Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Linux, UNIX i ostali unixoidi

Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.03.2024., 08:57   #1461
Quote:
UrchinStar47 kaže: Pogledaj post

Koliko vidim, JSON je isto ASCII.
JSON je minsko polje: https://seriot.ch/projects/parsing_json.html
Quote:
Nije li to funkcioniralo u IRIX-u nekako drugačije i kompletnije?
V IRIXu je vse funkcioniralo bolje i kompletnije.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 09:03   #1462
Quote:
push kaže: Pogledaj post
https://www.openwall.com/lists/oss-s...y/2024/03/29/4

Iz Redhata dolazi alert za xz/liblzma backdoor.
xz se koristi u mnogim verzijama linuxa (i ne samo linuxa),
a posebno je zanimljivo da se koristi u sshd autentikaciji...

Ja na linuxu koristim Debian stable (trenutno 12.5), gdje
se koristi 5.4 verzija bibiolteke (kompromitirane su verzije 5.6+).
Ja ne koristim GNU/Linux, verzija xz koju sem sam spakiral nema taj backdoor, a libarchive sem jucer korigiral, zkompiliral, zlinkal, zpaketiral i azuriral svugdi gdi sem ju instaliral i te vse unutar dva sata, a dva sata mi je trebalo jer sem se usput zajebaval, inace sem te mogel zdelati jos brze.

A buduci kak Solaris ima SMF, OpenSSH ne treba integraciju z inotify i Kinezi ne bi mogli uletit' jer moj OpenSSH paket linka samo z libc i libm. Tak kak bi i opet ostali posrani.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 10:30   #1463
Ma OK, ja se isto pravim kako sam prošao ispod radara,
ali ipak to pokazuje koliko je to sve skupa ranjivo.
I ponavlja se. I ima li toga još neotkrivenog? Vjerojatno da.

Tu obfuscated gadost moglo se detektirati ako ničim, diffom
u odnosu na prethodni commit. koji bi bio neobično velik.
Tu bi se AI moglo upregnut ))
push is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 10:38   #1464
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
Gledam dokumentaciju, i izgleda da im je JSON eksperimentalan, a tip sa videom ga koristi.

Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
V IRIXu je vse funkcioniralo bolje i kompletnije.
Uglavnom, izgleda da imaju nešto u rangu IRIX-oidnog rollbacka, pa sam mislio sam da će biti bar malo zanimljivo.
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 11:21   #1465
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post
Jel greška o SSL certifikatima, ne brigaj i kod mene je!
Brzo se makne pa ne vidim sve ali piše ACPI Error(bug) Failrue creating neki object.

config failed, hub does not have any port (err -19)

Tako nekako.

Kasnije sve nastavi normalno i kada se podigne sve normalno radi.
Old 31.03.2024., 13:52   #1466
Kod:
sudo dmesg | grep -i error && dmesg | grep -i fail
journalctl -b -p err
Nema na čemu.
Pacman is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 16:03   #1467
Fala.

Kod Fedore nema te greške.
Old 31.03.2024., 19:52   #1468
https://www.reddit.com/r/linuxquesti...ar_these_days/
Pacman is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 21:00   #1469
Quote:
push kaže: Pogledaj post

Ma OK, ja se isto pravim kako sam prošao ispod radara,
ali ipak to pokazuje koliko je to sve skupa ranjivo.
I ponavlja se. I ima li toga još neotkrivenog? Vjerojatno da.
Naravno kak ima.

Gdi su laso i sombrero
tu su revolvera dvaaa
Quote:

Tu obfuscated gadost moglo se detektirati ako ničim, diffom
u odnosu na prethodni commit.
Tak sem ja tražl i napravl backout, z diff -u.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2024., 21:21   #1470
nema nikih problema ugradili su kill switch izgleda
Old 24.04.2024., 15:51   #1471
Na laptopu napravio upgrade na Fedoru 40 i sve prošlo oki i radi dobro.
Old 28.04.2024., 11:35   #1472
Quote:
Pacman kaže: Pogledaj post
Kod:
sudo dmesg | grep -i error && dmesg | grep -i fail
journalctl -b -p err
Nema na čemu.
[anon@void-live ~]$ sudo dmesg | grep -i error && dmesg | grep -i fail
[ 0.266134] ACPI BIOS Error (bug): Failure creating named object [\_SB.PCI0.GP17.VGA._STA], AE_ALREADY_EXISTS (20230628/dswload2-326)
[ 0.266994] ACPI Error: AE_ALREADY_EXISTS, During name lookup/catalog (20230628/psobject-220)
[ 10.673378] platform regulatory.0: Direct firmware load for regulatory.db failed with error -2
dmesg: read kernel buffer failed: Operation not permitted
Old 24.05.2024., 08:29   #1473
Jučer se ja vratija nakon 6 miseci i 23 dana iz tuđine kući, jebeju me noge pa ne mogu hodati bez hodalice, bija u bolnici misec i po dana i kod sestre u gradu u kućnom pritvoru, dolazila me mučiti jedna curica fiziotarapeut, zvizde san vidija i upalim ja kantu na kojoj je open ZuZe KDE i napravim zypper up kad ono priko dvi tisuće paketa, sve je odrađeno kako triba i sve super radi, a na laptopu je i dalje Fedora 40.
Old 25.05.2024., 15:20   #1474
@No123
Suse i Fedora su OK, ako što treba novo za testirat preporučam EOS:

Pacman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2024., 15:18   #1475
Prolupa mi openZuZe, prvo mi se sam od sebe prominija wallpaper pojavilo se s live strane ekrana neko nacrtano drvo, a unda mi se prominija KDE menu, uopće nije ličija na onaj prija, više ka xfce.

Tako da san maknija švabu i instalira Void linux koji savršeno radi i nikad me nije izda.
Old 04.06.2024., 17:14   #1476
Quote:
No123 kaže: Pogledaj post
Prolupa mi openZuZe, prvo mi se sam od sebe prominija wallpaper pojavilo se s live strane ekrana neko nacrtano drvo, a unda mi se prominija KDE menu, uopće nije ličija na onaj prija, više ka xfce.

Tako da san maknija švabu i instalira Void linux koji savršeno radi i nikad me nije izda.
Ako koristiš OpenZuse ovo mora da ti svira cilo vrime:

https://www.youtube.com/watch?v=1AnRGrN3d4o

I ondan daje takt ostalin komponentama i radi sve ki tdi 1.9!
grogo bolger is online now  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2024., 16:29   #1477
Počelo mi na Voidu kod dizanja pokazivati pun kiki grešaka:

Quote:
ata6: SRST failed (errno=-16)
i tak dvadesetak puta prije nega se digne ,a unda dobro radi.

I ja maknija Void i stavija Fedoru 40 Xfce, tako da je ona sad na kompu, a na laptopu je Fedora 40 Gnome i sve dobro radi ne pokazuje kod dizanja nikakve greške.
Old 19.06.2024., 14:17   #1478
A koliko si već puta presalltao void i fedoru ?
Možda je vrijeme za neku bolju distribuciju
Mada i void je dovoljno dobar za normalne i advanced korisnike.
Void je ko nebloutani arch za korisnike koji žele minimalni os, i stabilan je nije bleeding edge.
Probaj void instalirati iz repozitorija chrootom, minimal minimala, uzmi neki zen ili cf kernel za desktop, standardni su previse bloutani
Ili ulozi vrijeme u svoj kernel, naucit ćeš puno, zabavit se i na kraju uzivat pun potencijal linuxa.
Void je odlična distra ako je dobro središ...
Ali ti instaleri, to moraš izbjegavati, to nosi brdo blouta i depsa koji su izvor 90% problema kasnije...
Lopata u ruke i manuala, bez to nema kvalitetnog proizvoda
UsernameX is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2024., 11:21   #1479
Quote:
No123 kaže: Pogledaj post
Počelo mi na Voidu kod dizanja pokazivati pun kiki grešaka: i tak dvadesetak puta prije nega se digne ,a unda dobro radi.

I ja maknija Void i stavija Fedoru 40 Xfce, tako da je ona sad na kompu, a na laptopu je Fedora 40 Gnome i sve dobro radi ne pokazuje kod dizanja nikakve greške.
ACPI gunđanje kod dizanja gledam na raznim distribucijama na raznom hardveru (virtualke i fizički serveri).

Što ljudi kažu:
Quote:
ACPI errors are quite common because of poor implementation of UEFI and or Bios. Everything is always based around Windows. Some errors are informational only and have no effect. Always check for updated UEFI Firmware (Bios) as a general rule.
I ovo:
Quote:
Try adding acpi=off kernel parameter.
Sa stranice https://forum.endeavouros.com/t/acpi-error/40059/9.

Ako je sustav stabilan jednom kad se digne i važni logovi su prazni, čemu gašenje? Skupa struja?
Odgovori s citatom
Old 23.06.2024., 21:49   #1480
e upravo to, add kernel parameter
moj dmesg se sastoji od svega par desetak redova i nema nikakvih errora niti warninga
zato jer su kernel, sustav i bios u savrsenom skladu
ukcajte dmesg na genericnoj distribuciji, izbacit ce vam nekoliko stranica nepotrebnog bloutanja memorije stvarima koje niti ne koristite

ali ti kernel parametri nisu zdravo rijesenje, vjerojatno overhedaju kernel na svakom bootu pa moze doci do fragmentacije koja kasnije usporava sami kernel. Parametre valja koristi samo u emergency situacijama
Konfiguracija kernela i sustava uz malo cackanje biosa je najefikasnije i najzdravije rijesenje u borbi protiv takvih posasti genericnih operativnih sustava, zato ih i mrzim jer rade i kalkuliraju i krpaju milijune nepotrebnih gluposti ispod haube u svakom trenutku
neke zaboli ona stvar za to sve dok sustav radi ono sto se od njega trazi, mene ne .
meni je bitno kako sustav radi ono sto se od njega trazi ne samo da to odradi.
zato radim samo sa 4 distribucije - gentoo, source mage, slackware i void + freeBSD koji je malo slabiji po pitanju mogucnosti ali je i dalje vrhunski OS kad se dobro skompajlira i kolko god zaostaje za linuxom ne mogu ga prestat koristit jer ga jednostavno volim, ima to nesto svoje taj neki unix feel
sve su to ukusi, ko sto voli nek izvoli, ovdje samo dijelimo misljenja, da ne bi bilo da koga nagovarm na Void ili nesto drugo
UsernameX is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:44.