|
|
03.02.2021., 14:28
|
|
My name is
Registracija: Jul 2008.
|
Kriptovalute - obračun poreza
Dakle, s obzirom da sa 6 strana dobivam različite informacije, a da pojedinci niti stručne osobe ne smatraju stručnima, imam par pitanja, a vjerojatno će se rasprava širiti i dalje.
Stav porezne, prije godinu dvije, kada sam pitao, bio je da je bitna svaka transakcija fiat>kripto i kripto>fiat, pa makar i na mjenjačnici, te da na godišnji profit plaćam porez u iznosu 12%(od nove godine na 10%).
U međuvremenu, shvatio sam da bih trebao zapravo voditi evidenciju i u kunama, zbog razlike u tečajevima $ tokom godine.
Sada, u zadnja 24h, uz to što i razni knjigovođe ne znaju precizno, dobio sam čak dvije info da nikome ništa nije bitno - dok ne povučem lovu na tekući.
Ako je to točna info, ja tehnički, nakon xy.ožujka 2021. imam neoporeziv izvor prihoda, jer sam u kripto zadnji put ušao 2 godine ranije, a isplata sa mjenjačnice nisam imao  To mi nema smisla, ako ekšli trgujem.
Naravno, tema je otvorena i za sva druga pitanja i nejasnoće oko istog, za ostale korisnike 
|
03.02.2021., 15:00
|
|
Buntovnik s razlogom
Registracija: Jun 2006.
|
Kriptovalute se ne oporezuju. Oporezuje se stjecanje kuna, odnosno razlika između kupovne i prodajne cijene u kunama na dan kupnje/prodaje i porez je 10% kao i na svu ostalu kapitalnu dobit. Treba imati neku potvrdu o plaćanju i o isplati.
Točno je ovo za 2 godine. Ali isto treba imati dokaz o tome da je kupljeno prije više od 2 godine.
|
03.02.2021., 15:13
|
|
My name is
|
Kad jedan odgovor stvori dva nova pitanja
Spominješ razliku između prodajne i kupovne cijene(profit), i onda spomeneš potvrde o plaćanju i isplati(a isplata bi u mom slučaju bila na tekući, da je bilo isplate). Prvo se potvrđuje ispisom sa mjenjačnice, a drugo bankovnim izvodom. U prvom slučaju je cifra četveroznamenkasta, u drugom 0$, jer isplate nema
Edit: Najbolje da opišem svoju situaciju, možda bude jasnije odgovoriti što točno trebam.
Tokom 2018.i 2019. sam imao ulaske fiatom u bitstamp. 2018. i 2019. su završene s gubitkom i tu porezna prijava nije rađena.
2020. je ostvaren profit, na bitstampu, kroz 100+ transakcija. Nije isplaćivana nikakva lova sa bitstampa na tekući račun.
Dilema je, trebam li raditi tu poreznu prijavu, ili ne. Čistunac sam inače, i ako je tako nešto potrebno, to i napravim, ali pojedinci tvrde da si bespotrebno razbijam glavu TRENUTNO, jer ne moram raditi poreznu prijavu, ako nisam imao isplatu na tekući. Da ne kažem da mi trenutno zvuči kao da je opcija zapravo treća(najgora), da moram voditi evidenciju, i eventualni porez platiti tek po eventualnoj isplati na tekući(i onda sam bog zna što točno trebam platiti  )
|
03.02.2021., 19:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Moze info o cijenama transakcija na Bitstampu, koliko uzimaju ako saljes na tekuci. Otvorio account danas na bitstampu.Hvala!
Interesantna tema, pratim.
Inace ne bih prijavljivao nista, nego se pravio tele 
dok ne pitaju odakle nesto.
|
|
|
03.02.2021., 19:44
|
|
Moderator
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
rocket86 kaže:
Edit: Najbolje da opišem svoju situaciju, možda bude jasnije odgovoriti što točno trebam.
Tokom 2018.i 2019. sam imao ulaske fiatom u bitstamp. 2018. i 2019. su završene s gubitkom i tu porezna prijava nije rađena.
2020. je ostvaren profit, na bitstampu, kroz 100+ transakcija. Nije isplaćivana nikakva lova sa bitstampa na tekući račun.
Dilema je, trebam li raditi tu poreznu prijavu, ili ne. Čistunac sam inače, i ako je tako nešto potrebno, to i napravim, ali pojedinci tvrde da si bespotrebno razbijam glavu TRENUTNO, jer ne moram raditi poreznu prijavu, ako nisam imao isplatu na tekući. Da ne kažem da mi trenutno zvuči kao da je opcija zapravo treća(najgora), da moram voditi evidenciju, i eventualni porez platiti tek po eventualnoj isplati na tekući(i onda sam bog zna što točno trebam platiti  )
|
100 puta je na to pitanje odgovoreno - nema nikakve veze (ne)povlačenje novca na račun što se zakona tiče. Tko ti god to kaže, pitaj ga da ti citira zakonski propis gdje se spominje povlačenje novca na račun.
Možda ti biseri misle da onda ne moraš prijaviti jer se 'ne vidi' da si zaradio nešto, a to je druga stvar.
Što se toga tiče ne moraš prijavljivati ništa, šansa da će te uhvatiti vrlo je mala.
A ako ćeš po zakonu, profit 2020 - troškovi povezani sa trgovanjem.
|
03.02.2021., 19:45
|
|
Buntovnik s razlogom
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
rocket86 kaže:
Nije isplaćivana nikakva lova sa bitstampa na tekući račun. Dilema je, trebam li raditi tu poreznu prijavu, ili ne.
|
Ne. Dok nisi stekao kune, nisi stekao profit. I da imaš 100 BTC koje ne prebacuješ u kune, neoporezivi su.
Mod je u krivu. Ovo što on govori bi bilo oporezivanje neostvarene kapitalne dobiti.
Ali ako na Bitstampu nemaš kriptovalute nego fiat, onda je druga priča.
|
03.02.2021., 20:26
|
|
My name is
|
Quote:
Cafa kaže:
Ne. Dok nisi stekao kune, nisi stekao profit. I da imaš 100 BTC koje ne prebacuješ u kune, neoporezivi su.
Mod je u krivu. Ovo što on govori bi bilo oporezivanje neostvarene kapitalne dobiti.
|
A što sam rekao? Na bitstampu nema kuna.
BTC>$>BTC>$>Btc... Ne holdam dvije godine
E sad, što mi je natuknuto u inbox, za JOPPD da se moram negdje registrirati kao"porezni obveznik", je li to istina? Mislim, nema mi smisla, jer sam porezni obveznik valjda već kao zaposlena osoba koja plaća porez  Ili ni to nisam ispravno shvatio
Wand, hvala 
|
04.02.2021., 07:16
|
|
Moderator
|
Quote:
Cafa kaže:
|
Ti ne znaš čitati.
|
04.02.2021., 07:19
|
|
Moderator
|
Quote:
rocket86 kaže:
A što sam rekao? Na bitstampu nema kuna.
BTC>$>BTC>$>Btc... Ne holdam dvije godine
E sad, što mi je natuknuto u inbox, za JOPPD da se moram negdje registrirati kao"porezni obveznik", je li to istina? Mislim, nema mi smisla, jer sam porezni obveznik valjda već kao zaposlena osoba koja plaća porez  Ili ni to nisam ispravno shvatio
Wand, hvala 
|
Moraš se registrirati kao primatelj dohotka od kapitala iz inozemstva, trebaš negdje označiti tu obvezu u ePoreznoj, inače ne možeš poslati JOPPD.
|
05.02.2021., 01:33
|
|
My name is
|
Dobio sam poprilično opširan odgovor od PU, i zbunjujuće mi je što se porez uplaćuje na žiro račun općine prebivališta ili uobičajenog boravišta  bio sam uvjeren da je uplata na račun državnog proračuna RH 
|
05.02.2021., 07:34
|
|
Moderator
|
Quote:
rocket86 kaže:
Dobio sam poprilično opširan odgovor od PU, i zbunjujuće mi je što se porez uplaćuje na žiro račun općine prebivališta ili uobičajenog boravišta  bio sam uvjeren da je uplata na račun državnog proračuna RH 
|
Porez na dohodak je u potpunosti prihod lokalne samouprave. Uvijek se tako uplaćivalo. Što se tiče državnog proračuna u vezi poreza na dohodak on tu samo ponekad igra ulogu redistributera putem fondova izravnanja.
|
05.02.2021., 22:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
Cafa kaže:
Točno je ovo za 2 godine. Ali isto treba imati dokaz o tome da je kupljeno prije više od 2 godine.
|
Može pojašnjenje "ovoga točnoga za 2 godine" - znači li to da ako kupim 1 Bitcoin i za 2+ godine ga pretvorim natrag u kune nema nikakvog poreza, ili nešto drugo?
|
|
|
05.02.2021., 23:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Quote:
Lord Byron kaže:
Može pojašnjenje "ovoga točnoga za 2 godine" - znači li to da ako kupim 1 Bitcoin i za 2+ godine ga pretvorim natrag u kune nema nikakvog poreza, ili nešto drugo?
|
Tocno.
|
06.02.2021., 22:26
|
|
My name is
|
Da. Prijava poreza je, navodno, i tad obveza(radi dokazivanja porijekla), ali kapitalni dobici na uplate starije od 2 godine su neoporezivi.
Pitanje: gledaju li se dobici po kriptovalutama pojedinačno ili zbirno? Za prošlu godinu mi nije bitno, ali ove godine sam uplaćivao više različitih valuta 
|
06.02.2021., 23:01
|
|
Moderator
|
Quote:
rocket86 kaže:
Da. Prijava poreza je, navodno, i tad obveza(radi dokazivanja porijekla), ali kapitalni dobici na uplate starije od 2 godine su neoporezivi.
Pitanje: gledaju li se dobici po kriptovalutama pojedinačno ili zbirno? Za prošlu godinu mi nije bitno, ali ove godine sam uplaćivao više različitih valuta 
|
Gleda se ukupna kapitalna dobit od svih financijskih instrumenata zajedno.
|
08.02.2021., 19:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2021.
|
bitcoin.tax ti skrati muke, super je što "prenosi" glavnicu kod kripto za kripto zamjene ako uključiš "like-kind" kalkulaciju.
FIFO je jednostavan algoritam sam po sebi, međutim meni su neki detalji bili nejasni i našao sam odgovore u mišljenjima porezne, i ispada da paše sa time kako bitcoin.tax računa (dio o prenošenju glavnice i datuma).
1. Prodaja kriptovalute za fiat se oporezuje kao kapitalna dobit
Quote:
Trgovanje bitcoinima smatra se financijskom transakcijom, sukladno presudi Suda EU-a u predmetu C-264/14, od 22. listopada 2015. te se slijedom prethodno navedenog, na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja bitcoinima, kao i svim ostalim kriptovalutama, plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, budući se radi o dobitku po osnovi kupoprodaje te kripto, odnosno virtualne valute, što je ekvivalent instrumentima tržišta novca. Porez se plaća na razliku između nabavne i prodajne cijene umanjenoj za možebitne troškove trgovanja.
|
https://www.porezna-uprava.hr/HR_pub....aspx?id=19590
Porezna obaveza nastaje u trenutku zarade. Nebitno je gdje se fiat/kripto nalazi ili kad je sjelo na račun - tad već samo premještaš vlastiti novac koji si već stekao nekako, nema zarade kod premještanja.
Dakle zarada stvara obavezu, a u slučaju kapitalne dobiti zarada nastaje u trenutku prodaje.
2. Zamjena jedne kriptovalute za drugu nije oporeziva
Quote:
Kod zamjene jedne kriptovalute za drugu ne utvrđuje se dohodak od kapitala, budući da se prema članku 67. stavku 4. točki 2. Zakona otuđenjem ne smatra zamjena vrijednosnih papira s istovrsnim papirima istog izdavatelja pri čemu se ne mijenjaju odnosi među članovima i kapital izdavatelja, kao i zamjena vrijednosnih papira ili udjela u kapitalu trgovačkih društava, odnosno financijskih instrumenata drugim ili drugima vrijednosnim papirima, odnosno financijskim instrumentima te stjecanja vrijednosnih papira, odnosno financijskih instrumenata u slučajevima statusnih promjena pri čemu u svim slučajevima nema novčanog tijeka i pod uvjetom da je osiguran slijed stjecanja financijske imovine. Slijedom navedenog, budući da nema novčanog tijeka, odnosno nije došlo do zamjene kriptovalute za neku od valuta koje su priznate kao zakonsko sredstvo plaćanja, odnosno za koje Hrvatska narodna banka vodi službeni tečaj (tzv. fiat valute), ne utvrđuje se kapitalni dobitak, već se isti utvrđuje tek nakon zamjene kriptovalute za neku od valuta koje su priznate kao zakonsko sredstvo plaćanja (kune, euro, dolari…).
|
3. Kako se prenose datumi stjecanja kod zamjene jedne kriptovalute za drugu?
Ako pod 2. vidimo da se zamjena jedne kriptovalute drugom smatra zamjenom udjela u kapitalu, onda pogledajmo što porezna kaže za to. Nisu se izjasnili konkretno za kripto, ali možda bi se mogli hvatati za ovo:
Quote:
Međutim, u ovom slučaju za porezne svrhe moguće je primijeniti izuzeće iz članka 67. stavka 4. točke 2. Zakona prema kojem se otuđenjem, a time zapravo ni stjecanjem, ne smatra zamjena udjela u kapitalu trgovačkih društava drugim, pri čemu nema novčanog tijeka i pod uvjetom da je osiguran slijed stjecanja financijske imovine. Budući da se u konkretnom slučaju iz upita spajanjem, odnosno podjelom postojećih poslovnih udjela ne mijenjaju prava i obveze toga člana koji je jedini član društva, znači nema novčanog tijeka i budući da je osiguran slijed stjecanja tih poslovnih udjela i da ne dolazi do promjene temeljnog kapitala, pri spajanju, odnosno podjeli poslovnih udjela ne utvrđuje se dohodak od kapitala temeljem kapitalnih dobitaka. Stoga ako se naknadno otuđe ti poslovni udjeli, kao datum stjecanja smatra se datum prvotnog stjecanja (u ovom slučaju kod osnivanja društva), a ne datum podjele/spajanja.
|
https://www.porezna-uprava.hr/HR_pub....aspx?id=19611
Ispada da ostaju datumi prvog stjecanja, a bitcoin.tax baš tako i računa kad se uključi "like-kind" kalkulacija. Dakle situacija gdje je netko kupio BTC 2016. pa ga mijenjao za ETH 2019. pa prodao ETH u fiat 2020. bi značila da je to prodaja u kategoriji duže od 2 godine pa nije oporeziva.
4. Što sa stablecoinovima?
Quote:
odnosno nije došlo do zamjene kriptovalute za neku od valuta koje su priznate kao zakonsko sredstvo plaćanja, odnosno za koje Hrvatska narodna banka vodi službeni tečaj (tzv. fiat valute), ne utvrđuje se kapitalni dobitak, već se isti utvrđuje tek nakon zamjene kriptovalute za neku od valuta koje su priznate kao zakonsko sredstvo plaćanja (kune, euro, dolari…)"
|
Mislim da nema dileme tu. Stablecoin je zapravo udio u jako stabilnom fondu, tj. kripto kao i svaki drugi samo sa tim korisnim svojstvom
PS
Ovdje su pitanja oko poreza dobro obrađena: https://bitcointalk.org/index.php?topic=3301292.0
Ista ova objava i neka pojašnjenja niže u toj raspravi: https://bitcointalk.org/index.php?to...64#msg56168964
I sa ovog foruma još nešto informativno: https://www.forum.hr/showthread.php?t=1127355&page=14
|
|
|
08.02.2021., 21:31
|
|
My name is
|
Negdje sam čitao tumačenje FIFO metode. U tom slučaju ako si npr 2018.imao 1 BTC, a trejdanjem između kriptovaluta stekao dodatna dva, recimo kroz zadnjih 22 mjeseca, na 1btc ne plaćaš porez, ali dodatna dva si stekao i na njih plaćaš.
Meni to nema previše smisla, jer u toj opciji ti realno možeš biti na gubitku i platiti porez. Ali ponavljam, to nije službeni stav porezne, nego je netko opisao u komentarima.
|
08.02.2021., 22:15
|
|
Moderator
|
Quote:
rocket86 kaže:
Negdje sam čitao tumačenje FIFO metode. U tom slučaju ako si npr 2018.imao 1 BTC, a trejdanjem između kriptovaluta stekao dodatna dva, recimo kroz zadnjih 22 mjeseca, na 1btc ne plaćaš porez, ali dodatna dva si stekao i na njih plaćaš.
Meni to nema previše smisla, jer u toj opciji ti realno možeš biti na gubitku i platiti porez. Ali ponavljam, to nije službeni stav porezne, nego je netko opisao u komentarima.
|
To ima smisla jedino ako si prodao sva 3 BTC.
Porezna obveza kod poreza na kapitalnu dobit nastaje u trenutku otuđenja (pod uvjetom da je ostvarena dobit), a ne u trenutku stjecanja.
Ta dodatna dva BTC koja su stekao se ne oporezuju u trenutku stjecanja, nego se samo evidentiraju da su stečeni tog datuma, tako da onda od tad teče rok od 2 g.
|
10.02.2021., 02:50
|
|
My name is
|
Quote:
wand_1 kaže:
To ima smisla jedino ako si prodao sva 3 BTC.
Porezna obveza kod poreza na kapitalnu dobit nastaje u trenutku otuđenja (pod uvjetom da je ostvarena dobit), a ne u trenutku stjecanja.
Ta dodatna dva BTC koja su stekao se ne oporezuju u trenutku stjecanja, nego se samo evidentiraju da su stečeni tog datuma, tako da onda od tad teče rok od 2 g.
|
Ok, ali opet, ako si kupio 1 kad je bio 20k, i prodao 3 kad su bili 6k, u minusu si 2000. Ispada da moraš platiti porez na ovih 12k, iako si "pušing"
Taj dio me malo zbunjuje. Da, jasno da porezna obveza nastaje prodajom(odnosno profitom)
|
10.02.2021., 03:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
kako naša porezna uprava može uopće imati kontrolu nad masom globalnih xyz kojekakvih žnj servisa, accounta, aplikacija, mjenjačnica ili platformi na kojoj neko protrguje kriptoima, pa ostvari neku zaradu i ondda od tamo vrati te pare natrag na recimo tekući račun u RH???
Šta postoji nekakav meganadzor i screening svake moguće uplate na računima unutar države, unutar RH? I za minorne cifre?
Jel to postoji provjeravanje po sistemu "ruskog ruleta" pa koga random okinu i provjere taj je najebo ako nije prijavio povratnu uplatu na svoj račun kao poreznu obavezu, a stotine hiljada drugih koji su "dodged a bullet" se provuku lišo?
Odnosno, želim reći da mi je nezamislivo da čak i danas kad su kriptovalute već stara stvar masa ljudi uredno i redovito prijavljuje poreznoj svaku moguću zaradu na bilo kakvoj simboličnoj kupi-prodaj kripto transakciji.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:10.
|
|
|
|