|
|
Forum.hr
> Društvo
> Religija
|
Najveća kriza u povijesti RkC - sve manje svećenika i vjernika, sve više skandala - part 2
|
|
|
|
|
28.11.2023., 18:11
|
|
Species 5618
Registracija: Nov 2009.
|
Najveća kriza u povijesti RkC - sve manje svećenika i vjernika, sve više skandala - part 2
nastavak teme, jer je orginalna dosegnula tehnički limit
prvi dio: https://www.forum.hr/showthread.php?t=635491
|
28.11.2023., 23:35
|
|
Species 5618
|
Promjena crkvenog nauka o homoseksualnosti i zaređivanje žena nisu pitanja o kojima se može raspravljati, nedvosmisleno je poručio Vatikan njemačkim biskupima i vjernicima koji ustraju na dubinskim promjenama unutar Katoličke crkve. Ovo pismo-upozorenje poslano je 23. listopada, nosi potpis državnog tajnika Svete Stolice
|
01.12.2023., 09:45
|
|
u prolazu
Registracija: Jun 2003.
|
Seksualno zlostavljanje u samostanu
“Pokušala sam vrištati” – Sada pada zid šutnje u Valaisu
Svećenici u samostanu Saint-Maurice desetljećima su zlostavljali djecu i mlade. Sada ti slučajevi izlaze na vidjelo – a okupiraju i pravosuđe.
Opatija Saint-Maurice u Donjem Valaisu stara je 1500 godina. To ga čini najstarijim stalno naseljenim samostanom na Zapadu. 1500 godina mira i samoće. Ali bilo je potrebno samo 15 minuta da se duhovno blagostanje augustinskih kanonika trajno naruši.
Prilog RTS-ove emisije “Mise au Point” u trajanju od svega 15 minuta otkrio je kako su svećenici augustinskog reda tijekom proteklih desetljeća zlostavljali djecu i mlade. Istraživanje je jasno pokazalo: pravosudni sustav teško da je došao do dna slučajeva, čak i nakon što su podignute kaznene prijave. Sumnjivi zločini su zataškani.
Napadi su se događali na vjerskim svetkovinama u privatnom okruženju. Postojale su i u okruženju samostanske škole (koledža) koju je vodila opatija Saint-Maurice, ali posebno u njezinu internatu.
Suočen s istraživanjima i optužbama, pred kamerama RTS-a isprva se nije pojavio nitko iz augustinskog reda. Tek četiri dana nakon emitiranja prve reportaže, nakon pokretanja sudskog postupka i zapljene dokumenata i arhivske građe u opatiji, kanonici su pozvali ljude na konferenciju za medije.
Za “mea culpa” pred mikrofone su poslali jednog svog. “Samostan moli sve žrtve da se ispričaju za spletke pojedinih subraće augustinskog reda”, rekao je vidno uzrujan redovnik Antoine Salina , koji je nekoć bio odgovoran za internat . Jedan je "zatvorio jedno oko" (za ignoriranje problema); “određena su subraća premještena na druga mjesta” (kako bi se otklonili problemi); Oni "nisu željeli valove loših vijesti" (kako ne bi bili suočeni s problemima), objasnio je.
Ono što nije rekao: Crkva i država su zakazale u Valaisu.
Mélanie Bonnard jedna je od hrabrih Valesijanki koje su se povjerile RTS-u. Usudila se "ubosti gnoj", kako je Peter Bodenmann, bivši vladin savjetnik i predsjednik SP Švicarske, rekao u svojoj posljednjoj kolumni u "Walliser Boten".
Mélanie Bonnard opisuje kako ju je augustinski redovnik seksualno napao u kući njezine obitelji 2004. godine. Imala je 12 godina, "još je bila dijete", rekla je žena iz Donjeg Valaisa. Nakon krštenja njezinog malog brata, svećenik iz samostana došao je kod njih na večeru na poziv njihovih roditelja.
Žena iz Valaisa opisuje svoja sjećanja kao da je jučer pretrpjela napad. “Sjedio je na sofi. Htio sam proći. Zatim me uhvatio jednom rukom, a drugom rukom me počeo dirati. Posegnuo je ispod mog plavog topa do mojih prsa, a zatim dalje ispod suknje, gdje je zabio prste u svoje donje rublje. Pokušala sam vrisnuti, ali kao da sam izgubila glas. Nisam mogao ispustiti ni zvuka. Udario sam ga šakom u trbuh da se obranim.”
Mélanie Monnard rekla je da je morala uvjeriti svoju majku da podnese tužbu. Psihijatar imenovan od strane pravosuđa posumnjao je u njezinu vjerodostojnost, dok je svećenik sve optužbe odbacio. Kriminalističko istraživanje je nakon toga obustavljeno.
Dokumentirani su i napadi na internat samostanske škole. Istraživanje RTS-a ilustrira slučaj srednjoškolca Jérômea za kojeg se tvrdi da je 1997. seksualno napastvovao kanonik.
Jérômeova majka uvjerava da je svećenika prijavila policiji. Policija im je došla doma na razgovor – ali bez psihologa. Ispitni sudac ispitao je svećenika.
Svećenik je dobio “upozorenje” i nastavio je predavati u samostanskoj školi, rekla je majka. RTS istragom nije pronašao tragove kaznene prijave, iako je majka svjedočila da je podnijela prijavu.
Godinu dana nakon napada na Jérômea, fratra je ipak osudio: pravosudni sustav Valaisa, zbog pedofilije, na uvjetnu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci. Utvrđeno je da je svećenik počinio napad u inozemstvu te je kažnjen u matičnom kantonu. U presudi se izričito navodi da u Valaisu nije bilo žrtava, prenosi RTS.
Čini se da samostan Saint-Maurice nije samo mjesto koje dobro štite vlasti Valaisa. Priroda također nudi zaštitu. Samostan je podignut ispred okomitog, golog kamenog zida. Toranj samostanske bazilike uzdiže se daleko u nebo, kao da se nadvija nad prirodnom snagom stijene. Izvana se ne vidi ništa od monaškog života. Zgrada internata nalazi se uz samostan. Uz internat se nalazi prostrana, moderna školska zgrada u kojoj je smještena srednja škola.
Vlada kantona Valais službeno je priznala srednju školu 1806. godine. No, tek je 1. siječnja 2022. odjel za prosvjetu preuzeo upravljanje školom. Internat je zatvoren 2021. godine. Škola je danas zapravo sekularna institucija. Ono što ostaje je raspelo u svakoj učionici i vjerska obilježja u logotipu škole, kao i sveto ime: Lycée-Collège de l'Abbaye de Saint-Maurice. I danas u školi predaju tri svećenika, uključujući ravnatelja škole i profesoricu matematike. Nakon otkrića o slučajevima zlostavljanja morao je podnijeti ostavku, kako se navodi, privremenu.
Vjerski život u Saint-Mauriceu više nije ono što je bio ljeti. Sredinom rujna opat Jean Scarcella stupio je u štrajk do daljnjeg. Okidač je bila studija povjesničara sa Sveučilišta u Zürichu o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Švicarskoj od sredine 20. stoljeća.
Scarcella je optužen za seksualno zlostavljanje i zataškavanje, u kontekstu preliminarne istrage koju je naložila Švicarska biskupska konferencija. Prior samostana, koji također predaje u srednjoj školi, zamijenio je Scarcellu kao privremenog opata. Prema posljednjim saznanjima RTS-a, prior je sada podnio ostavku na mjesto privremenog igumana. Optužen je da je 2003. godine zlostavljao redovnika novaka.
Kriminalistička istraga o napadima svećenika sada je započela iu Valaisu. "Više od desetak ljudi prijavilo se tijelima za provođenje zakona kako bi ih obavijestili o mogućim zloporabama u vezi s opatijom Saint-Maurice ili crkvenim okruženjem", priopćilo je pravosuđe u srijedu. Svaki oglas će biti uzet u obzir. Autore bi “sustavno kontaktirala kantonalna policija”.
Prema RTS-u, optužbe za zlouporabu iznesene su protiv devet kanonika kao rezultat otkrića. Petorica od ovih devet gospode su još živi. Kanonik se sad predao.
Ravnatelj obrazovanja Christophe Darbellay naložio je radnoj skupini da provede istragu "kako bi se procijenio utjecaj otkrića na rad koledža i predložile mjere za osiguranje kvalitete, kontinuiteta i sigurnosti institucije". Grupom predsjedava bivša direktorica obrazovanja u Neuchâtelu Monika Maire-Hefti. Također uključuje mnoge stručnjake iz Darbellayeva odjela.
Bivši državni vijećnik Peter Bodenmann već je danas iznio svoj sud: „Državno vijeće je podržalo Katoličku crkvu bez ikakvih „ako“ ili „ali“. Čak je i žrtve zlostavljanja učinio dijelom odgovornima za svoju sudbinu." Bodenmann piše u svojoj kolumni: “Miris seksualnog nasilja uobičajen je među haljinama augustinaca Saint-Mauricea.”
Christophe Darbellay brani ekspertnu skupinu. “To nije istražna komisija. Pravosuđe radi ovaj posao”, rekao je preko glasnogovornice. Cilj je procijeniti štetu imidžu i razviti mjere za vraćanje povjerenja u obrazovnu ustanovu. Osim toga, radi se io “ponovnom promišljanju sporazuma i odnosa između Crkve i države kako bi se bolje odražavala trenutna stvarnost, pronalaženju načina za učinkovitu suradnju uz poštivanje sekularizma i religijske različitosti”.
Prva mjera izgradnje povjerenja mogla je biti obavještavanje roditelja srednjoškolaca o iznesenim optužbama i stanju u školi. Umjesto toga, rektorat je studentima poslao mail s porukom da si uprava škole nema što zamjeriti. Međutim, pojedini učitelji su samoinicijativno rješavali situaciju u razredu.
Napad koji je pretrpjela kao 12-godišnjakinja nije ostavio žrtvu zlostavljanja Mélanie Bonnard ni u odrasloj dobi. "Bila sam mrtva iznutra. Željela sam sama tražiti pravdu", kaže ona. Godine 2016. prijatelji su joj pomogli montirati skrivenu kameru na privjesak za ključeve. S kamerom na torbici i pod lažnim imenom i lažnim podacima susrela se s kanonikom koji ju je napao radi razgovora.
Na snimci se može čuti i vidjeti kako svećeniku opisuje prizor kakav je doživjela kao 12-godišnjakinja. „Nisam psiholog, ali to mi se ne čini tako loše. Nije bilo silovanje", odgovara muškarac, nakon čega mu Mélanie Bonnard otkriva svoj pravi identitet, vadi iz džepa suknju koju je tada nosila i daje mu je. “Zar me se ne sjećaš?” pita ona. “Ne”, kaže svećenik, kao da se ništa nije dogodilo.
|
|
|
01.12.2023., 13:29
|
|
tad Ga zazovi !
Registracija: Jan 2018.
|
Nosi kožnu jaknu, vozi motor i rješava zločine: Tko je svećenik koji je oduševio Europu?
https://www.jutarnji.hr/native/nosi-...uropu-15278194
|
|
|
01.12.2023., 13:38
|
|
tad Ga zazovi !
|
FRA PIJO PEJIĆ, OMILJENI FRANJEVAC Ljude treba saslušati, posvetiti im pažnju i poticati ih na dobra djela
https://dubrovacki.slobodnadalmacija...-djela-1077652
|
|
|
01.12.2023., 14:01
|
|
u prolazu
|
Quote:
sanzibar kaže:
|
Fikcija na fikciju - to sigurno pomaze, posebno zrtvama napastvovanja iz redova RkC. 
|
|
|
01.12.2023., 14:37
|
|
tad Ga zazovi !
|
Tvoje će donesti ljubav i poboljšanja u budućnosti, ali i moje skromne poruke će pomoći.
|
|
|
02.12.2023., 08:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Quote:
sanzibar kaže:
Tvoje će donesti ljubav i poboljšanja u budućnosti, ali i moje skromne poruke će pomoći.
|
Svakako. Pomoći će zlostavljačima u crkvi da prođu nekažnjeno i nastave po starom jer ćeš ti fokus zbivanja skretati na nevažne teme i na svećenike koji su svojim ponašanjem iznimka, a ne pravilo. Zato vam toliko smeta moderno društvo jer raskrinkava crkvene zločine, što prošla društva tisućljećima nisu činila, već su stajala na stranu zlostavljača.
|
|
|
02.12.2023., 08:58
|
|
tad Ga zazovi !
|
Quote:
konjokradica kaže:
Svakako. Pomoći će zlostavljačima u crkvi da prođu nekažnjeno i nastave po starom jer ćeš ti fokus zbivanja skretati na nevažne teme i na svećenike koji su svojim ponašanjem iznimka, a ne pravilo. Zato vam toliko smeta moderno društvo jer raskrinkava crkvene zločine, što prošla društva tisućljećima nisu činila, već su stajala na stranu zlostavljača.
|
Svećenici, pogotovo ovi na visokim pozicijama su očekivano mainstream igrači pod kontrolom zapadne politike, agende 2030, planova za budućnost i sl.
Točno se zna šta smiju i šta će smjeti pričati, i shodno tome davati eventualne upute ljudima koji su im došli na misu.
Dovoljno je pogledati papu i izjave koje je davao zadnjih godina ( Vjerovatno se citiralo i u mainstream medijima.)
Da se ne lažemo, ne smetaju vama svećenici, ni sadašnji ni oni iz prošlih stoljeća, smeta vam vjera u Isusa Krista.
Raskrinkani ste, skvičite sad
|
|
|
02.12.2023., 09:59
|
|
u prolazu
|
Quote:
sanzibar kaže:
Svećenici, pogotovo ovi na visokim pozicijama su očekivano mainstream igrači pod kontrolom zapadne politike, agende 2030, planova za budućnost i sl.
Točno se zna šta smiju i šta će smjeti pričati, i shodno tome davati eventualne upute ljudima koji su im došli na misu.
Dovoljno je pogledati papu i izjave koje je davao zadnjih godina ( Vjerovatno se citiralo i u mainstream medijima.)
|
Teorije zavera sa alternative koje ne objasnjavaju nista vec naprotiv pokusavaju da zatsakaju stanje, kao sto se vidi iz tvojih upisa.
Quote:
sanzibar kaže:
Da se ne lažemo, ne smetaju vama svećenici, ni sadašnji ni oni iz prošlih stoljeća, smeta vam vjera u Isusa Krista.
Raskrinkani ste, skvičite sad
|
Tako je.
Kada neko siluje dete onda mi najvise smeta sto je on filatelista i veruje u Trnoruzicu.
|
|
|
02.12.2023., 11:02
|
|
tad Ga zazovi !
|
Svatko može izguglati izjave pape zadnjih godina i proučiti s čime i kime su mu stavovi slizani.
Kako napreduju hapšenja ? Kladim se da slabo, i bit će sve slabije, garantiram.
Jer prijetnja je jača od izvršenja. Bitnije je za destabilizaciju da se mlati slama u medijima, nego da se očisti.
Za vjeru, posrednici, svećenici nisu ni potrebni.
|
|
|
02.12.2023., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
sanzibar kaže:
|
Hoće, vjerujem u to.
Quote:
konjokradica kaže:
|
Jedna stvar je spomenuti ljude koji čine dobra djela, druga sustavno raditi na PR-u neke institucije.
Tko god raskrinkava zločin čini ili je činio dobro... u kojem god vremenu živio.
Ne postoji kolektivno raskrinkavanje, ponajmanje ima smisla reći da moderno društvo u cjelini raskrinkava zločine.
Također, toliko je ljudi u Crkvi koji nastoje i uspjevaju pomoći djeci nad kojima je počinjen zločin.
Za početak, djeci bi trebalo više vjerovati.
|
|
|
03.12.2023., 15:37
|
|
Species 5618
|
|
05.12.2023., 14:57
|
|
TerfaČa i Skojevka
Registracija: Jan 2022.
|
https://narod.hr/hrvatska/dr-markic-...godina-mandata
Iz teksta:
Odvjetnika Karlo Novosel zanimao je odgovor profesora Podolnjaka na pitanje “postoji li ustavnopravni okvir o preformuliranju funkcije i opstojnosti Ustavnog suda i da li bi takvo preformuliranje moglo vršiti kroz narodnu inicijativu te tko bi takav eventualan proces nadzirao?”
Profesor Podolnjak imao je riječ na kraju ovog okruglog stola. Rekao je da suprotno prevladavajućoj medijskoj percepciji neke od najučinkovitijih demokracija Europe uopće nemaju Ustavni sud, a na pitanje Novosela odgovorio je da je teoretski moguće ukinuti Ustavni sud, no tada bi trebalo imati jasnu alternativu tko bi u tom slučaju odlučivao o pitanjima iz djelokruga Ustavnog suda."
Nije da nisam kriticna prema clanovima USa i opcenito njegovom funkcioniranju,osobito vis a vis njegovog predsjednika,medutim,ovo je valjda jedan od najizravnijih signala tipa ljudi koji zele demontirati sve sto im predstavlja prepreku u postizanju ciljeva.
Eto i nas Karlo "samo drukcije misli". 
|
|
|
07.12.2023., 13:09
|
|
počasni member
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
sanzibar kaže:
Svatko može izguglati izjave pape zadnjih godina i proučiti s čime i kime su mu stavovi slizani.
|
I? Papa daje obečanja, ali sve uvijek ostaje po starom. Vatikan i biskupi i dalje štite pedofile bez obzira što govore
Evo recimo, imali smo prije par mjeseci članak od ogorčene katolkinje koja je to shvatila
Quote:
Biskupe koji štite predatorske, sotonističke svećenike treba laicizirati i strpati u zatvor, a ne uzdizati u rang kardinala i slaviti. Ako papa, ili bilo koji drugi klerik, očekuje da vjernici vjeruju da su dani toleriranja seksualnog zlostavljanja od strane svećenika iza nas, onda nas oni doista smatraju najglupljim ovcama.
Priznajem da sam dugo bila u neznanju. Znam da je Crkva i "Duh i blato", kako to objašnjava đakon Keith Fournier. Ali nisam znala da je blato tako duboko, tako otrovno. Vjerovala sam da su muškarci u svećeničkim ovratnicima - a posebno oni u mitrama - bili iskreni u svojoj vjeri, čisti u svojoj ljubavi prema Bogu, iskreni u svojoj želji da služe. Vjerovala sam da su oni doista pastiri. Nikad nisam pomislila da bi oni mogli biti prerušeni vukovi.
Sada zvuči smiješno. Ako me želite prekoriti da sam kolosalana idiotkinja, stanite u red iza mene. Ali eto ga. vjerovala sam. Vjerovala sam u najbolje.
Ne više. Ja više nisam takva katolkinja. I drago mi je. Iako bolno, nadam se da je ovo slamanje neznanja i ludosti također pročišćujuće, tako da se ne postoji ništa za što bi se mogla uhvatiti osim za Isusa.
Prošlog tjedna umro je nadbiskup Rembert Weakland, korumpirani prelat koji je koristio novac svoje pastve da pokuša ušutkati jednog od svojih homoseksualnih ljubavnika koji ga je optužio za napad. Pokrivao je i monstruoznog svećenika koji je zlostavljao gluhu djecu.
Ipak, odmah ga je pohvalio vlč. James Martin u ovom sada izbrisanom Tweetu.
Kad je Martin bio s pravom iskritiziran jer je hvalio prelata zlostavljača, počastio nas je još jednom manipulativnom, duhovno uvredljivom lekcijom o tome kako je Isus jeo s grešnicima i kako nam je svima potrebno milosrđe.
A sada je Robert McElroy, biskup koji je štitio seksualnog predatora-sotonističkog svećenika, dobio svoju sjajnu crvenu kapu i promijenio titulu u kardinal. Čovjek koji je smatrao prikladnim pružiti zaklon i sigurnost doslovnom đavlu uzdignut je u kneza Crkve, pridružujući se redovima onih koji će izabrati sljedećeg papu.
Nema šanse da papa Franjo ne zna detalje svog kandidata za promaknuće. Papa vjernicima daje kardinala koji je izabrao Sotonu umjesto tijela i duše mlade žene koju je đavolski silovao zli svećenik, da i ne govorimo o odabiru đavla umjesto Krista.
https://www.crisismagazine.com/2022/...nd-of-catholic
|
|
|
|
07.12.2023., 17:47
|
|
u prolazu
|
“Svaki tjedan mi se javlja sve više žrtava”
Vreni Peterer se i nakon više od 50 godina sjeća svojih prstiju žutih od nikotina. Bila je djevojčica, deset godina, on je bio svećenik u njihovom selu na Bodenskom jezeru. Jednog dana rekao joj je da je vozi kući u svom bež i sivom VW-u. Pokušala mu je objasniti da bez problema može pješice kući, nije daleko. Ipak ju je poveo sa sobom, odvezao se do ruba šume - i silovao Vreni Peterer.
...
Otkako je sredinom rujna Sveučilište u Zürichu zastrašujuću studiju o seksualnom zlostavljanju objavilo u Rimokatoličkoj crkvi, gotovo da nije bilo mirnog dana za domoroca Appenzella. Njezin je slučaj jedan od 1002 slučaja navedena u studiji.
...
12. rujna bio je vrlo uznemirujući dan, kaže Vreni Peterer osvrćući se unatrag. Ali njezine bi riječi napravile veliku razliku. Od tada su joj se pogođeni javljali svaki tjedan. Najstarija žena s kojom je Peterer kontaktirao ima 76 godina. Najmlađi ima 26 godina. Oboje su kao djeca seksualno zlostavljani od strane svećenika. Većina ljudi o tome govori prvi put.
...
Također joj je trebalo gotovo 50 godina prije nego što je uspjela riječima opisati što joj je svećenik učinio na rubu šume. Ili bolje rečeno: dok sjećanje na silovanje uopće nije isplivalo na površinu.
Davne 2005. godine, u dobi od 44 godine, primljena je na psihijatrijsku kliniku jer se osjećala jako loše. Od tinejdžerske dobi borila se s raznim fizičkim i psihičkim problemima. Ali nije znala razlog za to. Nakon boravka u bolnici, uslijedile su mnoge godine s brojnim terapijama - "uključujući i one za koje se činilo da mi ništa nisu učinile", kaže ona. Represija je ostala prejaka.
Godine 2018. njegovateljica starije osobe započela je terapiju medicinskom hipnozom. To je ključna terapija. T
ijekom toga ona prvi put može formulirati riječi: "Svećenik je to bio."
...
Danas Vreni Peterer zna: nije bila jedina svećenikova žrtva. Pedesetih godina prošlog stoljeća dobio je uvjetnu kaznu od četiri mjeseca zatvora jer se, kako eufemistički govore spisi, “previše približio” djevojkama na satovima vjeronauka. Unatoč presudi, svećenik je nakon nešto više od godinu dana našao novi posao - u selu Vreni Peterer.
Prikrivanje, zataškavanje, pogrešno postavljanje: prema studiji Sveučilišta u Zürichu, to je bila uobičajena praksa Katoličke crkve u suočavanju sa seksualnim zlostavljanjem.
“Gotovo da je ijedan počinitelj ikada kažnjen”, kaže Peterer. “I ako je tako, onda nije bilo posljedica, kao u mom slučaju. Oni koji pate su pogođeni. Bili smo kažnjeni doživotno."
|
|
|
07.12.2023., 18:02
|
|
tad Ga zazovi !
|
Quote:
mr.Natural kaže:
I? Papa daje obečanja, ali sve uvijek ostaje po starom. Vatikan i biskupi i dalje štite pedofile bez obzira što govore
Evo recimo, imali smo prije par mjeseci članak od ogorčene katolkinje koja je to shvatila
|
Ovo je mudro rečeno:
" ...tako da se ne postoji ništa za što bi se mogla uhvatiti osim za Isusa."
Gdje ćeš više od tog.
Evolucija i jačanje vjere na neku višu razinu.
I tako dalje do prorečene konačne pobjede nakon armagedona.
|
|
|
07.12.2023., 20:13
|
|
blog.dnevnik.hr/zib
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
sanzibar kaže:
" ...tako da se ne postoji ništa za što bi se mogla uhvatiti osim za Isusa."
|
Baš.
Još kad taj tvoj Isus Krist ne bi bio obična izmišljotina svećenstva... alegorijska "nebeska figura" iz teologija, koja nikada nije hodala Izraelom.
Niti će se "vratiti", jer nema odakle.
|
|
15.12.2023., 08:04
|
|
blog.dnevnik.hr/zib
Registracija: Dec 2005.
|
"ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine jučer su prihvatili zaključak o sklapanju Sporazuma o rekonstrukciji "Gradskog stadiona Maksimir" i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu. Zaključak je prihvaćen s 27 glasova "za" i jedan suzdržan."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2520986.aspx
Bilo bi komično da nije jadno.
Umjesto izgradnje i obnove škola, sveučilišta, bolnica, znanstvenih institucija, dječjih vrtića ... idemo masovno obnavljat bogomolje gdje se slave iluzije i izmišljotine.
I mjesto za naganjače lopte i njihove poklonike... Hrvatska sigurno ima svijetlu budućnost.
|
|
15.12.2023., 12:18
|
|
počasni member
Registracija: Aug 2005.
|
Maorski ateizam u porastu: nasljeđe kolonizacije dovodi do pada tradicionalnih kršćanskih vjerovanja
Vjerska uvjerenja među Maorima značajno su se promijenila u posljednja dva desetljeća.
Broj Maora koji su se u popisu između 2006. i 2018. izjasnili kao "nevjernici" porastao je s 36,5% na 53,5%. Pripadnost Maora kršćanstvu pala je s 46,2% na 29,9%.
Većina sudionika je svoje odbacivanje religije formulirala kao izraz otpora protiv kolonijalnih sustava vjerovanja.
Zapravo, ideje sudionika o "religiji" bile su prvenstveno oblikovane njihovim iskustvom s različitim kršćanskim denominacijama i njihovim poznavanjem povijesti kršćanskih misionara u Aotearoa Novom Zelandu.
U skladu s tim, većina ljudi s kojima smo razgovarali smatrala je religiju kolonijalnim oruđem za ugnjetavanje naroda i kulture Maora. Drugi je sudionik primijetio: "Postao sam jako ljut na religiju u posljednjih pet godina nakon što sam saznao što su učinili mojoj kulturi […] Izgubili smo puno naše kulture od anglikanskih misionarskih društava […] Uklanjanje nečije kulture i tada je njihova asimilacija u religiju […] poput dvosjeklog mača kolonizacije."
Neki su sugovornici govorili o tome kako je kršćanstvo korišteno kao način ispoljavanja kulturne superiornosti, označavajući domorodačka vjerovanja i običaje kao "zle".
Drugi su tvrdili da Bog iz Biblije nije autohton za Aotearou, već je to mit o stvaranju s Bliskog istoka i stoga inherentno irelevantan za Maori narod.
Za većinu sudionika, "ateizam" je izjednačen s nevjerovanjem u postojanje Boga i odbacivanjem monoteističkih tradicija, posebno kršćanstva.
Drugim riječima, biti maorski ateist nije nužno značilo odbacivanje svih nadnaravnih vjerovanja.
Dok su neki pojedinci bili uvjereni u svoje nevjerovanje u sve nadnaravne pojave, drugi su bili ili ambivalentni prema određenim vjerovanjima wairua (duh, duša) ili su naglašavali potrebu da se vjerovanja Maora shvate kao metafore za način života.
https://theconversation.com/maori-at...beliefs-214701
- - - - - - - -
U cijeloj Irskoj samo 20 sjemeništaraca studira da postanu katolički svećenici
Katolička kriza: zašto svećenici u Irskoj nestaju u povijesti i ema tko da ih zamijeni
U Irskoj, gdje je vjera igrala tako veliku ulogu u svojoj prošlosti, u dobru i u zlu, sve manje ljudi ide na misu nedjeljom, a još manje su voljni posvetiti se posvećenom životu svećenika.
Prema istraživanju koje je prošle godine provelo Udruženje katoličkih svećenika (ACP), 15% svećenika ima više od 75 godina i još uvijek radi, više od 25% ima između 60 i 75 godina, a samo 2,5% katoličkih svećenika u Irskoj, u međuvremenu , mlađi su od 40 godina.
"Ono što sada vidimo su svećenici u srednjim ili kasnim sedamdesetima koji pokušavaju voditi tri župe", rekao je za Euronews otac Tony Flannery, sada 76-godišnji umirovljeni svećenik iz okruga Galway i osnivač ACP-a.
“I nitko ne dolazi za njima”, dodaje. Broj svećenika koji odlaze u mirovinu premašuje broj mladih ljudi koji se predaju svećeništvu.
Ove godine samo 20 sjemeništaraca studira kako bi postali katolički svećenici za 26 irskih biskupija u nacionalnom sjemeništu u Maynoothu. Posjećenost tjedne mise, koja je iznosila 91% 1975., pala je na 36% 2016. prema podacima iz irskog popisa stanovništva.
Po mišljenju župnika patera Joea Deegana, najveći problem za crkvu je pad broja ljudi koji prakticiraju svoju vjeru.
https://www.msn.com/en-za/news/other...ed/ar-AA1kzERO
- - - - - - - -
FBI ekshumirao tijelo Joyce Malecki, čije je ubojstvo istraživano u 'The Keepers'
Ljudi su dugo nagađali o mogućoj vezi između ubojstava Maleckog i redovnice Cathy Cesnik, profesorice u srednjoj školi nadbiskupa Keougha. Cesnik je nestala četiri dana prije Malecki, a njezino je tijelo pronađeno u siječnju 1970. u šumovitom području.
Netflixov dokumentarac iz 2017. “The Keepers” bavio se i ubojstvima i optužbama za užasno seksualno zlostavljanje u sada zatvorenoj katoličkoj srednjoj školi za djevojke. Brojne žene koje su pohađale Keough kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih kažu da su ih silovala dva člana fakulteta, velečasni Neil Magnus i velečasni A. Joseph Maskell.
Bivši studenti Keougha kažu da su svećenici, koji su obojica u međuvremenu umrli, ciljali na ranjive djevojke na temelju njihovih otkrića u ispovjedaonici, zatim su ih dovodili u njihove privatne urede na navodna savjetovanja, gdje su bile drogirane, seksualno zlostavljane i silovane.
Prema golemom izvješću Ureda državnog odvjetnika Marylanda o seksualnom zlostavljanju maloljetnika u nadbiskupiji Baltimore, 39 žena i muškaraca optužilo je Maskella za seksualno zlostavljanje, kako u Keoughu, tako i u drugim školama i župama u kojima je radio.
“Čuvari” su se bavili teorijom da je Cesnik ubijena jer su joj se djevojčice povjerile da su bile zlostavljane u školi. U Česnikovom slučaju nitko još nije uhićen.
https://www.thebaltimorebanner.com/c...IPJEFUULFUTU4/
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:34.
|
|
|
|