:51
|
|
Loading, please wait...
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
tiziana kaže:
To su sitnice, ali priprema caja je pravo umijece.
|
Quote:
kajpa kaže:
Vjerujem da je umijeće. 
|
Zašto to vjeruješ?
Zar je umijeće preliti listiće čaja s vodom odgovarajuće temperature?
Zar treba biti posebno pametan da zaključiš da nema nikakvih negativnih posljedica ako zagriješ vodu malo više i preliješ u hladnu šalicu?
Misliš da su stari Kinezi imali precizan termometar?
Quote:
tiziana kaže:
Nisam izmislila postupak za pripremu caja. Samo se drzim od davnine postojecih uputstava. Over and out.
|
Poučna priča o pet majmuna: Provjerite da li se slučajno pronalazite?
|
|
|
02.03.2020., 11:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
BigDaddy kaže:
Zašto to vjeruješ?
Zar je umijeće preliti listiće čaja s vodom odgovarajuće temperature?
Zar treba biti posebno pametan da zaključiš da nema nikakvih negativnih posljedica ako zagriješ vodu malo više i preliješ u hladnu šalicu?
Misliš da su stari Kinezi imali precizan termometar?
|
Čini se da sam se malo krivo odrazila...naravno da ne mislim da je naročito zahtjevno uzeti vrećicu čaja i politi ju vodom.
Ponovivši njene riječi ispalo je malo drugačije od onog što sam ja mislila, a to je da postoje oni koji sve u vezi čaja doživljavaju kao umjetnost, nekakav poseban ritual i posvećuju tome puno više pažnje nego mi neki koji smo "glupi za čaj" i nismo baš upoznati s tim nekim tradicijskim (ne mislim našim) pristupom.
Ne, ne treba biti posebno pametan da bi znao da nema štetih posljedica ako uliješ vruću vodu u hladnu šalicu. No, s obzirom na to da mi nije bilo jasno čemu grijati šalicu u koju ću ionako staviti vruću vodu, pitala sam za detaljnije objašnjenje. Jer da idem to raditi (a mislim da je besmisleno) osjećala bih se bedasto.
Ne mislim da su stari Kinezi imali precizan termometar. Nemam ga ni ja, kao ni vagu, pa radim tako kako mislim da je ok.
Ne znam u čemu je razlika staviti vrečicu/jaje u vodu i zaliti vodu u šalicu u kojoj je vrečica/jaje.
Vjerujem da sam u nekim situacijama u životu bila majmun.
Što se tiče čaja, neznalica sam, pa evo pitam tu, googlam malo.
Quote:
tiziana kaže:
|
Hm, očito se zbog nečeg ljutiš, pa se ispričavam što sam to uzrokovala. Nije mi bila namjera.
Odmah sam rekla da sam čajoneznalica, ovdje sam došla po savjete.
To što ja neke stvari ne znam i/ili ne razumijem, ne bi trebao biti razlog za ljutnju.
Ako ja pitam zašto ne vrečicu u vodu, nego mora obratno to nije zato da nekog ljutim, nije ni zato jer želim nekoga uvjeriti da baš tako treba i nije zato što ne vjerujem da je to naopačke i da kinezi to tako ne rade...već samo zato jer me zanima u čemu je razlika.
Pročitala sam dobar dio teme, saznala o čaju i pripremanju, tebi hvala na odgovorima i još jednom sorry ako su te moja bedasta pitanja razljutila.
Čajevi su mi stigli, probala sam Gunpowder.
Ne mogu reći da me oduševio ....u smislu kao to je sad tek pravi čaj ...da je to nešto daleko bolje od čaja kojeg sam pila iz vrećice, ali okus mi se sviđa. Prilično je blag, moguće je da sam pre malo stavila, drugi put ću malo više.
Nadam se da će i drugi biti ok.
Došli su u papirnatim vrećicama, no iznutra je najlon, nadam se da može biti u tome.
Vrećice su visoke i uske, pa je dosta nepraktično za zagrabiti čaj, morat ću ih podrezati.
|
02.03.2020., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne ljutim se, nema beda, samo sam rekla sve sto znam.
Uzivaj u degustacijama. Neki ce ti cajevi biti fini bez obzira ove ili one sitnice u pripremanju.
|
|
|
04.12.2020., 11:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Može preporuka za neki kvalitetan čaj od đumbira, ono da se baš full osjeti okus? Ovi obični dućanski su mi preslabi...
Treba mi za posao pa ne mogu nakuhavati korijen. 
|
|
|
04.12.2020., 20:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
u eurospinu sam uzeo neki s djumbirom i kurkumom, lijepo se osjeti zestina djumbira.
|
|
|
05.12.2020., 18:39
|
|
Shoeholic
Registracija: Sep 2011.
|
Quote:
chavez ding kaže:
u eurospinu sam uzeo neki s djumbirom i kurkumom, lijepo se osjeti zestina djumbira.
|
erm....taj sam probala i najblaže rečeno je LOŠ
Quote:
-skyfall- kaže:
Može preporuka za neki kvalitetan čaj od đumbira, ono da se baš full osjeti okus? Ovi obični dućanski su mi preslabi...
Treba mi za posao pa ne mogu nakuhavati korijen. 
|
ja si ribam đumbr i kuham 1x tjedno, pa svaki dan uzimam malo, nema šanse da kuham svaki dan
no od dućanskih je najjači jedan iz Azija shopa, Ilica. brutalno jak i odličan
ili
Twinings (ali ga nisam kupila u RH), https://www.twinings.co.uk/tea/fruit...er-20-tea-bags
|
05.12.2020., 19:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2018.
|
Potpis za twinings, ne znam koja je razlika izmedju tog sa linka i ovog iz infuso linije al i kod ovog je dumbir vrlo jak
https://www.konzum.hr/web/products/t...-i-dumbir-30-g
U principu je to jedini koji sam probao a da bih rekao da je dumbir "jak", inace najcesce samo mrlja okus u pozadini
|
|
|
06.12.2020., 07:49
|
|
Shoeholic
Registracija: Sep 2011.
|
Quote:
bLah. kaže:
Potpis za twinings, ne znam koja je razlika izmedju tog sa linka i ovog iz infuso linije al i kod ovog je dumbir vrlo jak
https://www.konzum.hr/web/products/t...-i-dumbir-30-g
U principu je to jedini koji sam probao a da bih rekao da je dumbir "jak", inace najcesce samo mrlja okus u pozadini
|
da, bude blagi aftertaste
ovaj moj koji sam linkala ima velik % đumbira (37) + aromu đumbira (3.5%); tvoj link je još bolji sa 44% đumbira + arome
ali ozbiljno - probaj naći sličan u Azija shopu, 100% ginger - mislim da sam ovaj kupovala, iako sigurno zadnji put prije godinu dana

|
08.12.2020., 20:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2018.
|
Čaj s ljekovitim svojstvima
Molila bih da mi preporučite koji čaj se može svakodnevno konzumirati u zimskim danima,a da ima ljekovita svojstva?
Konzumiram zajedno a svojima predugo kadulju zbog respiratornih problema, a nista se ne uzima precesto i stalno.
Kamilicu, šipak i brusnicu isto ne.
Hvala
|
|
|
08.12.2020., 22:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2018.
|
Sve cajeve mozes piti svakodnevno ali isto tako niti jedan nema neka posebna ljekovita svojstva. Obican zeleni caj u listicima je najblize sto ces doci nekoj "zdravoj" verziji caja al gledajuci siru sliku caj ti stvarno nece utjecati na zdravlje.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:46.
|
|
|
|