Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet

Internet Sve o internetu, sadržaju i tehnologiji
Podforumi: Web, Web development, Internet biznis, Nove web stranice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.01.2025., 18:55   #1
Uvođenje optike u zgradu

Pozdrav,
zgrada u kojoj živim ide u kompletnu obnovu.
Obzirom na to, u okviru elektroprojekta predviđamo izgradnju i podžbukne infrastrukture kroz koju bi gurali različite kabele - optiku, antenski kabel i slično.
Zanima me da li je moguće tražiti uvođenje optike u podžbukne bužire ili oni moraju biti u kanalicama na zidu?
Da li netko zna kojim dokumentom je to propisano?
Da li netko zna kojoj od službi operatera se obratiti?
Unaprijed hvala!
mcquinn01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2025., 17:58   #2
Da, mrežni kablovi mogu biti podžbukni i nadžbukni, bakar ili optika.

To se zove strukturalno kabliranje, i nije ograničeno samo na računalnu mrežu, nego generalno na sve vrste kabliranja unutar objekata i/ili na kampusu više udaljenih objekata - od računalne mreže, antenski/satelitski sustav, preko video nadzora, telefonije, zgradnog interfona, protuprovalnih uređaja do signalizacije npr. dima i CO u garažnom prostoru. Svaki od tih podsustava ima svog vanjskog providera/operatera/nadzor.

Da, postoje vrlo rigidni standardi kako provući strukturalno kabliranje. Između ostaloga, i za protupožarnu zaštitu, jer ti kanali su de facto proboji između požarnih sekcija kojima se požar i otrovni dimovi mogu širiti, a sami kablovi/kanalice/bužir mogu kod zagrijavanja/izgaranja širiti otrovne plinove ili čak sami pomagati gorenje. Tu je i zaštita od glodavaca, interferencije od drugih bakarnih kablova (telefonija, antenski kablovi, struja, zgradna signalizacija, interfon, senzori ) i sl. uključujući sigurnost kablova, tj. da vam netko ne prtlja po kablovima i konekcijama iz kakvih god razloga i namjera.

(telekom) Operater nema i ne bi smio imati nikakve veze sa unutarnjom zgradnom instalacijom.

Operater se mora zaustaviti u (javnom ili u vlasništvu zgrade) telekom zdencu ili telekom ormaru izvan zgrade, slično vodovodnim instalacijama. Dapače, ni zdenac ni ormar ne smiju biti u vlasništvu operatera, jer onda može braniti drugim operaterima pristup svom vlasništvu - i vrlo vjerojatno hoće, iz objektivnih (međusobno ometanje operatera) i subjektivnih (monopolna zarada) razloga.

Bilo kakav ulazak operatera u zgradu sa svojom infrastrukturom podrazumijeva niz pravnih i tehničkih problema u eksploataciji.

Između ostalog daje mogućnost monopoliziranja providinga usluga, a to znači nabijanje cijena, rušenje kvalitete usluga i onemogućavanje dijagnostike npr.prebacivanjem na drugog providera . Kada se providera zaustavi u vlastitom zdencu/ormaru, onda je promjena providera za bilo kojeg krajnjeg korisnika u zgradi trivijalna - samo se prekopča na drugi vod/providera u zdencu/ormaru, što može značiti rušenje cijena i na 1/3+ u odnosu na monopolistu.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 08:00   #3
Quote:
mcquinn01 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,
zgrada u kojoj živim ide u kompletnu obnovu.
Obzirom na to, u okviru elektroprojekta predviđamo izgradnju i podžbukne infrastrukture kroz koju bi gurali različite kabele - optiku, antenski kabel i slično.
Zanima me da li je moguće tražiti uvođenje optike u podžbukne bužire ili oni moraju biti u kanalicama na zidu?
Da li netko zna kojim dokumentom je to propisano?
Da li netko zna kojoj od službi operatera se obratiti?
Unaprijed hvala!
ovako vidim da je ruka slave nesto dobro napisao nesto nije
odgovor cu ti dati u prepostavci da nije jako stara zgrada pod utjecajem konzervatora u Zagrebu
prva tocka
kada je isao projekat trebao je netko izaci na teren i s vama razgovarati
pozeljno da je sve u cijevima i da je dobro odradeno (dakle da svaki stan ima svoje cijevi to tocke do jedne tocke)
u smislu nema da je nekim dokumentom propisano nije nego kako ce vam estetski izgledati (jedino se gleda kod obnove starih zgrada u Zagrebu zbog konzervatora trazi se sto vise u prvobitno stanje)
posto ne znam koji grad je pitanju i kako ti je sta dostupno
idi sve mailom pazi sta pises i trazi akvziciju kod svakog operatera
ako rijesite svoju optiku po zgradi onda morate vidjeti gdje ce imati male ormarice za prespajanje
posto ne znam koliko je stanova u pitanju i koliko ce operatora biti u pitanju najbolje (na fasadi ti to nece proci ormarici za prespajanje )
i zato je netko trebao izaci van pogledati i pricati s tobom prijedloge kao i ostalim susjedima
thesufferingman is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 19:50   #4
Pozdrav,
riječ je o staroj zgradi u Centru Zagreba - Petrinjska ulica, nije pojedinbačno zaštićeno dobro.
U toj zgradi su operateri vukli optiku stavljajući istu u kanalice.
Obzirom da to može biti i lijepše, bilo bi dobro postaviti bužire u skladu sa EE projektom (koji uključuje i TK) pa nek optiku vuku po bužirima.
Ja ne želim optiku u vlasništvu zgrade, draže mi je da oni vuku optiku do korisnika... U slučaju naše optike, ja kao PS, bit ću odgovoran za infrastrukturu zgrade što si ne želim...
mcquinn01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 21:25   #5
Quote:
Pozdrav,
riječ je o staroj zgradi u Centru Zagreba - Petrinjska ulica, nije pojedinbačno zaštićeno dobro.
Obzirom da to može biti i lijepše, bilo bi dobro postaviti bužire u skladu sa EE projektom (koji uključuje i TK) pa nek optiku vuku po bužirima.
Ja ne želim optiku u vlasništvu zgrade, draže mi je da oni vuku optiku do korisnika... U slučaju naše optike, ja kao PS, bit ću odgovoran za infrastrukturu zgrade što si ne želim...
Provjerom u HAKOM-ovu kartu objave namjere gradnje SDM-ova, Petrinjska ulica u ZG-u se proteže kroz dva stara i jedan novi SDM od HT-a. Ne postoje podaci o HFC-u odnosno postoji li mogućnost usluga preko te infrastrukture.

Ako će doći do radova u kojima ćete se odlučiti za podžbuknu ugradnju EKI-ja i ako već HT ima uvedenu optiku (nadžbuknu u kanalicama) u vašoj zgradi tada je potrebno razgovarati o izmještanju njihovog EKI-ja u podžbuknu izgradnju.

Treba napomenuti, pošto se radi o Zagrebu, da će vjerojatno nekad u budućnosti i druga dva nacionalna operatora provesti svoje optike na vašoj adresi stoga bi bilo dobro osigurati prostor u bužiru i za njihove optičke kablove. Naime, iako A1 i Telemach mogu putem HT-ove optičke infrastrukture nuditi svoje usluge, oni moraju plaćati HT-u veleprodajnu naknadu što rezultira lošijom maloprodajnom ponudom za krajnjeg korisnika. Drugim riječima, u interesu svih stanara je da imaju dostupnu optičku infrastrukturu i drugih operatora u zgradi kako bi mogli konzumirati usluge operatora po najjeftinijim cijenama.

S obzirom da tražite izmještanje EKI-ja podžbukno onda je vjerojatno potrebno izmijeniti ugovor s HT-om i zatražiti naknadu zbog korištenja podžbukne instalacije jer je ista u vlasništvu zgrade, a ne HT-a kao u primjeru kanalica. Imaj na umu da se HT-u to neće svidjeti i da će vjerojatno htjeti izbjeći to pod svaku cijenu, ali zato se imaš pravo obratiti HAKOM-u.

Konačno, najbolje bi ti bilo kontaktirati HAKOM i zatražiti njihovo mišljenje i uputstva. To i je dio njihovog posla pogotovo što se radi o gigabitnim priključcima kojih je nažalost u RH malo u odnosu na EU.
gingermrkvica is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2025., 06:26   #6
Quote:
Pozdrav,
Bilo kakvo ulaženje operatera u zgradu će vam izazivati stalne probleme u produkciji, a pogotovu kod pokušaja promjene operatera od strane pojedinih stanara/zakupaca prostora. Imao sam više takvih situacija i to je bože sačuvaj. Stvar je redovito završavala tako da sam bukvalno izbacivao tuđu fizičku optiku da bih mogao izvesti stvar na normalan i dokumentiran (!!!) način.

Stvar se rješava tako da se postavi "telekom" TK ormar u prizemlju/podrumu sa:
- dolaznim prespojnim panelima za svakog operatera
- odlaznim panelima prema centralnom zgradnom TK ormaru

Neki operateri inzistiraju da postave svoj TK ormar sa svojim ključem. To je u redu, postavi se pored vašeg TK ormara i prespoji optika s njihovog na vaš ormar.

Dolazni paneli su povezani sa javnim zdencem/TK ormarima pojedinih operatera na javnoj površini. Vaš "telekom" TK ormar je najdalje što oni mogu ući uzgradu i staviti svoju opremu, te se prespojiti na odlazne vodove zgradnog TK ormara. Dalje oni ne mogu i ne smiju ulaziti, niti su nadležni. U tom ormaru se prespaja veza od zdenca/javnog TK ormara operatera do zgradnog TK ormara. Cijeli daljnji sustav je izoliran od operatera i time onemogućava monopolizacjiu i međusobno ometanje operatera, ali i neovlašteno prtljanje po zgradnim instalacijama.(svi ormari su pod ključem, naravno). Prije nekog vremena su se u mojoj zgradi "majstori" zaigrali pa su išli prekopčavati tuđe instalacije, nakon čega sam ostao dva tjedna bez interneta dok se nakon valjda deset poziva operater nije smilovao da pošalje čovjeka na teren. To je pravilo kad imate neuređen sustav.

Zgradni TK ormar ima:
- dolazne panele od "telekom" TK ormara
- odlazne panele vertikala/backbone za svaki kat

U njemu se prespaja operater na pripadnu vertikalu za stan/ured koji želite spojiti.

Na svakom katu se nalazi katni TK ormarić sa:
- dolaznim panelima vertikala od zgradnog TK ormara
- odlaznim panelima horizontala di pojedinih stanova/ureda

U njima se prespaja operater sa zgradnog TK ormara do konkretnog krajnjeg korisnika.

Kod spajanja novog korisnika, operater treba:
- zavariti vod javnog zdenca/ormarića na svoj panel u vašem "telekom" ormaru
- u telekom omaru prespojiti patch kabelom vod sa svog panela na panel za zgradni TK ormar
- u zrgadnom ormaru prespojiti patch kabelom svoj vod na vertikalu za kat na kojem je korisnik
- u katnom ormaru pathch kabelom spojiti vod od vertikale do korisnika-
Cijeli posao je cca 1h, bez bušenja i kopanja po zgradi; najveći je posao varenje/splicing u javnom zdencu/TK ormaru, a i to se da riještiti da se odmah u projektu spoji npr 24 konektora iz panela telekom ormara na svaki javni zdenac/javni TK ormar.

Prekopčavanje na drugog operatera je trivijalno, sve se se u vašem "telekom" ormaru obavi prespajanjem patch kabla na dolazni vod drugog operatera, cca 5min, sve je stalo već spojeno.(i u vašem vlasništvu)

Također, moguće je međusobno spajanje pojedinih korisnika. Npr, korisnik ima prostore na 1-vom i 4-tom katu i želi ih spojiti u lokalnu privatnu mrežu. U tom slučaju se u ormariću na 1-vom katu spoji ured korisnika na vertikalu za 4-ti kat, te na 4-tom katu ta vertikala na horizontalu za ured na 4-tom katu.

U protivnom, dolazite u situaciju da vam operater za svakog korisnika mora povlačiti pojedinačni kabel do stana. Ili,još gore, da vam svaki od 3-4-5 operatera sam radi cijelu navedenu infrastrukturu u zgradi - telekom ormar, zgradni ormar, katni ormari, sve x 3, 4, 5, što s vremenom postane groteskno.

Stvar vam je ista kao i za EE infrastrukturu. Energetski kabeli su u nadležnosti/vlasništvu zgrade, ali ih naravno ne morate vi održavati (i ne bi smjeli), nego vanjska firma po ugovoru o održavanju. Isto ide i za optiku i bilo koji drugi sustav kabliranja.

Ako to prepustite operateru/ima, očekujte prije opisane probleme. Operater ne bi smio imati u svom vlasništvu nikakvu infrastrukturu u zgradi.

Ima sam slučajeve da operater "uhapsi" cijelu zgradu i bukvalno ne dozvoljava (preko predstavnika stanara) da drugi operater uđe svojom infrastrukturom za jednog ili dva korisnika, nego inzistra da sve ide preko njegove infrasktuture, što onda nabija krajnju cijenu korisnicima. A ako stvar još ide i preko aktivne opreme prvog operatera, problemima nema kraja.

Stoga savjetujem da:
- prvo pronađete koji operateri imaju svoje vodove u javnom zdencu/TK ormaru kod vaše zgrade
- odlučite koji model zgradne infrastrukture želite - predloženi u vlasništvu zrgade ili svaki operater za sebe

Pitanje podžbukne ili nadžbukne instalacije je u tom kontekstu efemerno, to se rješava jednom po projektu.

Isto, vodite računa da svaki stanar ima svoje ideje gdje bi smjestio aktivni uređaj operaterau svom stanu/poslovnom prostoru. U to zgrada ne smije ulaziti. Od katnog ormara se povuče optika do određenog fiksnog mjesta/utičnice u stanu, obično kod glavnog ulaza s priključkom 220V, slično razvodnom ormaru s osiguračima ili interfonu. Dalja instalacija/razvod - optički, bakreni - po stanu je na krajnjem korisniku, i na koncu je i njegovo vlasništvo i odgovornost.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2025., 07:05   #7
ruka stavi si video nadzor na tockama kojima te operateri zezaju print screen posaljes mail s tuzbom i da vidis kako to ide
znm neki predstavnike koji imaju samo kamere uperene u prespojnu kutiju radi majstora sto svasta rade

isto tako savijet i za tebe u petrinjsku kamere si isto racunaj da ti gledaju to
odvjetnik da ti prepravi ugovor (kada finalizirate projekat i pocnete zavrsavati)

(bez obzira sto znm da su decki servisa tjerali da se prepravlja ugovor znm da nisu izasli na teren ili stupali u kontakt u vezi toga pravnog djela )
Odgovori s citatom
Old 26.01.2025., 17:35   #8
Da, postojao je/postoji video nadzor direktno nad zgradnim TK ormarom u kojem je "netko" prčkao po baš mojim bakarnim vodovima.

Zgradni TK (ugrađen u zidu) ormarić je imao vrata s običnim univerzalnim leptir ključem, a prije je bio pod lokotom. Unda je neki genijalac odbio lokot, jer je ovo free country i prespajao moje linkove. Što misliš šta bi se desilo da sam ja išao tražiti video snimke toga koji je prtljao po zgradnom TK ormaru?

I lokot na mom katnom elektro ormariću, pa mi je pajdo električar usred mog posla kojeg sam pripremao mjesecima izbacio panzer (glavni osigurač) jer je on išao nešto testirati.

Da sam ja kretao pravni postupak oko toga svega zakačio bi se do krvi sa pola zgrade i barem dva TK providera i osamnaest firmi koje rade posao sa zgradom.

To mi se ne čini dobrim poslovnim modelom.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2025., 17:56   #9
Vidi mene ti to ne dira napisao sam tebi ruka i njemu radi vašeg dobra i zgrade, jer znm da rade svašta u tom sektoru
Mogao si ih ruka malo cimnuti slikama i mailom i imao bi neke stvari popravljene i vraćene u prvobitno stanje
Jbg žao mi je kužim te imam i ja neugodna iskustva, ali sam ih što se tiče prema meni dotjeravao u red
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 03:59   #10
Zna li netko jesu li se što mijenjale i kolike su trenutno naknade za služnost puta ako se telefonski stup od HT-a nalazi na privatnoj parceli?

Svojedobno je bilo 8 kn/m2 i uzimalo se 4m2 za koje bi HT plaćao naknadu. Imam u dvorištu njihov telefonski stup na kojega zrakom dolaze kablovi i idu dalje susjedima i slično. Nisam uspio pronaći neki novi pravilnik HAKOM-a jesu li se mijenjale cijene prelaskom na euro ili je sve ostalo isto pa se samo iznos u kunama pretvori u eure.
Old 28.01.2025., 19:09   #11
Quote:
Broxigar kaže: Pogledaj post
Zna li netko jesu li se što mijenjale i kolike su trenutno naknade za služnost puta ako se telefonski stup od HT-a nalazi na privatnoj parceli?

Svojedobno je bilo 8 kn/m2 i uzimalo se 4m2 za koje bi HT plaćao naknadu. Imam u dvorištu njihov telefonski stup na kojega zrakom dolaze kablovi i idu dalje susjedima i slično. Nisam uspio pronaći neki novi pravilnik HAKOM-a jesu li se mijenjale cijene prelaskom na euro ili je sve ostalo isto pa se samo iznos u kunama pretvori u eure.
Pozdrav
Nije se ništa mijenjalo
Upravo pitao
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:21.