Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet

Internet Sve o internetu, sadržaju i tehnologiji
Podforumi: Web, Web development, Internet biznis, Nove web stranice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.07.2024., 22:47   #21
Quote:
G/Duki kaže: Pogledaj post
Koji vrag će mi WIFI 7 , u stanu imam na Iskonu Zyxel 70Mbps sa wifi n300 što mi je za dva mobitela sasvim dovoljno , ostalo mi je na LAN kablu.
Jasno da ljudiima koji žive u manjim stanovima često puta nema smisla ulagati u Wi-Fi MESH-eve, dovoljan je i router.

Samo što ni to nije zlatno pravilo. I routeri i MESH-evi i sve ostalo ima određen broj antena i imaju ili nemaju MIMO (multi input, multi output) ili MU-MIMO (multi user, multi input, multi output) sam doslovni prijevod govori dali je router u stanju istovremeno samo slušati pa pričati ili i slušati i pričati ili sa više klijenata slušati i pričati.

Dijeli se na 1x1, 2x2, 3x3, 4x4

Ako kućanstvo ima više kijenata koji imaju potrebu za stalnim pristupom internetu jasno je da će loši routeri teško i nikako hendlati brzinu bez obzira koliko ima WAN strana.
spila is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 11:10   #22
Quote:
spila kaže: Pogledaj post
...
Ako kućanstvo ima više kijenata koji imaju potrebu za stalnim pristupom internetu jasno je da će loši routeri teško i nikako hendlati brzinu bez obzira koliko ima WAN strana.
Što su WAN strane?
Old 05.07.2024., 12:31   #23
Quote:
Human1 kaže: Pogledaj post
Što su WAN strane?
Strana koju isporuči telekom operator i na koju može utjecati kako brzinom tako i ostalim postavkama... Internet...
spila is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 14:45   #24
Quote:
...... dali je router u stanju istovremeno samo slušati pa pričati ili i slušati i pričati ili sa više klijenata slušati i pričati. ....
LAN radi duplex dakle u isto vrime "priča i sluša" dok svi wifi uređaji po 802.11 repeater mod rade " priča pa sluša " bio on DUAL BAND , MIMO ili MU-MIMO ali NE U ISTO VRIJEME.
Razlog je tome što kad jedna antena emitira na drugim antenama je prejak signal (koji guši signale sa udaljenijih npr. 1m wifi uređaja) pa ne može primati od jačine izračenog em. polja na tih 10-tak cm razmaka. Sam wifi čipset praktično u trenutku emitiranja(TX) isključi dolaz signala u svoj prijemnik(RX) da ne dođe do njegovog uništenja.

To što kažeš "WAN strana" je ISP-ruter .
G/Duki is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 15:54   #25
Na ovom linku je u kratko napisano uz odličan video za one koji žele znati više...

https://www.cisco.com/c/en/us/produc...s-mu-mimo.html
spila is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 16:29   #26
...uz napomenu da dok emitira paketić podataka ostaje činjenica da ne prima ništa dok emitiranje podataka ne prestane pa tek onda pređe na prijem.
Brzina se kad se radi o više korisnika zbog MU-MIMO modulacije poveća jer u jednom slanju podataka se nalaze podaci za npr. 2 ili više korisnika.
G/Duki is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2024., 16:47   #27
pozdrav svima, nadam se da sam na pravom mjestu. ako nisam molim da me uputite gdje da objavim post.

napokon dobili optiku. u gornjem stanu imam prastri AP spojen LAN kablom koji daje jako male brzine. moram ga zamjeniti pa molim pomoc. volio bih da nije onaj kao pojacivac signala zaboden u uticnicu nego onaj izgledom kao ruter, da stoji na polici. za sada je brzina 300 mbps, siguran sam da cu to povecati kroz koju god pa bi bilo ok da i AP to prati, da ne moram opet kupovati novi.

1. jel pozeljno da ima i 2,4 i 5 ghz? ovi samo 2,4 su duplo jeftiniji
2. neki ruteri imaju opciju da rade kao AP. jel to ok ili je puno bolje da je AP iskljucivo AP?
3. vase preporuke

gledam ovo:
Router TP-LINK Archer C64
https://www.hgspot.hr/router-tp-link...g-lan-4-antene
koliko mi se cini moze raditi kao AP, 2 str.
https://manuals.plus/m/e74b78a79aa5d...f36e_optim.pdf

Pristupna točka TP-LINK TL-WA1201
https://www.hgspot.hr/pristupna-tock...-fiksne-antene

hvala svima
nitkonista is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2024., 19:50   #28
Quote:
nitkonista kaže: Pogledaj post
pozdrav svima, nadam se da sam na pravom mjestu. ako nisam molim da me uputite gdje da objavim post.

napokon dobili optiku. u gornjem stanu imam prastri AP spojen LAN kablom koji daje jako male brzine. moram ga zamjeniti pa molim pomoc. volio bih da nije onaj kao pojacivac signala zaboden u uticnicu nego onaj izgledom kao ruter, da stoji na polici. za sada je brzina 300 mbps, siguran sam da cu to povecati kroz koju god pa bi bilo ok da i AP to prati, da ne moram opet kupovati novi.

1. jel pozeljno da ima i 2,4 i 5 ghz? ovi samo 2,4 su duplo jeftiniji
2. neki ruteri imaju opciju da rade kao AP. jel to ok ili je puno bolje da je AP iskljucivo AP?
3. vase preporuke

gledam ovo:
Router TP-LINK Archer C64
https://www.hgspot.hr/router-tp-link...g-lan-4-antene
koliko mi se cini moze raditi kao AP, 2 str.
https://manuals.plus/m/e74b78a79aa5d...f36e_optim.pdf

Pristupna točka TP-LINK TL-WA1201
https://www.hgspot.hr/pristupna-tock...-fiksne-antene

hvala svima
Odlično pitanje i ovo je prava tema.

I sami ste napisali da bi htjeli nešto što će služiti duže nego što traje garancija na uređaj... kako funkcionalno tako i snagom, brzinom...

Glupo je tražiti jeftin jeftiniji uređaj u nadi da će ovo iznad tako i biti, neće...

Od Wi-Fi 4 standarda pa na novije, sve će se to još koristiti jako dugo, samo je pitanje u kojem obliku.
Wi-Fi 5 i 6 su 5ghz standardi koji podržavaju veće brzine, s time da brzina ovisi i o broju antena.

Wi-Fi 5 sa 1x1 antenama ide do 433 mbps, u realnom mjerenju oko max 250 mbps
2x2 ide max 866 mbps, realno max 500 mbps
3x3 1,2 gbps
4x4 1,8 cca

Wi-Fi 6 uvodi neke nove opcije i optimizacije na Wi-Fi 5 na istom spektru i malo veće brzine, za sada je još uvijek 5 ghz spektar dovoljno optimalan za korištenje ali uskoro će i tu zrak biti zakrčen...

Wi-Fi 7 će biti revolucija, stigao je u hrvatsku u uz malo googlanja lako ćete doći do odgovora... radi na 6 ghz spektru koji je apsolutno prazan i služit će nas još dugo.

Očekujem da će biti komentara u stilu, kome to treba, živim u stanu od 50 kvadrata i tako dalje...
Činjenica je da je 2,4 spektar zakrčen, sve na njemu radi loše, 5 je za sada dobar ali eventualno uz pomoć WiFi 6 stanarda...

Pitanje je želite li se svaki puta ručno prebacivati na taj AP ili bi vam bilo super da je mesh tehnologija i da ne morate razmišljati gdje se nalazite i na koji AP se morate spojiti?

Usput imate privatnu poruku od mene.
spila is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2024., 20:03   #29
Quote:
Odlično pitanje i ovo je prava tema.

I sami ste napisali da bi htjeli nešto što će služiti duže nego što traje garancija na uređaj... kako funkcionalno tako i snagom, brzinom...

Glupo je tražiti jeftin jeftiniji uređaj u nadi da će ovo iznad tako i biti, neće...

Od Wi-Fi 4 standarda pa na novije, sve će se to još koristiti jako dugo, samo je pitanje u kojem obliku.
Wi-Fi 5 i 6 su 5ghz standardi koji podržavaju veće brzine, s time da brzina ovisi i o broju antena.

Wi-Fi 5 sa 1x1 antenama ide do 433 mbps, u realnom mjerenju oko max 250 mbps
2x2 ide max 866 mbps, realno max 500 mbps
3x3 1,2 gbps
4x4 1,8 cca

Wi-Fi 6 uvodi neke nove opcije i optimizacije na Wi-Fi 5 na istom spektru i malo veće brzine, za sada je još uvijek 5 ghz spektar dovoljno optimalan za korištenje ali uskoro će i tu zrak biti zakrčen...

Wi-Fi 7 će biti revolucija, stigao je u hrvatsku u uz malo googlanja lako ćete doći do odgovora... radi na 6 ghz spektru koji je apsolutno prazan i služit će nas još dugo.

Očekujem da će biti komentara u stilu, kome to treba, živim u stanu od 50 kvadrata i tako dalje...
Činjenica je da je 2,4 spektar zakrčen, sve na njemu radi loše, 5 je za sada dobar ali eventualno uz pomoć WiFi 6 stanarda...

Pitanje je želite li se svaki puta ručno prebacivati na taj AP ili bi vam bilo super da je mesh tehnologija i da ne morate razmišljati gdje se nalazite i na koji AP se morate spojiti?

Usput imate privatnu poruku od mene.
Zaboravio sam napomenuti da slabo imamo wifi 7 uređaja ali sve novo što ćemo kupovati će podržavati novi standard...

Mobiteli, laptopi itd...
spila is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2024., 15:49   #30
Pozdrav, dobio sam optiku i imam brzinu 500Mbit/s. Imam tp link archer ax53 router koji je spojen na ONT i sad tražim mesh uređaje kako bih imao internet po cjeloj kući(nije potrebno da bude full brzina). Mislio sam uzeti deco m4, ali sam pronašao D-Link COVR-1103 koji podržava EasyMesh. Zanime me, barem tako piše na webu tp linka, mogu li zajedno spojiti svoj tp link ax53 koji podržava easymesh zajedno s tim D-Link COVR-1103 meshom koji isto podržava easymesh? Koji bi bio bolji izbor D-Link COVR-1103 ili Tp link deco m4, spojio bi ih lan kablom zbog bolje brzine, oba bih kupio po 3 komada i oba su AC1200 verzija.
Marko-R2-D2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.09.2024., 20:50   #31
Ima li netko možda iskustva s Heimgard cx23 Wi-Fi 6 AX1800 mesh uređajima?
Marko-R2-D2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2024., 09:01   #32
Quote:
Mala škola Wi-Fi mreža i što vas muči????!!!!!!

WiFi REPAETAR - EXTENDER >>> najgora moguća opcija na koju možete potrošiti novce jer rade na način da ga je potrebno postaviti na udaljenu lokaciju gdje je slab signal i oni su u stanju poslati dalje „pojačati“ samo taj loš signal koji su primili…. Znači minimalno se signal (brzina) prepolovi ako ne i gore. Druga loša stvar kod REPEATER-a je to što je naziv mreže različit od glavne mreže i traži od nas da ručno prebacujemo uređaje na novu mrežu….

AccessPoint (AP) >>> mrvicu bolja izvedba užasno lošeg REPEATERA ali imaju malo bolji prijenos signala, još je malo bolja opcija ako mu se Internet dovede putem kabela, LAN mrežom… I njemu je nedostatak što NE SMIJEMO naziv Wi-Fi mreže podesiti kao na glavnom routeru… (o tome NE SMIJEMO) u nastavku!!!

Svi ovi iznad nemaju razvijenu logiku automatskog prebacivanja vaših uređaja sa pojačivača na pojačivač… u 5 sekundi se nađete u poziciji da ste na jako slabom signalu i ručno morate spajati na bližu antenu….

MESH Wi-Fi sustavi >>> REVOLUCIJA ali… uvijek ima ALI…
Prvo, frekvencije WIFI, ne postoji najbolja ili najgora frekvencija. Sve imaju svoje mjesto.
2.4 - najstarija, najkoristenija ali i najpouzdanija i sa najvecim dometom. najveci problem ove frekvencije je sto skoro svi uredjaji danasnjice koriste istu i stoga dolazi do zagusenja. Koristenje razlicitih kanala moze rijesiti taj problem.
5 - trenutno najjaci standard, ali sa jako malim dometom i mnogi uredjaji se odluce da preuzmu 2.4 zbog pouzdanosti dobijanja podataka.
6 - buducnost, nepoznanica, vidjet cemo iz iskustava a ne sto nam marketing trenutno govori.

Drugo, ovo gore napisano nema bas puno smisla. Sve navedene opcije imaju smisla i mjesto pod suncem, sve zavisi od vasih situacija, i koji problem zelite rijesiti.

Repeater/extender - najgora opcija? Zasto? Ja imam iskustva sa jako losim i jako dobrim repeaterima i po mom misljenju, ovo je za veliku vecinu najbolja opcija ako zele da prosire domet svog wifi-a u kuci. Naravno, ako kupite neki jeftiniji, tipa 20-30 eura, dobijete bas to, za koliko ste platili. Ako ulozite malo vise (60+ EUR) u neke novije modele koji recimo podrzavaju AC protokole, brzine su skoro iste kao i na glavnom routeru. EXT u imenu nije uvijek problem, a neki repeateri mogu da dupliciraju glavnu mrezu pa korisnik nikad nije svjestan na kojoj se nalazi. Najvaznija stvar kod repeatera/extendera (koju ne mozes dobit sa posebnim AP-om), i koju nisi ni spomenuo/la, je da ostaju na istoj mrezi kao i glavni router, tako da spravice mogu da "pricaju" izmedju sebe. Recimo ako si na _EXT mrezi, jos uvijek mozes upravljati sa pametnim svjetlina na glavnoj mrezi, ili recimo Chromecast. Isto tako, vecina ovih repeatera mogu isto biti i Access Points, samo se promjeni nacin rada.

Access Point je dobra opcija u samo nekim slucajevima, trenutno imam u glavi samo dva razloga. 1. glavni router/modem je katastrofa, i zelite zamjeniti sa dobrim access pointom. 2. u mjesto gdje zelite produziti mrezu wifi nema dosega pa vam je jedina opcija da napravite novu mrezu koju cete prikljuciti preko etherneta.

Mesh - odlicna opcija, ali u isto vrijeme najskuplja. Najveci problem je da ne postoji standard po kojem mesh mreze rade. Recimo, ne mozete kupiti Fritzbox, i na njega dodati TP-link extenders i staviti u mesh (moze kao normalni extender). Samo odgovarajuca oprema moze da "prica" jedni s drugima. Cak i od istog proizvodjaca se mora pazljivo procitati da li je za odredjeni router taj extender odgovarajuci da se stave u mesh. Vecina hrvatskih ISP-a vam nece dati neki dobar modem/router na koji se mozete recimo samo nadograditi sa odgovarajucim extenderom, pa morate sastaviti mesh od nule. Za Fritzbox + 1 extender gledate neki minimum oko 300 eura, ili ako zelite zadrzati ISP-jev modem + Fritzbox kao AP + mesh extender, mozete proci ispod nekih 200 eura. Naravno da postoje jeftinije mesh implementacije koje su isto jako dobre, ali morate biti jako pazljivi i dobro citati upute prije nego ulozite novce u bilo koje rjesenje.

Edit:

Zaboravio sam napisati za mesh... Uspjesnost implementacija isto tako zavisi i od uredjaja koje imate i koristite kod kuce. Neki uredjaji (recimo, moj telefon) se nekad tvrdoglavo ne zele otkaciti od udaljenih routera i prikaciti na najblizi point koji je mozda pola metra udaljen. Toliko tvrdoglavo da je jedini nacin da se ugasi/upali wifi i nada da ce uvidjeti da je ovaj blizi. U tom slucaju extenderi sa jasno naznacenom _EXT mrezom pobjedjuju jer se lako prebaciti na tu mrezu. U prijevodu, zelio sam reci, nije sve crno i bijelo, i izbor za tvoju kucu ne mora biti dobro rjesenje za neciju drugu.
jabba is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2024., 23:11   #33
cool tema. Imam wifi i mesh prek tcom optike. mna ulazu u hodniku mi je ormaric di je ruter, a mesh je na kraju hodnika da bolje hvatam u dnevnoj i sobama. Jer taj "wifi premium" ne daje sam po sebi dobar signal iz ormarica po stanu.

Svejedno mi je u sobi losiji signal a i taj mesh se zna gubit, pa ga moram ponovno spajati.

U svakom slucaju bi otisao od tcoma, pa me zanima kakvu opciju nude a1, i telemach.

Telemach isto ima provucenu optiku u uzgradi do stana, a A1 bi se spajao na optiku od tcoma.

ne volim nigdje žice po stanu pa sam provukao utp u dnevni i sobe. u dnevnoj je spojena telka direkt na mrežu, a taj mesh ispred dnevne je samo na struju spojen.
Old 26.11.2024., 05:32   #34
Doma sam od 2017e koristio 3xUnifi LR međutim godine rade svoje i taj je sustav zastario (brzinom i standardom), što se pogotovo osjetilo nakon prijelaza sa bakra na optiku.

Tako sam ga odnedavno zamijenio sa 3xDeco X50-POE i 1xDeco M4, od internet providera je ostao samo modem (njihov mesh mi je uključen u paket ali ga ne koristim).

https://i.postimg.cc/xXBTP8jy/IMG-9076.jpg

Pokrivena cijela kuća od cca 250m2 na terenu od 500 m2 (kat i prizemlje i oko nje uz bitnu napomenu da je u kući nadprosječno puno betona i željeza) .

Na drugoj lokaciji koristim isto Deco (1x X50 5G router, 1xvanjska X50 jedinica + 1xunutarnji M4). Tu je nekih 1000 m2 terena i sve je pokriveno.

https://i.postimg.cc/svpczQq1/IMG-9077.jpg

Lagana administracija (čak i meni, a nisam neki stručnjak za IT) sve radi kako bi trebalo uz razumnu cijenu. Velika prednost je da se u Deco sustav mogu (inicijalno i naknadno) uključiti razni njihovi modeli te je to vrlo jednostavno uraditi.

Preporuka s moje strane uz punu svjesnost da možda zvučim kao fanboy no svejedno ću napisati da ja dalje od Tp Link opreme ne gledam jer su se meni pokazali kao uređaji visokog best buy faktora.

Korist od ovakvog nečega puno vise dolazi do izražaja tamo gdje treba pokriti kuću i okućnicu nego u stanu.

I da, volim spojiti LANom sve sto mogu jer onda svaka jedinica ima punu brzinu.
Old 26.11.2024., 15:02   #35
Quote:
dubrava kaže: Pogledaj post
cool tema. Imam wifi i mesh prek tcom optike. mna ulazu u hodniku mi je ormaric di je ruter, a mesh je na kraju hodnika da bolje hvatam u dnevnoj i sobama. Jer taj "wifi premium" ne daje sam po sebi dobar signal iz ormarica po stanu.

Svejedno mi je u sobi losiji signal a i taj mesh se zna gubit, pa ga moram ponovno spajati.

U svakom slucaju bi otisao od tcoma, pa me zanima kakvu opciju nude a1, i telemach.

Telemach isto ima provucenu optiku u uzgradi do stana, a A1 bi se spajao na optiku od tcoma.

ne volim nigdje žice po stanu pa sam provukao utp u dnevni i sobe. u dnevnoj je spojena telka direkt na mrežu, a taj mesh ispred dnevne je samo na struju spojen.
Zakaj nisi optiku provukao do sobe?

Ili drugi mesh pa ga spojiš kabelom.
Jarvis is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2024., 19:47   #36
Quote:
Jarvis kaže: Pogledaj post
Zakaj nisi optiku provukao do sobe?

Ili drugi mesh pa ga spojiš kabelom.
jesam, tj komunikacijski ormaric na ulazu u stan, i utp u dnevnoj i po sobama kroz zid po 2 komada gore di bi isla telka uz uticnice. I sad je problem sto ne bih nikakve vidljive kablove ako je to moguce, u dnevnoj imam ustekanu telku u jedan i max tv prijamnik u drugi utp.

a uticnice su gore iza telke, nisam se sjetio i dole ispod tv regala provuci jos koji. Pa gledam koja mi je sad najbolja opcija, i dalje drzati mesh u hodniku na struji samo, ili ustekati tu u utp pa istekati tv ili prijamnik a mesh zakaciti nekako na telku iza da se ne vidi.

Sad ovaj speedport 3 od tcoma je u tom ormaricu. a mesh je na kraju hodnika samo u struji i svejedno mi slabije radi u zadnjoj sobi ili opcenito se taj mesh diskonekta, bas ih zovem jer jer sam ga restartao sad par puta i nikak da se spoji na ruter
Old 30.11.2024., 10:45   #37
OK, mene žice toliko ne diraju, ja bi optiku provukao u sobu i router iza telke na ormarić. Mesh bi onda bolje radio. Ili drugi mesh pa njega kod teleke i spojit kabelom na router.
Jarvis is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2024., 13:18   #38
Ma neće žena ni čut za žice haha. Nego sam gledao opcije, ruter je u ormaricu a utp u sobama i dnevnoj. Opcija je da ubacim neki switch u ormaric pa da ruter moze bit u dnevnom ali posto je veci, morao bi ga nekak iza telke uglaviti. i onda jedan mesh u spavacoj.

Jednostavnija opcija je sad da ruter ostane u ormaricu u hodniku, pa jedan mesh nalijepim nekako iza telke(a telku iskopcam i spajam wifi, za netflix to nije ni bitno, jer prijamnik mora bit ustekan, imam 2 utpa iza telke) a drugi mesh ako je potreban stavim u spavacu i onda bi trebao biti pokriven.
Old 25.04.2025., 23:43   #39
Pozdrav. Molim nekoga tko ima iskustva sa mesh uređajima pomoć. Imam od telemacha ruter sa optikom. Kako imam dvoetažni stan, u jednom dijelu stana uopće nemam vezu. Isto sam pokušao riješiti jednim mesh Asus xd5 uređajem. Pitanje je da li taj uređaj mogu spojiti WiFi-em na ruter od nokie koji sam dobio od telemacha. Osobno nisam uspio. Kada ga spojim kablom onda mesh uređaj radi normalno i sve je ok. Zanima me da li je potrebno da imam 2 komada tako da je jedan spojen kablom na ruter, a drugi bi upario sa tim prvim putem wifi-a i stavio ga na gornji kat.
zagrebboy1 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 10:54   #40
Da, treba ti dva komada, jedan kabelom na router da dobije vezu na internet a drugi se spaja bežično na njega.
Jarvis is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:18.