Quote:
mcquinn01 kaže:
Pozdrav,
riječ je o staroj zgradi u Centru Zagreba - Petrinjska ulica, nije pojedinbačno zaštićeno dobro.
U toj zgradi su operateri vukli optiku stavljajući istu u kanalice.
Obzirom da to može biti i lijepše, bilo bi dobro postaviti bužire u skladu sa EE projektom (koji uključuje i TK) pa nek optiku vuku po bužirima.
Ja ne želim optiku u vlasništvu zgrade, draže mi je da oni vuku optiku do korisnika... U slučaju naše optike, ja kao PS, bit ću odgovoran za infrastrukturu zgrade što si ne želim...
|
Bilo kakvo ulaženje operatera u zgradu će vam izazivati stalne probleme u produkciji, a pogotovu kod pokušaja promjene operatera od strane pojedinih stanara/zakupaca prostora. Imao sam više takvih situacija i to je bože sačuvaj. Stvar je redovito završavala tako da sam bukvalno izbacivao tuđu fizičku optiku da bih mogao izvesti stvar na normalan i dokumentiran (!!!) način.
Stvar se rješava tako da se postavi
"telekom" TK ormar u prizemlju/podrumu sa:
- dolaznim prespojnim panelima za svakog operatera
- odlaznim panelima prema centralnom zgradnom TK ormaru
Neki operateri inzistiraju da postave svoj TK ormar sa svojim ključem. To je u redu, postavi se pored vašeg TK ormara i prespoji optika s njihovog na vaš ormar.
Dolazni paneli su povezani sa javnim zdencem/TK ormarima pojedinih operatera na javnoj površini. Vaš "telekom" TK ormar je najdalje što oni mogu ući uzgradu i staviti svoju opremu, te se prespojiti na odlazne vodove zgradnog TK ormara. Dalje oni ne mogu i ne smiju ulaziti, niti su nadležni. U tom ormaru se prespaja veza od zdenca/javnog TK ormara operatera do zgradnog TK ormara. Cijeli daljnji sustav je izoliran od operatera i time onemogućava monopolizacjiu i međusobno ometanje operatera, ali i neovlašteno prtljanje po zgradnim instalacijama.(svi ormari su pod ključem, naravno). Prije nekog vremena su se u mojoj zgradi "majstori" zaigrali pa su išli prekopčavati tuđe instalacije, nakon čega sam ostao dva tjedna bez interneta dok se nakon valjda deset poziva operater nije smilovao da pošalje čovjeka na teren. To je pravilo kad imate neuređen sustav.
Zgradni TK ormar ima:
- dolazne panele od "telekom" TK ormara
- odlazne panele vertikala/backbone za svaki kat
U njemu se prespaja operater na pripadnu vertikalu za stan/ured koji želite spojiti.
Na svakom katu se nalazi
katni TK ormarić sa:
- dolaznim panelima vertikala od zgradnog TK ormara
- odlaznim panelima horizontala di pojedinih stanova/ureda
U njima se prespaja operater sa zgradnog TK ormara do konkretnog krajnjeg korisnika.
Kod spajanja novog korisnika, operater treba:
- zavariti vod javnog zdenca/ormarića na svoj panel u vašem "telekom" ormaru
- u telekom omaru prespojiti patch kabelom vod sa svog panela na panel za zgradni TK ormar
- u zrgadnom ormaru prespojiti patch kabelom svoj vod na vertikalu za kat na kojem je korisnik
- u katnom ormaru pathch kabelom spojiti vod od vertikale do korisnika-
Cijeli posao je cca 1h, bez bušenja i kopanja po zgradi; najveći je posao varenje/splicing u javnom zdencu/TK ormaru, a i to se da riještiti da se odmah u projektu spoji npr 24 konektora iz panela telekom ormara na svaki javni zdenac/javni TK ormar.
Prekopčavanje na drugog operatera je trivijalno, sve se se u vašem "telekom" ormaru obavi prespajanjem patch kabla na dolazni vod drugog operatera, cca 5min, sve je stalo već spojeno.(i u vašem vlasništvu)
Također, moguće je međusobno spajanje pojedinih korisnika. Npr, korisnik ima prostore na 1-vom i 4-tom katu i želi ih spojiti u lokalnu privatnu mrežu. U tom slučaju se u ormariću na 1-vom katu spoji ured korisnika na vertikalu za 4-ti kat, te na 4-tom katu ta vertikala na horizontalu za ured na 4-tom katu.
U protivnom, dolazite u situaciju da vam operater za svakog korisnika mora povlačiti pojedinačni kabel do stana. Ili,još gore, da vam svaki od 3-4-5 operatera sam radi cijelu navedenu infrastrukturu u zgradi - telekom ormar, zgradni ormar, katni ormari, sve x 3, 4, 5, što s vremenom postane groteskno.
Stvar vam je ista kao i za EE infrastrukturu. Energetski kabeli su u nadležnosti/vlasništvu zgrade, ali ih naravno ne morate vi održavati (i ne bi smjeli), nego vanjska firma po ugovoru o održavanju. Isto ide i za optiku i bilo koji drugi sustav kabliranja.
Ako to prepustite operateru/ima, očekujte prije opisane probleme. Operater ne bi smio imati u svom vlasništvu nikakvu infrastrukturu u zgradi.
Ima sam slučajeve da operater "uhapsi" cijelu zgradu i bukvalno ne dozvoljava (preko predstavnika stanara) da drugi operater uđe svojom infrastrukturom za jednog ili dva korisnika, nego inzistra da sve ide preko njegove infrasktuture, što onda nabija krajnju cijenu korisnicima. A ako stvar još ide i preko aktivne opreme prvog operatera, problemima nema kraja.
Stoga savjetujem da:
- prvo pronađete koji operateri imaju svoje vodove u javnom zdencu/TK ormaru kod vaše zgrade
- odlučite koji model zgradne infrastrukture želite - predloženi u vlasništvu zrgade ili svaki operater za sebe
Pitanje podžbukne ili nadžbukne instalacije je u tom kontekstu efemerno, to se rješava jednom po projektu.
Isto, vodite računa da svaki stanar ima svoje ideje gdje bi smjestio aktivni uređaj operaterau svom stanu/poslovnom prostoru. U to zgrada ne smije ulaziti. Od katnog ormara se povuče optika do određenog fiksnog mjesta/utičnice u stanu, obično kod glavnog ulaza s priključkom 220V, slično razvodnom ormaru s osiguračima ili interfonu. Dalja instalacija/razvod - optički, bakreni - po stanu je na krajnjem korisniku, i na koncu je i njegovo vlasništvo i odgovornost.