Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet

Internet Sve o internetu, sadržaju i tehnologiji
Podforumi: Web, Web development, Internet biznis, Nove web stranice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.12.2010., 22:13   #1
Piratska stranka u RH?

Ovako,imam čisto filozofsko pitanje.Biste li podržali eventualno osnivanje Hrvatske piratske stranke?

Da razjasnim,nisam ni ja trenutno si sa time na čisto,iako da postoji već bi ju podržao.Ja sam neiskusnjara a to bi bio veliki ''projekt''.Švedska piratska stranka ima čak dva zastupnika u europarlamentu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_..._International

U hr trenutno kao organizacija tu ulogu ima organizacija Slavoljub Penkala.

Ime bi bilo-Hrvatska piratska stranka

Produženo ime-Hrvatska piratska stranka-Politika može bit drugačija,liberali(isto kao što je sdp i hsls i ids imaju n-broj imena).

A glavni dio programa bi nam bio UKIDANJE ZAMP-a!

Edit:I uvođenje prava na internet u Ustav,upravo kao što to imaju Finci.

Da razjasnim,ovo je samo filozofiranje i teoretiziranje,ništa osobito za sada.

Evo,neka se ova rasprava vodi na 3 razine:
http://www.bug.hr/forum/topic/predst...-hr/79468.aspx
https://www.forum.hr/showthread.php?p=30481836#post30481836
chaoswarrior is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2010., 22:32   #2
Ako se osnuje, ja sam član.
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2010., 22:25   #3
Quote:
chaoswarrior kaže:
Biste li podržali eventualno osnivanje Hrvatske piratske stranke?
ukidanje zampa? to je malo radiklano.

ako bi se pak borili za ozakonjenje kopiranje/skidanje zaštićenih sadržaja u privatne svrhe onda bih podržao i postao član!
Old 23.12.2010., 01:44   #4
Quote:
black1888 kaže: Pogledaj post
potpis
st sonic is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2010., 09:44   #5
Ne podržao, nego se istog trena učlanio.
Old 25.12.2010., 12:29   #6
Quote:
Zasto je radikalno?
Old 25.12.2010., 16:25   #7
normalno da bi podržao
PeGO is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2010., 22:07   #8
Quote:
mr_freez kaže:
Zasto je radikalno?
zato što pojedinac treba imati pravo zaštititi svoje radove. ono što podržavam jest legaliziranje kopiranja takvih stvari za svoje potrebe, kao i ukadnje nameta na CDove (koliko mi je poznati ZAMP je uveo i to). no ne vidim zašto neki klub nebi plaćao ako misli zarađivati na nečijim pjesmama, zapravo to bi mi čak bilo i glupo.
Old 26.12.2010., 13:36   #9
Quote:
zato što pojedinac treba imati pravo zaštititi svoje radove. ono što podržavam jest legaliziranje kopiranja takvih stvari za svoje potrebe, kao i ukadnje nameta na CDove (koliko mi je poznati ZAMP je uveo i to). no ne vidim zašto neki klub nebi plaćao ako misli zarađivati na nečijim pjesmama, zapravo to bi mi čak bilo i glupo.
Znas li ti zasto su oni uveli taj ZAMP?
Uveli su zato da imaju zagarantiranu mirovinu, tj. oni koji su manje uspijesni ti ce dobivati od ZAMPA mirovinu.
Zastro ne bi npr. Toni Cetinski ili Gibo ili netko drugi tko zaradjuje brdo love ne daje u neki fond koji ce kasnije davati mirovinu pjevacima koji nisu toliko uspijesni bili nego mi to moramo placati.
Jos jedna stvar.
Da ZAMP dobiva dio na svaki prodani CD te Hard disk sto bih ja definitivno ostavio te da se od toga isto financiraju.
Oni kazu da smo lopovi, ali mi znaci njima damo 30 lipa po CD-u(ne znam tocno, samo primjer) sto znaci da platim 20(maximum 150 ako je mp3) pjesama za 30 lipa tako da nismo lopovi nego samo prolazimo jeftinije.
Sad mi reci da nisam u pravu u ovom primjeru?
Ja se slazem da nije uredu zaradjivati na CD-ima, ali zasto ja npr. ne bih mogao skinuti pjesmu za sebe ili pak film.
To je za sad jos dozvoljeno, ali bi uskoro moglo biti zabranjeno.
Neka hvataju torrent i ostale stranice koje dopustaju skidanje filmova i pjesama, a ne korisnike.
Oni rade kao u HR-u hvataju sitnu ribu, a krupne tko sisa, okay TPB je bio platio neku kaznu zbog dopustanja ilegalne razmjene pjesama i filmova, ali jos uvijek se moze skinuti.
Zasto bi takodjer ugostitelji morali placati ZAMPU?
Vec placamo kupnjom CD-a.
Zasto pjevaci ne placaju porez na gaze i dobit i ostalo=
Glavno da se tuce po ugostiteljima, ali i po trrgovinama te ostalim obrtnicima.
Definitivno treba to ukinuti.
Samo da se jos jedna stvar kaze a to je da planiraju napraviti istu foru(ZAMP) i za glumce, tj. oni koji ne mogu prezivljavati da dobivaju od te agencije(ili sto li ce vec biti) mirovinu.
Bas na politici imas jednu ovakvu temu, tj. podforum ''Na rubu politike''.
inace bi se Piratska stranka borila i za dostupnost svima interneta od minimalno 2 MB/s, kao sto je u Engleskoj ili pak Finskoj ili jos par zemalja.
Procitaj i tu temu ima fora prijedloga i nije velika mislim da ima samo jednu stranicu.
Old 26.12.2010., 19:46   #10
Quote:
mr_freez kaže:
Definitivno treba to ukinuti.
ok, sada da ne ulazim u detalje jer zaista nisam upoznat. samo sam htio reći da bi pojedinac trebao imati pravo na zaštitu autorskih prava (koliko sam shvatio, ZAMP je za to zaslužan) i zbog toga mi se ukidanje istoga čini malo radikalnim. ostale ovlasti (nameti na CDove i sl.) se slobodno mogu ukinuti što se mene tiče

Quote:
Neka hvataju torrent i ostale stranice koje dopustaju skidanje filmova i pjesama, a ne korisnike.
nemaju zakonsku osnovu ukinuti stranicu, tj. nebi trebali imati, budući da ista sadrži ISKLJUČIVO informacije o tome tko sadrži određeni film ili što već. upravo zbog toga danas imamo TPB.
ponekad hvaćanjem sitne ribe samo žele uplašiti ostale ljude, no uglavnom kod nas ti neće ništa dok god ne počmeš zarađivati na tome (tj. prodavati to).

i tu se, kao što sam već rekao, zalažem za legaliziranje kopiranja sadržaja za privatne, tj. osobne svrhe.
Old 26.12.2010., 21:20   #11
Quote:
ok, sada da ne ulazim u detalje jer zaista nisam upoznat. samo sam htio reći da bi pojedinac trebao imati pravo na zaštitu autorskih prava (koliko sam shvatio, ZAMP je za to zaslužan) i zbog toga mi se ukidanje istoga čini malo radikalnim. ostale ovlasti (nameti na CDove i sl.) se slobodno mogu ukinuti što se mene tiče

nemaju zakonsku osnovu ukinuti stranicu, tj. nebi trebali imati, budući da ista sadrži ISKLJUČIVO informacije o tome tko sadrži određeni film ili što već. upravo zbog toga danas imamo TPB.
ponekad hvaćanjem sitne ribe samo žele uplašiti ostale ljude, no uglavnom kod nas ti neće ništa dok god ne počmeš zarađivati na tome (tj. prodavati to).

i tu se, kao što sam već rekao, zalažem za legaliziranje kopiranja sadržaja za privatne, tj. osobne svrhe.
a koga to zamp štiti?
one koji već imaju love?
pjevači previše zarađuju i morali bi barem snimiti live album za vrijeme koncerta i taj album kasnije prodavati po 10 kn zbog toga jer dobe i previše love za 2 sata.
a posebno za doček nove godine neki.
Markoleo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2010., 21:36   #12
Quote:
samo sam htio reći da bi pojedinac trebao imati pravo na zaštitu autorskih prava (koliko sam shvatio, ZAMP je za to zaslužan)
na koji nacin je ZAMP zasluzan za to? (cisto me zanima kako si ti to shvatio)
Old 26.12.2010., 23:05   #13
Quote:
scripta elegans fe kaže:
na koji nacin je ZAMP zasluzan za to? (cisto me zanima kako si ti to shvatio)
kao što im piše na stranici, oni se bave zaštitom autorskih prava. dakle imaš pjesmu i onda oni umjesto tebe daju dozvole za njeno javno izvođenje, brinu se o naknadama i sl.. (što je sasvim u redu. ako netko misli zarađivati na mojoj pjesmi i ja imam pravo na dio kolača).
dali sam shvatio dobro?

ako jesam, ta uloga ZAMPa mi se čini skroz u redu.

Quote:
Markoleo kaže:
a koga to zamp štiti?
one koji već imaju love?
dok čekam odgovor gore, odgovorit ću općenito o zaštiti autorskih prava.
dakle, potpuno je irelevantno koliko tko ima para. zar je neki autorski rad nekoga tko ima više novca manje vrijedan od nekog umjetnika koji jedva spaja kraj s krajem?

Quote:
pjevači previše zarađuju
nitko tebe ne tjera da daješ 400 kuna za ulaznicu. dakle, radi se o savsim legitimno zarađenom novcu.
Old 27.12.2010., 16:56   #14
Ajde ne pizdite oko ZAMP-a, u cijelom svijetu postoje takve organizacije, samo se ne usude bit toliko radikalne kao "naš" ZAMP (dodatni namet na prazne CD i DVD medije) jer je u ostatku svijeta narod normalan pa popizde čim se nešto promijeni na njihovu štetu (vidi: Francuska)
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:25.