Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.08.2022., 13:10   #1
Duhovnost za početnike - rasprava

ne postoji nešto kao duhovnost za početnike.

kada npr. uzmeš čitat neku 'duhovnu literaturu' već tada moraš bit u malo promijenjenom stanju svijesti, inače to čitaš kao dikinu kuharicu. to radi većina ljudi, uključujući one na forumu. iz takvog pristupa, kao zakonitost, proizlaze sve svađe i iskrenja na forumu.

to je ovako. kao što je u snu kada sanjamo drugačije stanje svijesti nego kada smo budni, tako da kada se ljudi probude uđu u drugo stanje svijesti.
u tom stanju smo zatvoreni, potpuno je nerealno pomslit da to ima puno veze sa stvarnošću. osim ako niste postigli nešto u duhovnosti pa vaše sanjanje nije obično sanjanje. pet ljudi spava i sanja jedan do drugog kao sardine a ipak su svi u svom osobnom svijetu, koji nije stvaran. kada se probude nađu se u zajedničkom svijetu, koji je vanjski svijet koji je svima nama zajednički.

kada duhovnu literaturu čitaš s običnom svijesti kao kuharicu, to je jednako kao da sanjaš, svak to vidi drugačije i otuda svađe i razmirice.
to da duhovno štivo treba čitati s povišenom sviješću, a opet upravo zato i čitaš da imaš promijenjenu svijest, to izgleda kao paradoks. ali nije paradoks, paradoks je samo za zemaljsko poimanje.
ibm444 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2022., 13:44   #2
odlično, to što si ti napisao je upravo jedna od tih bitnih ideja i smjernica u pristupu duhovnosti. to su stvari kakve bi htio da svi nabacamo na hrpu, pa da to uobličimo u nešto korisno za početnike, koliko je to već moguće. sve ovisi o samoj osobi, pa čitanje najmudrijih knjiga na svijetu ne mora čovjeka ni milimetar približiti duhovnosti.
ali na temelju našeg iskustva možemo dobronamjerno ponuditi neke smjernice i savjete. hoće li one uopće pasti na plodno tlo i hoće li ikome zapravo pomoći u traženju svog puta, to ne možemo znati ali možemo se pokušati potruditi drugima dati pogled na ono što mi vidimo.

i možemo slobodno ovu temu onda nazvati "savjeti ili smjernice za početnike" umjesto "Duhovnost za početnike" ako smatrate da je to prikladnije. bitno je da se bavimo idejama, riječi nisu u prvom planu, ovo predstavlja za sada samo "radnu verziju".
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2022., 14:05   #3
'priprema' za duhovnost, ako se to može tako nazvati, odvija se u normalnom odvijanju života a ne čitanjem duhovne literature. jer onda se uvijek čita s normalnom svijeti. to zapravo samo nanosi štetu. to je čitanje jednako sanjanju i to nije moja proizvoljna usporedba već vrlo egzaktna stvar. sasvim je normalno i egzaktno objašnjivo zašto su neki svađalice. to je jednostavno tako.
ibm444 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2022., 14:23   #4
@ibm444
odlično, i to je koristan savjet za nekoga. samo daj napiši pokoju smjernicu o vezi "pripreme za duhovnost" u normalnom odvijanju života ako si od volje.

pustimo sada svađalice koje spominješ, ajmo mi biti konstruktivni.

@Prometeja,
imaš li slučajno Put šamana u digitalnom obliku?
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2022., 14:33   #5
Nisam sigurna, morat ću potražiti. Na engleskom ima ovdje.
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.08.2022., 14:42   #6
to je to, hvala!
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 10:22   #7
Što se tiče "normalnog odvijanja života" kao pripreme za bilo što, ne znam bi li se smijala ili plakala. Čovjek treba prvo postati prosvjetljeni zen-majstor da bi uopće mogao hendlati sva sranja koja mu na dnevnoj bazi nabacuju kolege, "prijatelji" i rodbina, a da pritom ostane normalan.

Knjige (ne nužno duhovne tematike) jedan su od rijetkih dijelova života koji ga čine donekle podnošljivim. S tim da se promjene u svijesti ne odvijaju toliko tijekom čitanja, koliko razmišljanja o pročitanom.

"Normalno odvijanje života" dobra je priprema jedino za smrt, jer je pretvara u radostan i željno iščekivan događaj.
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 10:34   #8
Mislim da čim se netko zanima za duhovnost ili newage
Taj je već prešao
Druga stvar je psihičko i duhovno stanje.
Dva pojma.
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 13:19   #9
Quote:
Prometeja kaže: Pogledaj post
Što se tiče "normalnog odvijanja života" kao pripreme za bilo što, ne znam bi li se smijala ili plakala. Čovjek treba prvo postati prosvjetljeni zen-majstor da bi uopće mogao hendlati sva sranja koja mu na dnevnoj bazi nabacuju kolege, "prijatelji" i rodbina, a da pritom ostane normalan.

Knjige (ne nužno duhovne tematike) jedan su od rijetkih dijelova života koji ga čine donekle podnošljivim. S tim da se promjene u svijesti ne odvijaju toliko tijekom čitanja, koliko razmišljanja o pročitanom.

"Normalno odvijanje života" dobra je priprema jedino za smrt, jer je pretvara u radostan i željno iščekivan događaj.
ovo se valjda na mene odnosi.

pa da, normalno odvijanje života, zar živjeti treba nenormalno. ili za nenormalno smatraš ako radiš neke vježbe i dišeš na određeni način, da ti se zamrači pred očima. je li to duhovno iskustvo? moš mislit.

svatko od nas ima život koji živi, ali je imao i još života. i to je razvoj, evoluiucija. ako u tvom prethodnom životu nije bilo ničega što bi ti omogućilo takav razvoj u ovom životu da spoznaš neke više istine, možeš se postavi na glavu, išćitat sve tajne spise, nema tu pomoći. mora u tvom normalnom životu biti nečega što ti to omogućuje, odnosano, u prošlom životu odnosno životima.

inače je to ono kao: ja vjerujem u reinkarnaciju, čak radim i neke pokuse, ali zapravo nigdkje ne računam s time. e pa treba računat s time, i onda jednog lijepog dana, u jednom novom životu, možda dođeš do toga da ne da vjeruješ, nago da znaš. više sreće drugi put, tj, u drugom životu.

znanje i više istine, ne postoje zapisane nigdje. to nisu činjenice nego prroces. najbolje se to vidi na starim masonskim praksama u tumačenju simbola. prvotno su odabrani učenici sami odgonetali simbole i u tom procesu se razvijali. nije stvar u objašenjenuju već u procesu koji se odvija u duši da bi sam došao do objašenjenja. taj proces je razvoj a ne činjenice do kojih se došlo. ali svak želi odmah objašnjenje a to znači da nije iskren u svojoj 'potrazi' za višim istinama. kad ti netko da neko objašnjenje nije ti ništa pružio a moguće je i da je napravi štetu.

u svakom slučaju u prošlim životima je moralo biti nešto što nekoga dovoddi do viših istina u ovom životu, kao i u životu izmešu smrti i novog rođenja.

ne postoje početnici. i oni 'stariji' uče nešto od tzv. početnika.
ibm444 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 13:51   #10
Quote:
ibm444 kaže: Pogledaj post
Na tvoj upis, ne tebe.

Quote:
pa da, normalno odvijanje života, zar živjeti treba nenormalno. ili za nenormalno smatraš ako radiš neke vježbe i dišeš na određeni način, da ti se zamrači pred očima. je li to duhovno iskustvo? moš mislit.
"Normalno" najčešće znači ono što se odnosi na (društvenu) normu, običaj, uobičajeno ponašanje. Strašno nešto. Za takve vježbe ne znam i ne prakticiram ih.

Quote:
svatko od nas ima život koji živi, ali je imao i još života. i to je razvoj, evoluiucija. ako u tvom prethodnom životu nije bilo ničega što bi ti omogućilo takav razvoj u ovom životu da spoznaš neke više istine, možeš se postavi na glavu, išćitat sve tajne spise, nema tu pomoći. mora u tvom normalnom životu biti nečega što ti to omogućuje, odnosano, u prošlom životu odnosno životima.

inače je to ono kao: ja vjerujem u reinkarnaciju, čak radim i neke pokuse, ali zapravo nigdkje ne računam s time. e pa treba računat s time, i onda jednog lijepog dana, u jednom novom životu, možda dođeš do toga da ne da vjeruješ, nago da znaš. više sreće drugi put, tj, u drugom životu.

znanje i više istine, ne postoje zapisane nigdje. to nisu činjenice nego prroces. najbolje se to vidi na starim masonskim praksama u tumačenju simbola. prvotno su odabrani učenici sami odgonetali simbole i u tom procesu se razvijali. nije stvar u objašenjenuju već u procesu koji se odvija u duši da bi sam došao do objašenjenja. taj proces je razvoj a ne činjenice do kojih se došlo. ali svak želi odmah objašnjenje a to znači da nije iskren u svojoj 'potrazi' za višim istinama. kad ti netko da neko objašnjenje nije ti ništa pružio a moguće je i da je napravi štetu.

u svakom slučaju u prošlim životima je moralo biti nešto što nekoga dovoddi do viših istina u ovom životu, kao i u životu izmešu smrti i novog rođenja.

Ne vjerujem u reinkarnaciju, a poželjela je ne bih ni najgorem neprijatelju. Što se življenja više života tiče - da, to činimo svaki put kad se uživimo u neki film, roman, seriju. Ali i to nakon nekog vremena postaje zamorno.
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 13:57   #11
Quote:

ajmo malo stati nogom na loptu. ideja ove teme su konstruktivni prijedlozi za ljude koji se tek upoznavaju sa duhovnošću. prvi korak je bacanje prijedloga na jednu hrpu da imamo materijal za modeliranje. nakon toga tek slijedi rasprava. ako se sada uhvatimo rasprave, onaj prvi dio se nikada neće osvariti.

treba nam biti jasno da duhovnosti pristupamo sa drugačijih pozicija i načina, i htio sam da damo priliku svima da iznesu svoje prijedloge. nemoj krivo shvatiti, ali ti za sada ne iznosiš prijedloge nego samo razloge zašto nešto ne može, što nije ideja ove teme. i to je u redu ako to izneseš u vidu prijedloga, ali onda molim te iznesi svoje, nemoj se hvatati za nešto što je neki drugi forumaš napisao pa objašnjavati kako to ne može.

ovo je tema suradnje, dobre volje i sinergije, ne kamen spoticanja i nadmudrivanja. ajmo se svi ovaj put ponašati ponešto drugačije nego što to najčešće radimo.
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 14:12   #12
Quote:
motörizer kaže: Pogledaj post
ajmo malo stati nogom na loptu. ideja ove teme su konstruktivni prijedlozi za ljude koji se tek upoznavaju sa duhovnošću. prvi korak je bacanje prijedloga na jednu hrpu da imamo materijal za modeliranje. nakon toga tek slijedi rasprava. ako se sada uhvatimo rasprave, onaj prvi dio se nikada neće osvariti.

treba nam biti jasno da duhovnosti pristupamo sa drugačijih pozicija i načina, i htio sam da damo priliku svima da iznesu svoje prijedloge. nemoj krivo shvatiti, ali ti za sada ne iznosiš prijedloge nego samo razloge zašto nešto ne može, što nije ideja ove teme. i to je u redu ako to izneseš u vidu prijedloga, ali onda molim te iznesi svoje, nemoj se hvatati za nešto što je neki drugi forumaš napisao pa objašnjavati kako to ne može.
pogreška je u startu. svi ljudi su upoznati s duhovnošću, jer je čovjek duhovno biće, duhovnog porijekla, kao i sve što je na ovoj zemlji ima porijeklo u duhovnom. samo što je čovjekova duhovnost uglavnom u nesvjesnom.

radi se o temeljnom neshvaćanju. u ovu temu sve, baš sve može ići. i politika i ratz i svađe, sve se to može duhovno objasniti. zašto je to teško, to je druga stvar.

ne znam ni ja zašto ovdje pišem, iskreno. deset godina sam pisao na indexu ali tamo je bilo odličnih postova. radi se o kompetentnosti. naprimer, često sam raspravljao s jednim dangubom, koji put se slažemo koji put ne, ali to nije bitno. kad smo se jednom naganjali o nečem u bibliji, čovjek je imao bibilu na starogrčkom na stolu i odmah mi u postu odgovorio s prijeveodom sa starogrčkog. kužiš, tip je kompetentan. postigao je neki nivo u nečem drugom u životu. ovako ispada, iako radim neki bezvezni posao, nisam ni nešto školovan, ni u jednu stvar nisam temeljito upućen, ali eto duhovnost, to je za mene, mogu pisat šta mi padne na pamet i notko mi ne može ništa, jer ja to tako vodim. e pa, nije tako.

ti duhovnost vidiš kao demokraciju, iznose se prijedlozi, još možda i glasanje koji će bit usvojeni.
ibm444 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 14:32   #13
Quote:
ne znam ni ja zašto ovdje pišem, iskreno.
Javi ako ikada saznaš. I mene bi zanimao odgovor na to pitanje.

Quote:
deset godina sam pisao na indexu ali tamo je bilo odličnih postova. radi se o kompetentnosti. naprimer, često sam raspravljao s jednim dangubom, koji put se slažemo koji put ne, ali to nije bitno. kad smo se jednom naganjali o nečem u bibliji, čovjek je imao bibilu na starogrčkom na stolu i odmah mi u postu odgovorio s prijeveodom sa starogrčkog. kužiš, tip je kompetentan. postigao je neki nivo u nečem drugom u životu. ovako ispada, iako radim neki bezvezni posao, nisam ni nešto školovan, ni u jednu stvar nisam temeljito upućen, ali eto duhovnost, to je za mene, mogu pisat šta mi padne na pamet i notko mi ne može ništa, jer ja to tako vodim. e pa, nije tako.

ti duhovnost vidiš kao demokraciju, iznose se prijedlozi, još možda i glasanje koji će bit usvojeni.
Forum je anoniman, tako da nemamo običaj prilagati diplome, vjenčane listove, stručne certifikate, ugovore o radu, nagrade, umjetničke ili znanstvene radove koji bi dokazali našu kompetenciju i/ili postignuća u drugim životnim poljima. Za prenemaganje te vrste postoji cijeli niz drugih društvenih mreža, tako da sugovornike o duhovnim temama možeš potražiti ondje, ako baš toliko držiš do tih stvari.

Duhovnost nije toliko demokratična, koliko inkluzivna i pristupačna. Većina ljudi posjeduje dovoljne psihofizičke sposobnosti za bavljenje jogom, meditacijom, kontemplacijom ili nekom drugom duhovnom praksom.

Moj prijedlog 'početnicima' (onima koji su se tek zainteresirali za takve teme) bio bi instantno lansiranje odjeba opskurantistima koji im pokušavaju prodati priču da se radi o stvarima namijenjenima isključivo nekoj uzvišenoj eliti. Bez toga nema ničega.
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 14:43   #14
Quote:
pogreška je u startu. svi ljudi su upoznati s duhovnošću, jer je čovjek duhovno biće, duhovnog porijekla, kao i sve što je na ovoj zemlji ima porijeklo u duhovnom. samo što je čovjekova duhovnost uglavnom u nesvjesnom.

radi se o temeljnom neshvaćanju. u ovu temu sve, baš sve može ići. i politika i ratz i svađe, sve se to može duhovno objasniti. zašto je to teško, to je druga stvar.

ne znam ni ja zašto ovdje pišem, iskreno. deset godina sam pisao na indexu ali tamo je bilo odličnih postova. radi se o kompetentnosti. naprimer, često sam raspravljao s jednim dangubom, koji put se slažemo koji put ne, ali to nije bitno. kad smo se jednom naganjali o nečem u bibliji, čovjek je imao bibilu na starogrčkom na stolu i odmah mi u postu odgovorio s prijeveodom sa starogrčkog. kužiš, tip je kompetentan. postigao je neki nivo u nečem drugom u životu. ovako ispada, iako radim neki bezvezni posao, nisam ni nešto školovan, ni u jednu stvar nisam temeljito upućen, ali eto duhovnost, to je za mene, mogu pisat šta mi padne na pamet i notko mi ne može ništa, jer ja to tako vodim. e pa, nije tako.

ne vidim ja duhovnost kao demokraciju (pravog si našao za demokraciju ), nego imam jednu ideju koju je teško provesti u stvarnost ukoliko nema dovoljno konstruktivne dobre volje. želim zaobići prepreku koja inače guši Duhovnost, a to je nesuradnja i nerazumijevanje iako često ti koji se ne razumiju u stvari govore o istome samo na različiti način.

gledaj to ovako, za napisati neke od tih savjeta i preporuka, čovjek se treba pomalo "izložiti". ne na način da će nekome otkriti svoje preference ili možda duhovne izvore, nego će se izložiti tuđem nerazumijevanju i kritici. kada netko kaže *pas*, on u tu riječ unese mnogo više nego pojam životinje psa, tu je i karakter, i prijateljstvo, i vjernost, i skupljanje kakice u parku, i veterinar, i obostrana ljubav, i smrad (ponekad) i ižvakane cipele, i popišan tepih, i osušena slina na jastuku na kauču, i radost i tuga... nekom drugom tko ima mačku, taj pojam *pas* će možda samo značiti dizanje u 6 ujutro zbog kenjanja u parku po kiši i hladnoći, i on će svojim nerazumijevanjem i artikulacijom tog nerazumijevanja spriječiti da se druga osoba "izloži" u duhu dobre volje i nečeg konstruktivnog, jer će zbog toga vrlo brzo zažaliti.

pa te lijepo molim, nemoj biti taj koji kvari "zabavu".
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 16:12   #15
Quote:
Prometeja kaže: Pogledaj post
Stephen Laberge: Lucidno sanjanje: Sažeti vodič k probuđenju u snovima i u životu
Naslov sve govori.
pročitao sinoć... jednostavna knjiga, odlična za početnike. sanjanje je po meni veoma bitna duhovna praksa.
motörizer is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 16:15   #16
Hint:
-nakon nekog vremena (ovisi do osobe) budite spremni da ce vas ovaj ˝hobi˝ ispiti do kraja,stariji bi mogli objasniti o cemu se radi.....

Nadam se da se ovo stanje popravi nakon nekog vremena,jer meni je ¨mana¨ na 0%
Deathwing is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 19:00   #17
Quote:
Deathwing kaže: Pogledaj post
Hint:
-nakon nekog vremena (ovisi do osobe) budite spremni da ce vas ovaj ˝hobi˝ ispiti do kraja,stariji bi mogli objasniti o cemu se radi.....

Nadam se da se ovo stanje popravi nakon nekog vremena,jer meni je ¨mana¨ na 0%
Što ti dođe mana ?
Poznato mi nešto od nekud.

Slažem se a od silne bijele može izbiti i tamna strana. Mali vrag doslovno
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 21:43   #18
Moje iskustvo je da čoveka nagoni "duhovna potraga" na istraživanje, pa i čitanje, ali da on zapravo u svemu traži ogledalo i bolje razumevanje svog unutrašnjeg sveta i stanja duha. Tako sebe negde pronađe pomalo, negde nimalo, negde prilično - zapravo shvati da je neko baš fino rečima uobličio sve ono što se u njemu oduvek nalazilo, a on sam nije umeo iskazati. Gdegod sebe više prepozna, prema čemu oseti privlačnost - to mu više i "koristi".

Naši unutrašnji svemiri su različiti i mi možemo podeliti iskustva i uvide, te ono što smo naučili, ali ipak se u duhovnom svetu susrećemo kao brodovi u tami - uglavnom se mimoilazimo, ponekad neko vreme paralelno plovimo, pa svako nastavi svojim putem, ali zapravo smo usamljeni na tom putu. Čak iako prihvatimo da nas neko predvodi neko vreme, to neće trajati zauvek, često ni dugo, pa ćemo opet biti prepušteni sami sebi.

Ako u sebi osećate previše jaku želju da uvodite "red u duhovnost" proverite da niste (još uvek) pod hrišćanskim uticajem. Religije imaju dogme, učenja, propisana pravila, itd., i kod osoba koje u duhovnost prelaze iz religijskih voda ta se sklonost ponekad zadržava.
Enchantress is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2022., 21:46   #19
Da bi se razumjelo što piše u "duhovnim" knjigama čovjek već mora imati iskustvo napisanog.
Jer tamo ugl. piše da je nebo plavo, trava je zelena. Ako nisi vidio/doživio nebo ni travu, moš se fućkat.

Ali zato će ti život pokazati, a kad ti pokaže bacit će ti tonu knjiga na glavu, koje ćeš konačno shvatiti, usput uvidjeti koliko si glup ti i svi oko tebe.
I to je tvoj prvi dodir sa istinom i startna pozicija.
Shri is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2022., 14:33   #20
Quote:
Fantasist kaže: Pogledaj post
Što ti dođe mana ?
Poznato mi nešto od nekud.

Slažem se a od silne bijele može izbiti i tamna strana. Mali vrag doslovno
neka vrsta spiritualne energije koje covjek ima,kad je nema, sve duhovno gubi smisao. neznam kako da to nazovem pa zovem ˝mana˝-sto je inace po definiciji spiritual energy of power and strength. It's possible for mana to be present in objects and people. For people, it's possible to gain or lose mana through the different decisions they make
Deathwing is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:20.