Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.11.2020., 13:35   #1
Koji izraz upotrijebiti za crnu osobu?

Ovo je svakako puno aktualnija tema u Americi i drugim dijelovima Europe nego u Hrvatskoj, ali baš zato mislim da bi trebalo malo prokomentirati jer mnogi nisu dovoljno upućeni (pa ni ja, zato i otvaram temu ).

Dakle prije svega, što me potaknulo na ovo: Šef engleskog nogometnog saveza morao hitno odstupiti jer je upotrijebio izraz ‘obojeni nogometaši’ - Telegram.hr

Dakle, čovjek je u intervjuu uživo rekao 'coloured people' umjesto 'people of colour' što je rezultiralo njegovom obaveznom ostavkom s mjesta šefa nogometnog saveza. Da li je on stvarno rasist ili se samo nezgodno izrazio? Je li njegova rečenica zaista bila diskriminirajuća i imala negativnu konotaciju prema crnim osobama?

Osobno mislim da nije. Odlično je što nam kao društvu raste svijest o diskriminaciji manjina, no u slučajevima kao što su ovi mi je ovo na granici razuma. Nije isto dobiti ostavku ako nedvojbeno vrijeđaš crnu osobu ili ako se nespretno izraziš Mislim da je sasvim realna opasnost od pretjerane političke korektnosti.

I tu se onda povlači moje pitanje - koji (engleski) izraz mogu upotrijebiti za crnu osobu, a da ne ispadnem rasist ili da diskriminiram. Evo iskreno, niti na hrvatskom ne znam jesam li u samom ovom naslovu bio politički korektan (moderatori, mijenjajte ako nisam, isprike, upravo zato sam i otvorio temu).

U stvari me zanimaju dvije stvari - kako se referirati na crnu rasu na hrvatskom, a kako na engleskom jeziku?

Dakle, na hrvatskom čujemo izraze "crna osoba", "crnac", eventualno "obojani"; "osoba crne rase". Sigurno nećemo reći "Afroamerikanac" kad niti smo u Africi, niti u Americi. Koji izraz upotrijebiti a da ostanem neutralan? S tim da u redu, jasno mi je da u Hrvatskoj nitko neće previše dramiti oko toga.

U engleskom govornom području je kompliciranije s obzirom na povijest, diskriminaciju, Black lives matter pokret; a imamo još i više opcija za izraze. Afroamerican, Black person, coloured, people of colour, Negro...

Čitam na guglu članak crnkinje koja kaže da je ponosna što je Black i da je smeta čak i izraz 'people of colour' jer time smatra da je to opet ublažavanje i prikrivanje riječi.

S druge strane neki kažu da je u redu ako crnci sami za sebe kažu da su Black, ali ako ostali to kažu, to je rasistički?

Također sam naišao na članke da ljudi ne vole da ih se zove Afroamerican, ako su rođeni u SAD-u i nemaju direktne veze s Afrikom (iako su im preci Afrikanci).

Isto tako vremena se mijenjaju, pa tako i izrazi, pa onda nešto što se nekad koristilo, danas više nije prikladno.

To bi bilo moje prvo pitanje, a drugo je s tim u vezi; jeste li se kad susreli s diskriminacijom crnaca u Hrvatskoj?

Jedino što sam ja proživio je da su jednog crnca koji je bio sa mnom u busu, na granici HR-SLO držali na čekanju poprilično duže od svih ostalih, a sad da li je to bilo do rase, narodnosti ili je bio neki drugi problem to ne bih znao
Jobi is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 16:19   #2
Je, u SAD-u su ovakve idiotarije itekako uzele maha posljednjih godina. Ovo je samo jedan u nizu apsurdnih primjera gdje se praktički organizira lov na vještice protiv osobe koje nije napravila apsolutno ništa pogrešno, ili je MOŽDA napravila sitnu grešku, a da pritom nije imala nikakve loše namjere.
Recimo, jedan od popularnijih je incident na Yale sveučilištu povodom Halloweena gdje je profesorica Erica Christakis napisala jedan sasvim normalan i pristojan mail, nakon čega se rulja uvrijeđenih studenata okupila pred njihovom kućom gdje su tražili njenu ostavku. Vrište, cvile i plaču samo zato jer je profesorica izrazila mišljenje da se uprava sveučilišta možda ne bi trebala mješati u to kako se tko kostimira za Halloween.

Ne znam koje je rješenje, ali sam siguran da rješenje nije podilaženje idiotarijama koje zagovaraju social justice warriori i microagression ekipa.

The Cuddling of the American Mind je odlična knjiga na tu temu. Knjiga je u biti proširena verzija istoimenog članka u The Atlanticu, pa je zgodno i to pročitati kome se ne čita cijela knjiga.

Problem je za psihologiju i sociologiju, a ne jezik.
eqinor is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 18:38   #3
Molbe za posao sa engleskog govornog podrucja imaju pitanje o rasi, i u istom upitu za Crnce je formalni termin Black, ali i termin Afroamerican (ako je u US).
Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 18:50   #4
Quote:
Strijelica3 kaže: Pogledaj post
Molbe za posao sa engleskog govornog podrucja imaju pitanje o rasi, i u istom upitu za Crnce je formalni termin Black, ali i termin Afroamerican (ako je u US).
Točno, kad se ispunjava postoje ta pitanja o rasi (kao i neka druga još), ali se na ta pitanja ne mora odgovoriti.
Old 23.11.2020., 11:29   #5
Quote:
InterMezzo kaže: Pogledaj post
Točno, kad se ispunjava postoje ta pitanja o rasi (kao i neka druga još), ali se na ta pitanja ne mora odgovoriti.
Da, samo sam htijela podvući , izraz Black nije legalno rasistički , jer se u istom formularu koristi izraz Bijelci, White
Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 12:14   #6
Quote:
Da, samo sam htijela podvući , izraz Black nije legalno rasistički , jer se u istom formularu koristi izraz Bijelci, White
Podsjetilo me na ne tako davni slučaj u Miamiu gdje je latino policajac tvrdio da je crnac (black). Razlog: vjerovao je da će tako lakše doći do promocije na poslu (affirmative action law).
Old 23.11.2020., 12:45   #7
Quote:
Znaci ako u US-u kazem za nekog he's Black (pisano cu stavit veliko slovo, al u govoru tog nema), ne bih trebao dobit po nosu?
Jobi is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 14:51   #8
Ma, bedastoće.
Ne znam zakaj bi crnac bilo uvredljivo, nisam ga ja crnim kurcem napravio.
Osim toga, za mene je Afroamerikanac kmica iz Amerike, pa ko oće nek me tuži...
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 15:51   #9
Quote:
Jobi kaže: Pogledaj post
Znaci ako u US-u kazem za nekog he's Black (pisano cu stavit veliko slovo, al u govoru tog nema), ne bih trebao dobit po nosu?
Postoje situacije u kojim je potouno normalo to reci, ali takve situacije nisu ceste

Zivjela sam US, ali sam bilau UK i Kanadi, jos nisam bila u AUSIE, ista stuacija!

ali rasizam od strane Crnaca jednako postoji, znam za situacije u US i u UK
Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 15:54   #10
Quote:
InterMezzo kaže: Pogledaj post
Podsjetilo me na ne tako davni slučaj u Miamiu gdje je latino policajac tvrdio da je crnac (black). Razlog: vjerovao je da će tako lakše doći do promocije na poslu (affirmative action law).

Puno americkih bijelaca imaju gene Crnaca, neki znaju, a vecina nemaju pojma

Kanada ima postavljen Zakon o procentu genetskog porijekla starosjedilaca.
Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 16:26   #11
Nikakav,

izbjegavati ljude dijeliti prema boji kože je jedino ispravno.
gigra is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2020., 18:11   #12
Quote:
Ne bi.
Sasvim je normalno reći za crnca da je "black", ili "African-American", "Afro-American" pa čak i samo "AA".

Imaš javnu BET - "Black Entertainment Television", "Congressional Black Caucus (CBC)", "Black History Month", "Black Student Union (BSU) " itd... dakle mnoge javne institucije i sl. koriste riječ "black".
Old 28.11.2020., 12:06   #13
Quote:
Jedino što sam ja proživio je da su jednog crnca koji je bio sa mnom u busu, na granici HR-SLO držali na čekanju poprilično duže od svih ostalih, a sad da li je to bilo do rase, narodnosti ili je bio neki drugi problem to ne bih znao
Na aerodromima je to uredno tako ali to najvise ovisi o putovnici. Ako u recimo Europu(EU), SAD/Kanadu, Australiju, Novi Zeland dolazi crnac sa nigerijskom putovnicom, dobro ce ga proresetati prije nego ga puste da udje u zemlju ili ce ga vratiti natrag ako posumnjaju da nesto nije u redu s njegovim papirima i motivom zasto dolazi. Americkog crnca ili crnca koji nosi UK ili svicarsku putovnicu vjerojatno nece gnjaviti.

U pravilu vam ide, sto je siromasnija i neuglednija zemlja iz koje dolazite pogotovo ako je ista na glasu po kriminalu, terorizmu i slicno to je teze putovati.

Primjera ima i iz nase okoline. Ako putujete po EU sa srpskim, crnogorskim, BiH, albanskim i kosovskim pasosem, velike su sanse da ce vas prcati na bilo kojoj granici na Zapadu.
Zbog kojekakvih dilera, pljackasa, mafijasa i drugog olosa koji pune europske zatvore, a nositelji su putovnica gorespomenutih zemalja, svi nositelji tih putovnica nose tu stigmu dok se ne dokaze suprotno i podlozni su dodatnim sigurnosnim provjerama koja mogu ukljucivati neke prilicno neugodne tretmane. Isto vrijedi i za Afrikance. Nije fer ali je tako.
T-3000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2020., 14:44   #14
Quote:
Aglaia kaže: Pogledaj post
Nemoj se uzbuđivati - ovo je opšta tema o možda kontroverznim, ali ipak opštim idejama.
Nope. Ovo je tema o tome koji izraz treba upotrijebiti za crnu osobu. Pogledaj sama naslov topika.
Old 25.12.2020., 15:05   #15
Vratimo se svi nazad na topik - Koji izraz upotrijebiti za crnu osobu?
Old 26.12.2020., 18:07   #16
Crnac ili crnkinja.
Eto, možeš zaključat.
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2020., 18:16   #17
Čudno pitanje.
Ako se koristi bijelac/bjelkinja bez ikakvog problema, kakav je problem s crnac/crnkinja?

No zanimljivo, korištenje opisa na bazi boje kože zvuči pejorativno za Azijate, Indijance, Indijce...

A-ha, pitanje se odnosi na englesko govorno područje?

Asian, Native American, Indian

Za crnce, već je Intermezzo sve objasnio, a za bijelce ide White ili bolje Caucasian.
Odgovori s citatom
Old 26.12.2020., 18:29   #18
Quote:
Dakle prije svega, što me potaknulo na ovo: Šef engleskog nogometnog saveza morao hitno odstupiti jer je upotrijebio izraz ‘obojeni nogometaši’ - Telegram.hr

Dakle, čovjek je u intervjuu uživo rekao 'coloured people' umjesto 'people of colour' što je rezultiralo njegovom obaveznom ostavkom s mjesta šefa nogometnog saveza. Da li je on stvarno rasist ili se samo nezgodno izrazio? Je li njegova rečenica zaista bila diskriminirajuća i imala negativnu konotaciju prema crnim osobama?

Osobno mislim da nije. Odlično je što nam kao društvu raste svijest o diskriminaciji manjina, no u slučajevima kao što su ovi mi je ovo na granici razuma. Nije isto dobiti ostavku ako nedvojbeno vrijeđaš crnu osobu ili ako se nespretno izraziš Mislim da je sasvim realna opasnost od pretjerane političke korektnosti.
Pretjerana politička korektnost se razvila u neku vrstu boleštine. Što je problematično u "coloured people" - valjda to da ih je netko obojao?!? Kao ono - normalno biti bijel i sad ovi obojani. To mi pada na pamet.
Odgovori s citatom
Old 27.12.2020., 20:58   #19
Inače, derogativnu riječ od 6 slova koja počinje sa slovom n sami crnci puno koriste pa i među sobom, ovdje je jedno obrazloženje zašto:

Link na članak.

Quote:
Black people say the n-word because they can. The term comes from a place of shared, oppressive history. After decades of being belittled, black people deserve to claim the word as their own.

The black and African-American race is the only race allowed to use the n-word. Everyone else can say it in their head if they so intensely desire, but verbalizing it is not acceptable; it never was and never will be.
Old 28.12.2020., 13:27   #20
Nigger, nigger, nigger...

Ko vas jebe, Ameri, nije meni čiča Toma pamuk brao, nećete mene jebat s glupostima tipa "n-word".

A najkrvavije je kad naši blesani čak i crnce Afrikance zovu Afroamerikancima...
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:06.